Quantcast

Prezidentūra: rinkimų komitetų sistema išsikreipė, reikia keisti

Prezidentės vyriausiojo patarėjo Mindaugo Lingės teigimu, visuomeninių rinkimų komitetų sistema išsikreipė, realybė esą rodo, kad ji nebeatitinka tų lūkesčių, dėl kokių buvo kuriama.

Visuomeniniais komitetais esą prisidengę buvę ar esami politinių partijų atstovai naudojasi veikimo lengvatomis.

„Reikia prisiminti, nuo ko prasidėjo pati komitetų idėja, ir mes matome, kad nuo jos yra nutolta. Nuo 2011 ar 2010 metų, kada prasidėjo diskusijos ir buvo Konstitucinio Teismo išaiškinimai, tai buvo pasakyta, kad pagrindinė komitetų idėja yra, kad galėtų žmonės nepartiniai, bendruomenės, kurie nieko nenori turėti bendro su politinėmis partijomis, kad jiems nebūtų suvaržyta jų teisė būti renkamiems ir tokiu būdu dalyvauti savivaldos valdyme. Tačiau bendra praktika ir tendencija matosi, kad tokių nepolitinių, visuomeninių darinių, kurie su politinėmis partijomis nieko neturėjo bendro, iš tikrųjų mes turime minimalius vienetus, mes praktiškai apie juos nieko negirdime. (...)“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė M. Lingė.

Tačiau bendra praktika ir tendencija matosi, kad tokių nepolitinių, visuomeninių darinių, kurie su politinėmis partijomis nieko neturėjo bendro, iš tikrųjų mes turime minimalius vienetus.

Pasak jo, visuomeniniai komitetai yra laikini dariniai, kurie pasibaigus rinkimams nebeegzistuoja, o kitiems rinkimams vėl kuriami nauji. Taip esą pasinaudojama veikimo lengvatomis, kurios dabar yra taikomos komitetams. Pasak patarėjo, prezidentė ragina lengvatas naikinti, suvienodinant veikimo sąlygas rinkimų komitetams ir politinėms partijoms.

„Mes tikrai neturėtume kalbėti apie komitetų išgyvendinimą ar atsisakymą, bet kad būtų labai aiškios vienodos taisyklės, kad konkurencinė aplinka būtų vienoda (...) nuo pat įsikūrimo. (...) Reikia numatyti, kaip steigiama, kiek reikia narių turėti, kokie suvaržymai yra, kas gali finansuoti, kada gali būti registruojami, kada dalyvauti rinkimuose. Paskui po rinkimų nenutrūkstanti ta veikla turi būti, atsiskaitoma. Tęstinumas užtikrintų, kad būtų išvengta tų tokių situacijų..., nes dabar, kada yra asociacijos pavadinimas, kur gali gauti finansavimą iš juridinių asmenų, iš fizinių asmenų - niekas per daug nekontroliuoja asociacijų veiklos, o vėliau tas pats praktiškai pavadinimas ar panašus atsiranda komiteto pavadinime...“, - sakė M. Lingė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį po antrojo savivaldos rinkimų turo sakė, kad visuomeninių rinkimų komitetų padėties bloginti nereikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išsikreipė PREZIDENTŪRA--tarnaudama landsbergizmo KLIKAI,

išsikreipė PREZIDENTŪRA--tarnaudama landsbergizmo KLIKAI, portretas
NUSIKALTUSIAI konservatorių CHUNTAI nėra už ko pasislėpti,aišlkiai matosi jų nusikalstama veikla--ALINANT šalies ŽMONIŲ gyvenimą.---- ŠALIES gyventojai GRYBAUSKAITĘ rinko, tikėdamiesi , kad dirbs VISIEMS šalies gyventojams--pasirodo KLYDOME, juk VIEŠAI matome ,kad prezidentė IŠIMTINAI tarnauja- landsbergizmo sovietinių ATPLAIŠŲ klikai, pamindama ne tik duotą PRIESAIKĄ, bet ir visus duotus pažadus TAUTAI .

...

... portretas
ACH, ir vėl priežastis su pasekme maišoma: tereikia atsisakyt ANTIKONSTITUCINIŲ rinkiminių sąrašų (jie NAIKINA rinkimų tiesiogiškumą!), ir - tuomet žmonėms nebereiks jokių dirbtinių komitetų, o ir 'partijos' (netekusios lovio) bursis TIK vertybiniu pagrindu.

Hmm

Hmm portretas
Nebalsuos visa LT už Skvernelį, kol Veryga bus ministru su savo draudimų politika, būk ramus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių