Quantcast

Prokuratūra grąžina VSD pranešėjo istoriją tirti Seimui, sako, kad tai padaryta netinkamai

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį paskelbė perdavusi Seimui medžiagą, susijusią su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų veiksmais tikrinant tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką.

Prokuratūra konstatavo, jog prieš ketverius metus pateiktas žvalgybos pareigūno pranešimas tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui apie VSD vadovybės veiksmus buvo išnagrinėtas netinkamai.

„2019 metų pavasarį tuometiniam Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui adresuotas kreipimasis liko tinkamai pagal galiojančius teisės aktus neišnagrinėtas ir neįvertintas, todėl aktuali medžiaga perduotina parlamentinę žvalgybos institucijų kontrolę vykdančiam Seimo komitetui“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Medžiaga NSGK perduota motyvuojant, jog „žvalgybos institucijų kontrolė nėra priskirta prokuratūros veiklos sričiai“.

Prieš kelerius metus teisėsaugos surinktos informacijos patikrinimas prokuratūroje vyko generalinės prokurorės Nidos Grunskienės iniciatyva.

Prokuratūra anksčiau teigė, kad ji nurodė atlikti patikrinimą atsižvelgus į „pastaruoju metu viešai keliamus klausimus“, susijusius su galimai VSD direktoriaus nurodymu neteisėtai rinkta informacija apie asmenis.

VSD veiklos tikrinant G. Nausėdos komandą klausimai keliami vasarį išleistoje tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.

Joje detaliau aprašoma istorija, kaip 2019 metais žvalgybos pareigūnas kreipėsi į tuometinį V. Baką, apskųsdamas savo vadovus dėl galimai neteisėtos veiklos.

Knygoje VSD jau nebedirbantis pareigūnas liudija, kad jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“. Jame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus G. Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

Situaciją tada nagrinėjęs Seimo NSGK konstatavo, jog VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino tokiose situacijose atsisakyti žodinių pavedimų.

Pranešėjas 2019 metais taip pat buvo kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), po kelių dienų informacija buvo perduota Generalinei prokuratūrai.

2020 metų sausį V. Bakas iš prokuratūros gavo atsakymą, kad STT šioje istorijoje „nenustatė nusikalstamų veikų ar tarnybinių nusižengimų“, tačiau atsakyme nebuvo parašyta, koks procesinis sprendimas priimtas – ar pradėti, ar atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, rašoma knygoje.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų komandas, pats pranešėjas tikino, kad tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, jog sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Seimas jau nieko nemoka,tik pinigus taskyti sugeba,laikas seima paleisti velniop.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių