Quantcast

Seimas nuleido kartelę rinkimams

Seimas antradienį nuleido kartelę parlamento rinkimams iki 3 procentų partijoms ir 5 procentų koalicijoms.

Balsavime antradienį registravosi minimalus priėmimui reikalingas parlamentarų skaičius – 71.

Už Seimo rinkimų pataisą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo vienas, susilaikė aštuoni aštuoni parlamentarai.

Pataisa priimta valdančiųjų „valstiečių“, „socialdarbiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos narių bei frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovų balsais. Palaikė ir keli Seimo narių mišrios grupės atstovai.

Opoziciniai konservatoriai, liberalai, socialdemokratai balsavime nedalyvavo. Anksčiau valdančiųjų inicijuotos pataisos nebuvo priimtos, nes opozicijai pavyko sugriauti kvorumą.

Opozicijos atstovai prašys prezidentą Gitaną Nausėdą vetuoti pataisas, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, jog priimtomis pataisomis „padidintas demokratijos laipsnis Lietuvoje“.

„Mes turėjome sprendimą, kuris didina demokratijos lygį Lietuvoje ir niekas niekada nepaneigs šito. Kitas Seimas labiau atspindės visus visuomenės sluoksnius. Šalys, kurios visai panaikino kartelę ar ją sumažino, jos ėjo demokratijos link“, – žurnalistams Seimo sprendimą antradienį komentavo R. Karbauskis.

Anot jo, dabartinė 5 proc. kartelė partijoms ir 7 proc. koalicijoms „buvo įvesta, kai buvo siekiama, kad Lietuvoje būtų dvipartinė sistema“.

„Šioje situacijoje kartelę sumažindami mes demokratijos lygį tikrai padidinome, nes tos partijos, kurios surinks 3 proc., pateks į Seimą, kitaip tariant, ir surinkusios 50–60 tūkst, žmonių palaikymą partijos turės savo šansą turėti atstovą Seime“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas žurnalistams patvirtino, jog opozicija pašys prezidento vetuoti įstatymą, o patį teisės aktą vadina korupciniu.

J. Sabatauskas tvirtina, jog įstatymas priimtas dėl „valstiečių“ partnerių „socialdarbiečių“, apklausose balansuojančių ties poros procentų riba.

„Tai korupcinis įstatymas, kurį vienos frakcijos pardavinėja kitoms, kad praeitų jų koalicijos partneriai rinkimuose. O kas atsitiks – didžiulė fragmentacija, kuriuose gali pakliūti nuo vienos ar kitos partijos po du–tris kandidatus, ir vietoje to, kad užtikrintų valstybėj politinį stabilumą, gali sukelti chaosą. Galim sulaukti tokių situacijų, kurios buvo neseniai kaimyninėse valstybėse, kai kelis mėnesius nepavyko sudaryti Vyriausybės“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

„Žinoma, kad mes prašysim prezidento vetuoti“, – patvirtino opozicijos vadovas.

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad pats sprendimas jo nestebina, nes „visi koalicijos partneriai sparčiai praradinėjo visuomenės pasitikėjimą ir jiems grėsė nepraeiti penkių procentų ribos“.

„Bet kokius, su rinkimų taisyklėmis susijusius sprendimus, garbingiausia būtų priimti ne sau, o kitiems rinkimams. Bet garbingas elgesys nėra šios koalicijos skiriamasis bruožas“, – priimtus pakeitimus BNS komentavo G. Landsbergis.

Prezidento vetuoti pataisą prašo ir opoziciniai liberalai, nors pirminį Seimo rinkimų įstatymo pataisos variantą ir pateikė jų frakcijos atstovas Simonas Gentvilas. Tačiau jame buvo numatyta 4 proc. kartelė – kaip ir savivaldos rinkimuose.

„Nuoširdžiai pikta, jog mano siekis suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų barjerus galiausiai virto vienu savanaudiškiausių valdžios sprendimų: per Lietuvos parlamentarizmo istoriją dar nebuvo prieita prie situacijos, kuomet valdantieji bijotų nepatekti į Seimą ir dėl to mažintų kartelę“, – frakcijos pranešime cituojamas S. Gentvilas.

Seime paskutinėje įstatymo priėmimo stadijoje valdančiųjų balsais buvo pritarta „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio ir Centro partijos vadovo Naglio Puteikio siūlymui kartelę nuleisti iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Pirminiame pataisų projekte siūlyta, kad politinės partijos dalyvautų mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 4 proc., o koalicijos – 6 proc. ribą. Tokiam pataisų variantui paramą buvo išsakiusi ir Prezidentūra.

Šiuo metu rinkimų kartelė siekia 5 proc. partijoms ir 7 proc. koaliciniams sąrašams.

Pataisą dėl žemesnės kartelės inicijavo liberalas S. Gentvilas, ją argumentavęs siekiu suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Savivaldos rinkimams šiuo metu yra nustatytas 4 proc. ir 6 poc. rinkimų barjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA, neišdegė Dėdulės iš Tvartelio AMŽIAUS afera: suskaldyt VISAS 'partijas' (ką jau ir matom), diskredituot jas visas (ir tai sėkmingai vyksta), prikurt begalę 'partijų', kad jos NĖ VIENA neįveiktų tų 5% barjero ir - tuomet jie su savo 10% 'berečių' balsų UZURPUOTŲ visus prieš juos balsavusių balsus ir Seime įtvirtintų 'konservų' monopoliją... ir vėl prasidėtų 'maktiniai mokesčių perversmai', tuoj ir likusi Tautos dalis būtų privesta evakuotis... ir džiaugsis tas vienas 'amžinasis pro'Pesorius ' gavęs iš žydų 30 sidabrinių. O juk dabar iki rudens... išmirs ir paskutinės 'beretėlės', o ir Seime jie ir vėl liks NYKIOJE mažumoje.

Ką gi

Ką gi portretas
opozicijos skalikai su taip plačiai įtakojama purvasklaida išsigando, kad iki Seimo rinkimų nespės kaip reikiant "aploti" tas partijas, kurios surinks tik 3%. Su dabar žinomomis mažiau populiariomis partijomis jau baigė "susitvarkyti", o čia vėl kyla pavojus....

Rolkis

Rolkis portretas
Jus pokemonai pasiulykit mazint iki 1procento jau debilai nezino kaip prie lovio issilaikyt
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių