Quantcast

Prezidentūra: už tai, kas vyksta Seime, atsakomybę prisiima Seimo vadovybė

Visą atsakomybę už tai, kas vyksta parlamente, atsakomybę prisiima Seimo vadovybė, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis, komentuodamas diskusijas dėl pasirinktos Vyriausybės įgaliojimo procedūros.

P. Mačiulis teigia, kad prezidentas valdantiesiems neleido, siekiant išvengti balsavimo dėl Vyriausybės Seime, pakeisti vieną ministrą senajame Ministrų kabinete, o po to, kaip teigė prezidento patarėjas, „kai Vyriausybės skaitiklis atsinaujina“, pakeisti likusius du ministrus. Jo nuomone, taip tarsi būtų bandoma apeiti Konstitucijoje numatytą tvarką.

Tuo tarpu komentuodamas opozicijos priekaištus Vyriausybės įgaliojimų suteikimo procedūrai ir dėl to ketinimus kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar antradienį Vyriausybei suteikti įgaliojimai neprieštarauja pagrindiniam Lietuvos įstatymui, P. Mačiulis pažymėjo – už tai, kas vyksta Seime, atsakomybę prisiima Seimo vadovybė.

„Prezidentas sakė, kad neleis keistai interpretuoti Konstitucijos ir kad viskas būtų priimta taip, kad būtų aišku tiek politikams, tiek žmonėms, kad būtų skaidru. Viskas, kas šiuo metu vyksta Seime, tai jau yra Seimo vadovybės, Vyriausybės vadovybės atsakomybė. Aš net neabejoju, kad jie sprendimus priima įsiklausę į teisininkų pozicijas“, – LRT radijui kalbėjo G. Nausėdos patarėjas.

Opozicija teigia, kad jiems kyla abejonių dėl įgaliojimų grąžinimo Vyriausybei procedūros, todėl dar šią savaitę kreipsis į Konstitucinį Teismą. Pasak jų, antradienį parlamento priimtas ir Seimo Statuto 198 straipsniu paremtas protokolinis nutarimas Vyriausybei suteikti įgaliojimus gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai, ir savo ruožtu gali kilti klausimas, ar tokios Vyriausybės sprendimai bus teisėti.

Seimo sprendimo Vyriausybei įgaliojimus grąžinti pagal Seimo Statuto 198 str. kritikai teigia, kad toks parlamento žingsnis gali prieštarauti Konstitucijai nes, pasak jų, kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė turi gauti iš naujo Seimo įgaliojimus. Jų teigimu, gauti iš naujo įgaliojimus galima tik tokiu pačiu būdu, kaip jie buvo gauti pirmą kartą – Seimas turi balsuoti, ar pritarti Vyriausybės programai.

Seimas antradienį neeilinėje sesijoje pagal Seimo statuto 198 straipsnį suteikė atnaujintai XVII Vyriausybei įgaliojimus.

Vidaus politikos grupėje dirbs keturi žmonės

Prezidentūros vidaus politikos grupėje dirbs 4 patarėjai, sako P. Mačiulis.

„Vidaus politikos grupė nebus didelė, tai bus 4 žmonių komanda. Iš 4 žmonių 3 jau yra prezidento patvirtinti ir jie rudenį pradės darbą“, – LRT radijui kalbėjo P. Mačiulis.

Jis teigė, kad nenori atskleisti būsimų patarėjų pavardžių, nes, pasak jo, G. Nausėdos komandą papildysiantys darbuotojai vis dar dirba kitose darbovietėse.

P. Mačiulis neigia viešojoje erdvėje pasigirstančias replikas, esą prezidentui nesiseka rinkti savo komandos.

„Aš priešingai pasakysiu, kad trys ketvirtadaliai komandos jau yra suformuota“, – pabrėžė jis.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus turėjo 4 patarėjus vidaus politikos klausimais, Dalia Grybauskaitė – 4. Vėliau komanda sumažėjo iki 3.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

R. Masiulis būtų tapęs pleištu

Jei iš susisiekimo ministro pareigų patrauktas Rokas Masiulis būtų likęs Ministrų Kabinete, jis būtų tapęs „pleištu“, sako prezidento patarėjas P. Mačiulis.

„Dėl Roko Masiulio... prezidentas vertino gerai šio ministro darbą ir tikrai matė galimybių, kad jis galėtų dirbti, tačiau, pakalbėjus su (valdančiąja – ELTA) koalicija – Vyriausybė yra akivaizdi problema. Kad ir koks geras ministras tu būtum ir kokią gerą strategiją turėtum, kad ir kiek idėjų turėtum – jeigu tu neturi kaip ministras palaikymo Seime ir Vyriausybėje, tu esi įkalintas politinės situacijos. Tokia yra logika. Rokas Masiulis šiuo atveju likdamas Vyriausybėje būtų tarsi pleištas ir jo visos iniciatyvos, ir geros iniciatyvos, būtų nepalaikomos Seime vien dėl to, kad tai yra Roko Masiulio iniciatyvos. Prezidentas puikiai supranta tą realybę, nenori politinės sumaišties ir linki viso ko geriausio Rokui Masiuliui, ir net buvo užsiminęs, kad mato galimybę, kad iš politinės arenos jis nedings“, - LRT radijui kalbėjo P. Mačiulis.

Rokas Masiulis šiuo atveju likdamas Vyriausybėje būtų tarsi pleištas ir jo visos iniciatyvos, ir geros iniciatyvos, būtų nepalaikomos Seime vien dėl to, kad tai yra Roko Masiulio iniciatyvos.

ELTA primena, kad įgaliojimus atgavusioje Vyriausybėje pasikeitė trys ministrai. Po to, kai prie valdančiosios daugumos prisijungė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), susisiekimo ministrą R. Masiulį pakeitė LLRS-KŠS narys Jaroslavas Narkevičius. Vidaus reikalų ministrą Eimutį Misiūną pakeis taip pat LLRA-KŠS atstovė Rita Tamašunienė. Žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį pakeitė „socialdarbietis“ Andrius Palionis.

Iš pareigų ministerijoje šalinamas R. Masiulis yra teigęs, kad pirmi ženklai, jog jis bus atšauktas iš ministro pareigų, buvo po Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus atleidimo, o susisiekimo ministro pakeitimą R. Masiulis pavadino „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio kerštu.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

Didžiausias klaustukas – dėl A. Verygos ir L. Kukuraičio

P. Povilas Mačiulis neslepia – virš sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrų kabo didžiausi klaustukai. Pasak jo, G. Nausėda atidžiai stebi tiek Aurelijaus Verygos, tiek Lino Kukuraičio darbą.

„Prezidentas to neslepia. Jis įvardijo šiuos nuogąstavimus ir prieš tai. Prezidentas tikrai nebus tas, kuris tylės, jei tie įsipareigojimai ir viešai deklaruojami darbai nebus vykdomi“, – LRT radijui duotame interviu, paklaustas, ar labiausiai abejojama minėtų ministrų darbu, kalbėjo P. Mačiulis.

Jo teigimu, po vykusių ministrų susitikimo su prezidentu šie įsipareigojo atlikti konkrečius, prezidentūroje aptartus savo kuruojamų sričių darbus.

„Tiek A. Veryga, tiek L. Kukuraitis įsipareigojo atlikti konkrečius darbus, prezidentas juos žino ir seks“, – teigė G. Nausėdos patarėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Laikas bega o kodel prezidentas delsia paskirti ministra ,kodel tik piautynes o kur konstruktyvus darbas vardan tos Lietuvos ,juk kiek prirasyta komentaru ,faktu jau puse butu prie Laptevu juros ,kodel pavogei vista kalejimas ,isgrobstei milijonus medalis

Anonimui

Anonimui portretas
Todėl šiandien ir šaukiama Gynybos Taryba, kad nustatytų, kas slepiasi už šitą jovalą keliančio Karbauskio.

neigalus

neigalus portretas
nuo kada pakaltinami seimo neigalus?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių