Quantcast

Prezidentūra įvertino A. Merkel ir A. Lukašenkos pokalbį: nieko blogo nėra

Prezidentūros teigimu, gerai, kad su autokratiniais režimais reikalui esant gali kalbėtis didžiosios Europos Sąjungos šalys. Šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės teigimu, nieko blogo nėra ir pirmadienį vykusiame Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Baltarusijos neteisėto prezidento Aliaksandro Lukašenkos pokalbyje.

Anot jos, tokių pokalbių metu galima pasiųsti žinutes autokratiniams lyderiams, su kuriais Lietuva pati nesikalba.  

„Kalbėjimasis yra viena iš tokių priemonių, todėl visiškai jo nesmerkiame. Atvirkščiai, manome, kad per Vokietijos ir Prancūzijos lyderius galime taip pat pasiųsti ir savo žinutes autokratiniams lyderiams, su kuriais patys nesišnekame“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė patarėja.

„Tai, kad kalbasi nėra labai blogai. Jeigu mes visi sutariame, kad blogiausias scenarijus būtų karas, tai, kad karo išvengtume, turime bandyti padaryti viską, kad deeskaluotume situaciją“, – akcentavo ji.

Kalbėjimasis yra viena iš tokių priemonių, todėl visiškai jo nesmerkiame.

A. Skaisgirytės teigimu, kalbėjimasis su autoritariniu lyderiu nebūtinai reiškia pozicijų derinimą. Priešingai, tikina patarėja, A. Merkel, pirmadienį kalbėdama su A. Lukašenka, kėlė ir migracijos, ir žmogaus teisių klausimus.

„Kai įvyksta derybos, tai visada abi pusės tikisi kažką gauti. Kai yra kalbamasi ir bandoma derinti pozicijas, tai tos pozicijos gali ir išsiskirti, nesvarbu, kad žmonės kalbasi. Ir šiuo atveju, manau, Vokietijos kanclerė ir Prancūzijos prezidentas kalbasi su Baltarusijos ir Rusijos lyderiais. Tačiau jų pozicijos nebūtinai sutampa duotu klausimu. Mūsų žiniomis, kanclerė kėlė ir žmogaus teisių klausimą, ir nelegalios migracijos klausimą, ir kitus mums rūpimus dalykus“, – teigė A. Skaisgirytė.

Paklausta, ar Lietuva ateityje taip pat galėtų kalbėti su valstybei priešiškais režimais, prezidento patarėja akcentavo skirtingas šalių galios kategorijas.

„Matote, tai ar šnekasi Lietuva, ar Vokietija, yra dvi skirtingos svorio kategorijos. Tai yra esminis skirtumas, jei kalbėtume apie rezultatą. Žinoma, kad didesnėje svorio kategorijoje esanti šalis turi galimybių pasiekti didesnį rezultatą,“ – sakė patarėja.

„Lietuva ir kitos Baltijos šalys nepripažino Lukašenkos legitimiu vadovu ir tą garsiai pasakė. Tuo tarpu kitos šalys susilaikydavo nuo tokių pasakymų ir todėl jos reikalui esant gali kalbėtis su Baltarusijos autokratiniu lyderiu“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad A. Lukašenka pirmadienį kalbėjosi telefonu su Vokietijos kanclere, Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje verdant migrantų krizei, dėl kurios ES kaltina Baltarusijos režimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kada gi pagaliau konservai ves mus į karą su Baltarusija ? Kiek galima laukti ?

ei ,konservai ! -su k o t l e t ų kepėja CICHANOVSKA,

ei ,konservai !  -su  k o t l e t ų kepėja CICHANOVSKA, portretas
niekas nesikalba ir n e s i k a l b ė s-konservatoriai su k g e b i s t u OŽIU priekyje yra pajuokos o b j e k t a s, nes jų "išrinkti prezidentai" visada turi būti k v a i l e s n i už kvailus konservatorius.

MŪSŲ PREZIDENTAS AUGA PILIEČIŲ AKYSE

MŪSŲ PREZIDENTAS AUGA PILIEČIŲ AKYSE portretas
Kiekvienas mąstantis pilietis žino, kad tokiose sudėtingose situacijos bet koks kalbėjimasis yra PASIEKIMAS. Be abejo landsberginei šutvei rodo kitaip. Jiems nei migrantų vaikų, nei moterų ne gaila. Landsbergiai jau nuo gimimo NIEKŠŲ NIEKŠAI. Jie tiek prisidirbo ir prisišnekėjo, kad su jais padorus žmogus jau neturės jokių reikalų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių