Quantcast

Prokuratūra: R. Motuzas nenusikalto, bet galėjo padaryti tarnybinį nusižengimą

Prokurorai pakeitė Lietuvos ambasadoriaus Maskvoje Remigijaus Motuzo statusą ikiteisminiame tyrime dėl galbūt neskaidraus vizos išdavimo Rusijos verslininkui, tačiau diplomato veiksmuose įžvelgė tarnybinio nusižengimo požymių.

Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė, kad panaikino R. Motuzui specialiojo liudytojo statusą, bet informaciją apie galimą nusižengimą perdavė Užsienio reikalų ministerijai.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pateikti.

Nuo šiol R. Motuzas ikiteisminiame tyrime turės paprasto liudytojo statusą.

Užsienio reikalų ministerija analizuoja teisėsaugos pateiktą informaciją, BNS sakė ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Ambasadorius nuo balandžio pradžios yra atšauktas konsultacijoms į Lietuvą dėl pažeidžiamumo ir Maskvoje sulauktų grasinimų po nuosprendžio vadinamojoje Sausio 13-osios byloje.

Teisėsauga tyrime dėl vizos išdavimo yra pateikusi įtarimus buvusiam ilgamečiam diplomatui, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovui Rimantui Šidlauskui, Rusijos piliečiui banko savininkui Rinatui Nasirovui ir verslininkui Albinui Bieliauskui.

Prokurorai įtaria, kad R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, jog R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza.

R. Nasirovui ir jo sūnui vizos kovo pabaigoje išduotos pagal R. Šidlausko raštišką iškvietimą.

Ambasadorius Rusijoje yra patvirtinęs, kad prieš išsiųsdamas iškvietimą verslo atstovas jam paskambino. Diplomatas teigė, kad R. Šidlauskas paprašė pasižiūrėti, „kad viskas būtų gerai“.

R. Motuzas tvirtino atsakęs R. Šidlauskui: „Gerai, pasižiūrėsime“. Anot jo, tai yra „eilinė retorika, kurią pasakėme ir pamiršome“.

Diplomatas nurodė R. Šidlausko laišką su iškvietimu gavęs praėjus kelioms dienoms po pokalbio ir persiuntęs jį konsulams be jokio papildomo teksto.

Anot ambasadoriaus, vizos išdavimas R. Nasirovui atitiko visus reikalavimus.

R. Motuzas Lietuvos ambasadoriumi Rusijoje dirba nuo 2015 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių