Quantcast

Prezidentūra kartoja: vienintelis kelias susisiekimo ministrui – trauktis

Prezidentūra, kartojanti, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius toliau pareigų eiti nebegali, tikina, kad šis klausimas netaps veiksniu, Gitanui Nausėdai sprendžiant, ar pasirašyti 2020 m. biudžetą.

„Prezidentas siekia užtikrinti socialinių problemų sprendimą, taip pat siekia užtikrinti, kad ministrai, kurie dirba, dirbtų efektyviai ir nekiltų problemų dėl jų skaidrumo. Nemanau, kad yra tam tikros sąsajos, siekiama, kad visas valdžios aparatas veiktų tvariai visose srityse“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta. Visgi jis užsiminė, kad pirmadienį Vyriausybės pritarimo sulaukęs pakoreguotas biudžeto projektas stokoja ryžto spręsti esamą pensininkų skurdo problemą.

„Matome, kad Vyriausybei pritrūko ryžto spręsti pensininkų skurdo problemą“, – teigė jis.

Kalbant apie ministrą, prezidentas pastarąją savaitę išsakė, kad ministras yra praradęs tiek visuomenės, tiek ir paties prezidento pasitikėjimą ir vienintelis kelias yra trauktis.

Galiausiai prezidento patarėjas dar kartą pakartojo, kad J. Narkevičius prarado ne tik Prezidentūros, bet ir visuomenės pasitikėjimą.

„Kalbant apie ministrą, prezidentas pastarąją savaitę išsakė, kad ministras yra praradęs tiek visuomenės, tiek ir paties prezidento pasitikėjimą ir vienintelis kelias yra trauktis“, – sakė S. Krėpšta.

ELTA primena, kad pirmadienį po laikino nedarbingumo į Vyriausybę sugrįžęs premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams sakė, kad kol kas nemato teisinio pagrindo J. Narkevičiaus atleidimui.

Į tokį premjero pareiškimą netruko sureaguoti Prezidentūra, jau pastarąją savaitę deklaravusi, kad nebepasitiki susisiekimo ministru. Pasak jos, Vyriausybės vadovas turėtų žinoti, kad į skandalus įklimpusiam J. Narkevičiui galioja ne tik teisiniai, bet ir moraliniai reikalavimai.

R. Karbauskis: nėra argumentų atleidimui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad prezidentas G. Nausėda pasirašys galutinį kitų metų biudžeto projektą, nepaisant išsiskyrusių valdančiųjų ir šalies vadovo nuomonių dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus likimo poste.

R. Karbauskis taip pat pakartojo, jog J. Narkevičiaus atleidimui, anot jo, nėra rimtų argumentų. Visus iki vieno ministrus, kaip tvirtina LVŽS lyderis, būtų galima apkaltinti pietavus už ministerijoms pavaldžių institucijų pinigus.

„Manau, kad konservatorių bandymas rinkti parašus visuomenėje dėl biudžeto nepalaikymo yra gana juokingas klausimas. Jūs pabandykite pagalvoti apie tai, kad Narkevičiaus situacija, kur tikrai nėra jokio teisinio pagrindo tokiems veiksmams, kaip atstatydinimui, būtų sulyginta su biudžetu. Manau, kad to tikrai neatsitiks“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Vis dėlto „valstiečių“ lyderis tikino, kad prezidentas G. Nausėda gali naudotis savo teise nepatvirtinti biudžeto, tačiau teigė manąs, jog tam nebus rimtų argumentų.

„Jeigu atsiras kitų (argumentų. – ELTA), tai prezidentas turi visas teises ir jomis naudosis. Manau, kad tai, ką priimsime Seime ir pirmiausia tai, kad prezidento siūlymas dėl pensijų didinimo bus ne nuo liepos 1 d., o nuo sausio 1 d., manau, bus pakankamai rimti argumentai, kad šitą biudžetą pasirašyti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Esu įsitikinęs, kad į protestus po galutinio biudžeto priėmimo eis tik tie, kuriuos bus galima labai nesunkiai susieti su opozicija tiesiogiai.

LVŽS lyderis pridūrė, jog galutinis biudžeto projektas tenkins visų visuomenės grupių poreikius ir visi pažadai, pasak jo, bus įgyvendinti.

„Esu įsitikinęs, kad į protestus po galutinio biudžeto priėmimo eis tik tie, kuriuos bus galima labai nesunkiai susieti su opozicija tiesiogiai – partiškumo prasme ar kažkuo. Visoms visuomenės grupėms rasti sprendimai. Ir kultūros srityje, ir medikų atlyginimai bus pakelti tiek, kiek yra įsipareigota“, – pridūrė R. Karbauskis.

Paklaustas, kaip vertina viešojoje erdvėje kilusius svarstymus, jog J. Narkevičiaus Vyriausybėje gali nelikti jau po biudžeto patvirtinimo, R. Karbauskis pakartojo, kad ministro atleidimui reikalingi svarūs argumentai.

„Tegul sako – pamatysime, kaip bus. Čia nėra principo reikalas nei mums, nei kam nors. Reikia turėti tam tikras priežastis“, – konstatavo LVŽS pirmininkas.

Į klausimą, ar J. Narkevičius liks poste, jeigu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažins, kad ministras padarė nusižengimų, R. Karbauskis atsakė, kad tai priklausys nuo pretenzijų svarumo.

„Lyginant dėl ko jis bus pripažintas... Kad pietavo už pinigus kažkokios pavaldžios institucijos? Parodykite man Roko Masiulio (buvusio susiekimo ministro. – ELTA) pietus, kuriuose jis taip nedarė ir kurie prabangesni būdavo. Jis visada taip darydavo. Dvigubi standartai yra labai dažnas dalykas Lietuvoje“, – apmaudo neslėpė R. Karbauskis.

Jo teigimu, J. Narkevičius vis dėlto turi peržiūrėti protokolo taisykles.

„Savo protokolo tarnybą ministras turėtų labai rimtai peržiūrėti. Tai yra protokolo tarnybos reikalai – su kuo jis pietauja ir kas už ką apmoka, bet šis klausimas tikrai nėra vertas svarstyti nepasitikėjimo ministru. Tokiu atveju visus ankstesnius ministrus būtų galima svarstyti tuo pačiu pagrindu“, – pridūrė R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa portretas
Teisingiausias prezidento sprendimas butu patraukti visa vyriausybe su parlamentu ir surengti naujus rinkimus saziningu ten jau senai nelike Ir sviesa ir tiesa jiems jau senai keliu nesviecia

BAISU...

BAISU... portretas
Blemba Vilniu uteles uzpuole -ten skubiai tvarkykytes.

deinis

deinis portretas
Prezidentūra ,algis žemiau plintuso ,LIETUVĖ virš visų plintusų ,kiek yra niekšingų padarų ,kad siugrriauti vyriausybės darbą ,kad pakenkti Karbauskiui ,kad nepriimtų biūdžėta ,iš kur tas toks niešiškumas ,kad kenkti o padėti išlipti iš esamos padiėtės
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių