Quantcast

R. Karbauskis atsisako siekio Lukiškių aikštę perduoti Genocido centrui

Pataisos dėl Lukiškių aikštės perdavimo Genocido centrui šioje kadencijoje nebebus svarstomos, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis.

Anksčiau žadėjęs, jog pataisos iš komitetų į Seimo salę grįš po rinkimų, R. Karbauskis Seime žurnalistams ketvirtadienį tvirtino, kad buriantis naujai valdančiajai daugumai, pataisų priėmimas nebetektų prasmės.

„Jos niekur nedingo, jos yra, bet mes sąmoningai nebeteikiame jų (...). Būtent, prieš rinkimus tai žadėjome, bet rinkimų rezultatai parodė, kad liberalai bus, tikriausiai, valdančiojoje koalicijoje, dėl to visiškai akivaizdu, kad jie šį įstatymą, jeigu mes jį priiminėsime, jie po to jį panaikins. Tai kam bevargti, kam laiką gaišti? Kitas Seimas turės progą“, – sakė jis.

Valdančiųjų parengta Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisa numatė, kad Lukiškių aikštė būtų panaudos teise perduota Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui. Šiuo metu aikštę pagal panaudos sutartį valdo Vilniaus savivaldybė.

Liberalai bus, tikriausiai, valdančiojoje koalicijoje, dėl to visiškai akivaizdu, kad jie šį įstatymą, jeigu mes jį priiminėsime, jie po to jį panaikins. Tai kam bevargti, kam laiką gaišti?

Klausimas dėl aikštės perėmimo valdančiųjų darbotvarkėje atsirado paaštrėjus diskusijoms dėl aikštės funkcijų ir tvarkymo, kai Laisvės partijos atstovų suburtos daugumos valdoma sostinės savivaldybė vasarą čia įrengė dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele.

Idėjos kritikai tvirtino, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, o įrengiant pliažą nesitarta su visuomene, politikais.

Reaguodamas į situaciją, Seimas vasarą priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Savivaldybė su Vyriausybe rugsėjo pabaigoje susitarė, jog aikštė kol kas lieka sostinės rankose, jei per keturis mėnesius bus parengtas detalus planas, kaip įgyvendinti Lukiškių aikštės įstatymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Duotas žodis-cementinis

Duotas žodis-cementinis portretas
Davei viešai žodį, kad pasirūpinsi po rinkimų Lukiškių aikšte - tai ir vykdyk, nesvarbu pavyks ar ne. O dabar prieš visus pasidavei ir nuvylei. Vyrui duotas žodis turi būti gyvenimo kredo, o ne visiškas pasidavimas. Nusivyliau, daugiau netikiu tokiais lyderiais.

Pritariu

Pritariu portretas
Genocido centras lukiskiu aiksteje turetu pastatyti dyydziuli ozio paminkla, prie kurio sunauja nestu geles.

genocido centras

genocido centras portretas
tegul užsiima lietuvių genocido, kurį pav. vykdė žydų tautybės asmenys, aiškinimu / pvz. Dušanskis ir pan./ o ne visokių jiems patinkančių teritorijų ,,įsisavinimu".Galėtų pakeliui dar pasidarbuoti atskleidžiant 75 metams įslaptintus KGB archyvus, bet kur ten - jiems tas nerūpi...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių