Quantcast

R. Karbauskis: karui pinigų Rusijoje nemažėja, reikia peržiūrėti sankcijų politiką

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad Rusijos ekonomika dėl sankcijų susitraukė labai nežymiai, todėl Vakarams reikėtų peržiūrėti sankcijų agresorei politiką.

Pasak jo, ši politika turėtų būti aiškesnė, nes Rusija daug uždirba iš grūdų ir kitų resursų eksporto.

„Rusijos ekonomika praktiškai nesusitraukė – tik 2 proc. sumažėjimas, kas yra netikėta, nors  Europos Komisija planavo, kad susitraukimas bus virš 10 proc. Tai rodo, kad sankcijos, paliekant galimybę eksportuoti žaliavas, net įvedus lubas naftai ir dujoms, nelabai pakeitė situacijos ir pajamos (Rusijos – BNS) išlieka labai didelės“, – penktadienį Žinių radijui sakė R. Karbauskis. 

„Manau, kad visi dabar vėl pasižiūrės į sankcijas ir galvos, ką daryti toliau, nes karui pinigų Rusijoje kaip ir nemažėja“,  – pridūrė jis.

R. Karbauskio teigimu, iki šiol trūksta sankcijų Rusijai politikos aiškumo.

Manau, kad visi dabar vėl pasižiūrės į sankcijas ir galvos, ką daryti toliau, nes karui pinigų Rusijoje kaip ir nemažėja.

„Norėtųsi, kad sankcijų politika būtų aiškesnė kai kuriais atvejais, nes, kaip aiškėja dabar, Rusija labai daug uždirba iš grūdų eksporto, iš kitų savo resursų eksporto“, – pridūrė R. Karbauskis, valdantis žemės ūkio ir prekybos grupę „Agrokoncernas“.

Verslininkas ir politikas pabrėžė su rusiškomis ar baltarusiškomis trąšomis jokių reikalų neturintis, o jo žiniomis, verslo ryšius nutraukė ir kitos Lietuvos trąšų prekybos įmonės.

„Mes visi, kurie turėjom kažkokį santykį su rusų arba baltarusių trąšomis prieš karą, dabar jokių tokių ryšių nebeturime, nė viena iš kompanijų, kiek man žinoma, neturi. Tai yra moralės klausimas, o ne verslo“, – tvirtino R. Karbauskis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis JK leidiniui „The Guardian“ ketvirtadienį sakė, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų apsvarstyti galimybę paskirti nuolatinį komisarą, kuris prižiūrėtų sankcijų rengimą ir vykdymą, kad jas būtų galima veiksmingai panaudoti reaguojant į Rusijos invaziją Ukrainoje.

Susitikime su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu G. Landsbergis yra atkreipęs dėmesį į Rusijos manipuliavimą informacija dėl ES sankcijų tariamo poveikio maisto saugumui, įskaitant pasaulinėms trąšų kainoms.

Jungtinės Valstijos žada paskelbti naujas plataus masto sankcijas pagrindiniams Rusijai sektoriams, iš kurių gaunama pajamų.


Šiame straipsnyje: Ramūnas Karbauskissankcijos Rusijaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių