Quantcast

R. Karbauskis apie rinkimų kartelę: tikiuosi, prezidentas nevetuos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikisi, kad Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, gavęs opozicinių frakcijų kreipimąsi, nevetuos Seimo rinkimų įstatymo pataisų, mažinančių patekimo į Seimą kartelę.

„Čia bus tiesiog politinis sprendimas.  Tikiuosi, kad nevetuos“, – ketvirtadienį  žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Politikas pažymėjo, kad Seimas atsižvelgė į šalies vadovo siūlymus, pavyzdžiui, dėl pensijų didinimo.

„Mes priėmėme sprendimą dėl  pensijų didinimo nuo sausio 1 d. pagal prezidento siūlymą, sprendžiamos ir kitos  problemos. Aš netikiu, kad atsiras tokios visuomenės grupės, kurios laikytų šitą biudžetą priešingu jų interesams. Tai aš nemanau, kad prezidentas vetuos (Seimo rinkimų įstatymo pataisas. – ELTA), bet čia mano asmeninė nuomonė, aš nežinau, prezidentas nuspręs“, – sakė R. Karbauskis.

Seimo opozicija prašo G. Nausėdos vetuoti rinkimų slenkstį mažinančias įstatymo pataisas, primena ELTA.

„Seimo rinkimų įstatymo pakeitimai dar labiau didins politinį nestabilumą valstybėje. Akivaizdu, kad jie sukeltų dar didesnę politinės sistemos fragmentaciją. Į šalies parlamentą patektų daug partijų, atstovaujamų po keletą narių. Visuomenei taptų dar sudėtingiau pasirinkti rinkimų sąrašuose – jau dabar rinkėjai skundžiasi dėl painiavos tarp daugybės partijų panašiais pavadinimais“, – sakoma opozicijos kreipimesi į šalies vadovą.

Opozicija prašo prezidento atsižvelgti ir į tai, kad rinkimų taisyklės keičiamos likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų.

„Rinkimų taisykles reikšmingai keičiantys įstatymai, siekiant aukštesnės politinės kultūros, turėtų būti priimami bei įsigalioti ne artimiausiems, bet dar kitiems rinkimams, kad nebūtų siekiama siauros grupinės partinės naudos“, – sakoma kreipimesi į prezidentą.

Kreipimąsi pasirašė opozicijos lyderis Julius Sabatauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Gruodžio 10 d. Seimas partijoms iki 3 proc., o koalicijoms – iki 5 proc. sumažino ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatų sąrašas ir jungtinis kandidatų sąrašas galės gauti mandatus šalies parlamente.

Iki šiol įstatyme buvo numatyta, kad partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Tik šita partija dirba gerai.

valdantieji

valdantieji portretas
primena uoliai dirbančius bepročius Gitanai stabdyk šį bardaią
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių