Quantcast

R. Karbauskis kartoja: Lukiškių aikštę turi valdyti Genocido centras

Nors prieš savaitę kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujamai darbo grupei pavyko rasti kompromisą su Vilniaus miesto savivaldybe dėl Lukiškių aikštės valdymo, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis toliau laikosi savo.

Pasak jo, Seimas, nepaisant prisiimtų sostinės valdžios įsipareigojimų dėl Lukiškių aikštės tvarkymo, aikštę sieks perduoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui (LGGRTC).

„Seimas svarsto šiandien įstatymo projektą, kad Lukiškių aikštės valdymas būtų perduotas Genocido ir rezistencijos centrui. Jeigu Seimas priims šį sprendimą, tai atitinkamai aikštės valdymas bus perduotas Genocido ir rezistencijos centrui – pagal įstatymą (...). Kultūros ministerija padarė tai, ką jie ir turėjo padaryti, tai neprieštarauja tam, ką daro Seimas“, – „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, jei Seimui pavyktų įgyvendinti šį sumanymą, tai nebūtų beprecedentis atvejis,

Istorinė atmintis yra toks dalykas, kurį mes turime gerbti, o Vilniaus meras, matyt, to nesupranta.

„Gedimino pilis yra valdoma ne Vilniaus miesto savivaldybės, o ji yra valdoma Lietuvos nacionalinio muziejaus, ir tokių precedentų mes turime. Tokiu atveju nebekiltų dalykų, kokie vyko šią vasarą“, – kalbėjo R. Karbauskis, galvoje turėdamas dirbtinį pliažą, kurį Lukiškių aikštėje įrengė Vilniaus miesto valdžia.

„Istorinė atmintis yra toks dalykas, kurį mes turime gerbti, o Vilniaus meras, matyt, to nesupranta“, – sakė „valstietis“.

ELTA primena, kad pastarąją savaitę Vyriausybėje vykusiame darbo grupės pasitarime dėl Lukiškių aikštės panaudos sutarties kultūros ministras M. Kvietkauskas pareiškė, kad sostinėje esanti aikštė bent jau kol kas lieka Vilniaus miesto savivaldybei. Darbo grupei vadovavusio ministro teigimu, sostinė įsipareigojo per 4 mėnesius pateikti priemonių planą, kaip įgyvendins Seimo vasarą priimtą vadinamąjį Lukiškių aikštės įstatymą. Tą pačią savaitę Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė Lukiškių aikštės panaudos sutartį su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT).

B. Barausko nuotr.

Rugpjūčio 1 d. įsigaliojus Lukiškių aikštės įstatymui, įtvirtinta, kad valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis kartu su įrengtu memorialu Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti turės būti pagrindinis sostinėje esančios aikštės akcentas.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis yra ir anksčiau sakęs, kad dar šis kadenciją baigiantis Seimas priims Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisas, kurios užtikrins Lukiškių aikštės perdavimą LGGRTC. Rugsėjo 24 d. parlamentarai po pateikimo „palaimino“ Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisas, kurios numato Lukiškių aikštės perdavimą LGGRTC.

Ministras ragino neskubėti keisti Lukiškių aikštės valdytojo

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas trečiadienį ragino Seimo Kultūros komitetą neskubėti priimti sprendimą keisti Lukiškių aikštės valdytoją, tačiau valdančiųjų balsais komitetas pritarė pataisai, kad aikštę prižiūrėtų nebe Vilniaus miesto savivaldybė, o Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).

Seimo Kultūros komiteto išvada atveria kelią toliau Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisą svarstyti Seimo salėje.

„Labai siūlyčiau ramiai apsvarstyti visus klausimus, kurie kyla, visus „už“ ir „prieš“, prieš priimant galutinį sprendimą, nes puikiai suprantame, kad Lukiškių aikštės ir monumento klausimai visuomenėje kelia tikrai labai daug prieštarų, labai daug emocijų ir aš tikrai siūlyčiau daryti viską, kad mes tų papildomų prieštarų išvengtume“, – trečiadienį per komiteto posėdį kalbėjo ministras.

Jis pristatė savo vadovautos darbo grupės veiklos rezultatus – informavo apie atnaujintą aikštės panaudos sutartį ir sutarimą, kad per keturis mėnesius sostinės savivaldybė parengs jos valdymo nuostatas bei planą, kaip ten pastatyti Vyčio memorialą.

M. Kvietkauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad dar nesibaigęs teismo procesas dėl  „Laisvės kalvos“ – šis projektas, o ne Vyčio skulptūra laimėjo Kultūros ministerijos inicijuotas kūrybines dirbtuves dėl laisvės kovotojų atminimo įamžinimo.

Ministro poziciją palaikė Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis.

„Padarykime klausymus, pasikvieskime ekspertus, paklauskime to paties Genocido centro, kokia jų yra vizija, sulyginkime Genocido centro viziją su savivaldybės ir tada priimkime kokius nors sprendimus, o ne dabar skubotai, buldozeriu imti ir stumti“, – ragino jis.

Komiteto daugumai neatsižvelgus į jo poziciją atidėti klausimo svarstymą, V. Kernagis atsisakė toliau dalyvauti komiteto posėdyje.

Susipažinus su dabartiniu aikštės stoviu, investicinis projektas nėra užbaigtas. Vien jam baigti, nesvarbu, ar savivaldybė užbaiginės, ar mūsų centras, reikia apie 100 tūkst. eurų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovas Adas Jakubauskas savo ruožtu teigė, kad jau pradėta rengti Lukiškių aikštės įveiklinimo vizija.

Jis taip pat sakė, jeigu Seimas nuspręs pavesti centrui rūpintis aikšte, LGGRTC reikėtų tam įkurti naują skyrių su keliais darbuotojais ir skirti papildomą finansavimą.

A. Jakubauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad teisiškai prieš kelerius metus rekonstruota Lukiškių aikštė dar nėra priduota, o jai baigti reikia lėšų.

„Ta aikštė dar nėra priduota, aikštė nėra baigta. Susipažinus su dabartiniu aikštės stoviu, investicinis projektas nėra užbaigtas. Vien jam baigti, nesvarbu, ar savivaldybė užbaiginės, ar mūsų centras, reikia apie 100 tūkst. eurų“, – sakė jis.

A. Jakubauskas teigė, kad reikėtų Genocido centrui atiduoti prižiūrėti ir šalia buvusių KGB rūmų esantį vadinamąjį Aukų skverelį.

„Jeigu Seimas apsispręstų ir patikėtų valdyti Genocido centrui Lukiškių aikštę, mano galva, reikėtų, kad centras prižiūrėtų ir Aukų skverelį. Jis yra šalia buvusių KGB rūmų. Ten taip pat vyksta valstybinės reikšmės renginiai, ir dabar pažiūrėjus tas skverelis nelabai yra prižiūrimas“, – tvirtino jis.

Šiuo metu Lukiškių aikštę pagal panaudos sutartį valdo Vilniaus miesto savivaldybė.

Parlamente svarstoma valdančiųjų parengta Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisa, kad „Lukiškių aikštę Vilniuje panaudos teise neatlygintinai valdo ir ja naudojasi biudžetinė įstaiga Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.“

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį pritarė Kultūros ministerijos siūlymui, kad aikštė centrui būtų perduota ne pagal panaudos sutartį, o turto patikėjimo teise.

Tris dešimtmečius vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus miesto savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugpjūčio pabaigoje.

Idėjos kritikai tvirtino, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, o įrengiant pliažą nesitarta su visuomene, politikais.

Reaguodamas į situaciją, Seimas vasarą priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Slykstus padaras sitas Karbauskinis

Slykstus padaras sitas Karbauskinis portretas
Kaip tevas, taip ir sunus. Seniau Karbauskio tevas pries tampant kolukio pirmininko buvo cekistu ir nacionalizavo privacias lietuviu zemes kolchozu ir sovchozu labui, dabar ta pati daro ir Karbauskis ageonomas noredamas nacionalizuoti Vilniaus gycentojams priklausanciamprivacia zeme! Kas per kremlinis isgama Karbauskis!

Runkelis

Runkelis portretas
Patį Karabasą su Verygevičium reikia į genocido centra priduoti

Ponas

Ponas portretas
Kvietkauskas arba skystablauzdis, arba visiskai nesiorientuoja situacijoje.Ka beirasysi ir ka bepakeisi sutartyje, Vilniaus savivaldybe visada darys savaip.Tai yra, ir toliau bus dergiama istorine atmintis ir tyciojamasi is tos atminties.Tik perdavus aikste Genocido ir Rezistencijos centrui su aiskiai ivardintom gairem, galima bus to isvengti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių