Quantcast

R. Karbauskis apie migrantų krizės sprendimą: I. Šimonytės Vyriausybė daro esminę klaidą

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad Ingridos Šimonytės Vyriausybė daro esminę klaidą, jog spręsdama nelegalių migrantų krizę ignoruoja jo vadovaujamą opozicinį šešėlinių Ministrų Kabinetą. Politiko įsitikinimu, per pasienį su Baltarusija toliau gausiai keliaujant nelegaliems migrantams, Vyriausybė vargu ar susitvarkys, jei ir toliau nerodys pastangų dalintis atsakomybe ir į krizės sprendimą neįtrauks patirtį bei reikšmingus kontaktus sukaupusios opozicijos. Kol kas, tvirtina R. Karbauskis, tokios iniciatyvos iš valdančiųjų nėra. O tai politikui leidžia daryti išvadą, kad migrantų krizė nesunkiai gali virsti politine krize, kurią sukels jau Vyriausybės griūtis. „O kur Šimonytė tada dings?“, – retorinį klausimą kelia Seimo „valstiečių“ šešėliniu premjeru paskelbtas R. Karbauskis.

Nesulaukęs kvietimo iš valdančiųjų, daro išvadą, kad krize Vyriausybė naudojasi

Opoziciniams „valstiečiams“ vadovaujantis politikas įtariai žvelgia į tai, kaip tvarkomasi su dar viena krize, kuri teko dešiniųjų valdančiajai daugumai. Ne tik priimti ar nepriimti tiesiogiai su krizės valdymų susiję sprendimai kelia klausimų „valstiečių“ lyderiui. Politikas neatmetė, kad dabartinė Vyriausybė net naudojasi visuomenės dėmesiu, kuris teko jau kelintą savaitę vis gausiau į šalį iš Baltarusijos plūstantiems nelegaliems migrantams.

„Bet kokia krizė yra ir tam tikra problema, ir tam tikra galimybė“, – įžvalgomis apie politinių procesų specifiką dalinosi politikas.

„Galiu tik įtarti, kad dabartinė mūsų valdžia, konkrečiai užsienio reikalų ministras ir premjerė, šiek tiek net naudojasi šia situacija. Jie ne tiek susirūpinę pačiais sprendimais, kiek po tuo dengia tam tikras problemas, kurios yra kitose srityse“, – Eltai sakė R. Karbauskis.  

„Aš įtariu – aš atsiprašau, kad taip sakau – bet man taip atrodo, kad mūsų pačių Vyriausybė ignoruoja problemą, jos sprendimą, nes tai juos dalinai tenkina“, – toliau abejones esamos valdžios veiksmais deklaravo „valstietis“.  

Pokalbio metu R. Karbauskio neapleido mintis, kad jei jau I. Šimonytės vedamas kabinetas ir siekia nuo kažko atitrauki visuomenės dėmesį, tai veikiausiai tas kažkas yra daugiau nei 2 mlrd. eurų vertės ekonomikos skatinimo planas. „Valstiečiai“ ir anksčiau nemažai kritikavo Vyriausybę dėl esą neišdiskutuoto, nekokybiško ekonomikos skatinimo plano. Visgi pastarąją savaitę Europos Komisija šį planą patvirtino, o Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen jį pavadino puikiu.

Nurodė pagrindinę valdančiųjų klaidą

Nors R. Karbauskis tikino, kad esama nemažai priežasčių, kodėl būtų galima kritikuoti valdančiųjų darbą migrantų krizės metu, visgi kaip pagrindinę klaidą jis nurodė opozicijos ir jo vadovaujamo šešėlinio „valstiečių“ kabineto ignoravimą. Politiko teigimu, valdančiųjų požiūris į opoziciją šios problemos kontekste tik sustiprina jo anksčiau minėtus įtarimus.

„Mes nieko apie tai nežinome, nei apie sprendimus, nei apie tendencijas. Mes neturime jokios informacijos. Aš nesu Seimo narys, neturiu teisės dirbti su slapta informacija, bet pas mus frakcijoje aibė tokių žmonių. Yra žmonės, kurie turi žinoti. Mūsų frakcija ir kitos opozicinės frakcijos turi žinoti“, – teigė „valstietis“.

Dabar Vyriausybė neparodė nė mažiausio noro šnekėtis su opozicija.

„Dabar Vyriausybė neparodė nė mažiausio noro šnekėtis su opozicija“, – tvirtino jis, bemat pažymėdamas, kad dabartinėmis sąlygomis būtent komunikacija tarp politinių oponentų yra itin svarbi.

„Kaip šešėlinis premjeras galiu pasakyti, kad šnekėtis su opozicija yra privalu, nes tie sprendimai turi būti tokie patys kaip krašto apsaugos finansavimas, kaip susitarimas dėl švietimo. Reikia susitarti ką darome. Nereikia šioje vietoje pradėti vieniems su kitais ginčytis, reikia aiškiai komunikuoti visiems ir aiškiai atstovauti visomis galimybėmis ir visais ryšiais, kuriuos tik turime. Juk tie, kurie buvo Vyriausybėje prieš metus laiko, jie taip pat ryšius turi, jie turi santykius su žmonėmis, kurie dabar kitose valstybėse yra valdžioje“, – sakė R. Karbauskis.

Neįtraukus opozicijos – didėja Vyriausybės griūties rizika

Tačiau dėl to, kad valdantieji ignoruoja šešėlinę „valstiečių“ Vyriausybę sprendžiant migrantų krizę, R. Karbauskio įsitikinimu, nėra žalinga praktika vien tik krizės suvaldymo aspektu. R. Karbauskio supratimu, ganėtinai trapią daugumą Seime turintys valdantieji, tęsdami pradėtą politikos liniją migrantų krizės atžvilgiu gali tiesiog išprovokuoti politinę krizę ar net Vyriausybės griūtį.

„Ši migrantų krizė gali virsti politine krize ir ši Vyriausybė gali griūti. Jūs suprantate, tiesiog taip gali įvykti. Dėl paprasčiausių priežasčių: nesusitvarkys, nesuvaldys, žmonės pikti išeis į gatves ir ši Vyriausybė grius. O kur Šimonytė tada dings? Jai reikės pripažinti, kad nesugeba. Tad, kad šito neatsitiktų, kad būtų galima šį procesą kažkaip suvaldyti atsakomybę už sprendimus turi prisiimti visi“, – tvirtino R. Karbauskis.

Šešėlinės ir tikrosios Vyriausybės ryšys neužsimezgė

R. Karbauskis sakėsi apgailestaujantis, kad su jau pusmetį veikiančiu I. Šimonytės Ministrų Kabinetu nepavyko užmegzti ryšio. Anot politiko, galima konstatuoti, kad apskritai iki šiol valdantieji ignoravo šešėlinį „valstiečių“ kabinetą. R. Karbauskis tikino, kad neigiamą poziciją neformalaus kabineto atžvilgiu atvirai demonstruoja sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, o I. Šimonytė apie galimybes sąveikauti su neformalia Vyriausybe žiemą kalbėjo veikiausiai tik iš mandagumo.

„Premjerės žodžiai buvo proginiai. Jokio bendradarbiavimo ir jokio bendravimo nėra. Mums stinga ryšio su tikrąja Vyriausybe, nes ji ignoruoja mūsų egzistavimą ir nekreipia dėmesio į tai, ką mes sakome. Mes tikrai stengiamės nekritikuoti be reikalo, bandome pasakyti kur mums atrodo problema, kaip jas spręsti“, – apibendrino R. Karbauskis.

Vasario pabaigoje I. Šimonytė interviu Eltai sakė, neatmetanti galimybių bendrauti su šešėline „valstiečių“ Vyriausybe. Pasak jos, jei tik bus konkrečių pasiūlymų ir šešėlinis kabinetas neapsiribos abstrakčia kritika, bendravimas yra įmanomas.

„Aš ne kartą esu sakiusi, kad politikoje neturiu priešų ir kad nėra taip, jog kažkieno pasiūlymų aš negirdėsiu vien dėl to, kad būtent tos grupės pasiūlymų nenoriu girdėti, nes man pati grupė netinka. Jeigu bus kažkas vertingo ir svarbaus – tai tikrai įvertinsiu“, – vasario mėnesį Eltai sakė tikroji Lietuvos premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tauta pavargo garga vargti

Tauta pavargo garga vargti portretas
Kuo kvailesnis ,tuo garsiau saukia,kad jis nesupranta kada pasakoma tiesa,jis laukia nusenusio dedules pamokymu.Taip ir murdomes tuose pamokymuose.Jei konservatoriai neatetu i valdzia, ir nenusmugdytu zemyn to ka jau buvome pasieke,tai tikrai jau nepalyginamai geriau gyventume.Konservatorinis kvailas pasi[putimas tautai nieko gero neduoda-tik bereikalingas intrigas.KAS ISPARDAVE LIETUVOS TURTA PO 1 LITA,KAS SUNAIKINO FABRIKUS,GAMYKLAS.Kas isvare is Lietuvos nemaza dali gabiu zmoniu i pasauli.Tai dabar i sali isileidom nezinia ka,kas bus toliau- nesugebejom is karto pasirupinti sienos apsauga.Tokia jau tu garsiai save pristatancios partijos darbo rodikliai,apie kuriuos gali net romana parasyti.

Morgana

Morgana portretas
Karbauskėli eik tu į krūmus , jau tamstos politikavimas nulio vertas

Idomu, kokia" patirti" perduos,

Idomu, kokia" patirti" perduos, portretas
liezuviu????'
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių