Quantcast

Prezidentūra įvertino Seimo vadovės planus vykti į Taivaną: reikėtų atidžiai pagalvoti

Prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės teigimu, jei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nuspręstų vykti į Taivaną, prieš vizitą reikėtų labai atidžiai pagalvoti ir, žinoma, sprendimą įvertinti per saugumo prizmę. Kita vertus, jei susitikimą pavyktų suderinti su kitų ES parlamentų vadovais, prezidento patarėjos nuomone, tai būtų sveikintinas žingsnis.

„Lietuva laikosi vienos Kinijos principo, todėl reikėtų labai atidžiai pagalvoti prieš darant tokį vizitą ir, žinoma, pagalvoti, kiek tai atlieps Lietuvos interesus. Lietuvos interesas šiuo metu pagrindinis yra stiprinti saugumą. (...) Pagal šitą prizmę reikėtų pamatuoti ir tą eventualų vizitą“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė šalies vadovo patarėja.

Kita vertus, Seimo pirmininkei užsiminus, kad ji ketina aptarti galimybę siųsti platesnę grupę Europos Sąjungos (ES) parlamento vadovų, G. Nausėdos patarėja mano, kad tai būtų sveikintinas žingsnis.

Lietuva laikosi vienos Kinijos principo, todėl reikėtų labai atidžiai pagalvoti prieš darant tokį vizitą.

„Žinoma, jei tai taptų ES politikos dalimi, jei pavyktų sutelkti ES šalis tokiam pokyčiui, tai būtų sveikintinas žingsnis. Tačiau kalbame apie tai, ką reikėtų padaryti, o kol kas tai galbūt jos siekiamybė, bet ne faktas“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi neseniai lankėsi Taivane, nepaisydama vis griežtesnių Kinijos perspėjimų, dėl kurių įtampa tarp dviejų pasaulio supervalstybių smarkiai išaugo. Reaguodama į N. Pelosi vizitą Taivane, Kinija aplink salą vykdė plataus masto karines pratybas ir, be kita ko, mokėsi užkariauti Taivaną.

Rugpjūčio 7 d., Lietuvai siekiant glaudesnio bendradarbiavimo su Taivanu, Taivane lankėsi Lietuvos susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė. Pekinas pareiškė, kad viceministrė pažeidė Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir įvedė sankcijas susisiekimo srityje.

Apie galimybę vykti į Taivaną užsiminė ir Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen. Jos nuomone, būtų prasminga į Taivaną siųsti platesnę grupę Europos Sąjungos (ES) parlamento pirmininkų. Būtent šią galimybę parlamento vadovė ketina pasiūlyti susitikimų su ES parlamentų vadovais metu. Seimo pirmininkė tikina, kad Lietuvos politikams adresuoti nurodymai nevykti į Kiniją jos neišgąsdins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taivanas suvereni šalis ir gali bendrauti su kuo nori ir kad

Taivanas suvereni šalis ir gali bendrauti su kuo nori ir kad portretas
o kinijos komunistai turėtų nustoti kriuksėti tuo klausimu

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nebent šachmatų partijai sulošti. Nes niekam jų nuomonės ir palaikymai nereikalingi. Tuščiai švaistomos biudžeto lėšos ir ,,pritraukiamos" europinės nemalinės.

Geriausiai

Geriausiai portretas
būtų,kad jį išvažiuotu į Rusiją,ten jos giminės ir artimieji.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių