Quantcast

Prezidentūra atsakė A. Verygai: ministras siekia atsikratyti atsakomybės

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą nevengti atsakomybės. Prezidentūros teigimu, pastaruoju metu valdančiųjų reiškiamas siekis Valstybės gynimo tarnyboje (VGT) aptarti klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo gali būti siejamas su pradėtais ikiteisminiais tyrimais dėl ministerijos vykdytų pirkimų.

„COVID-19 vakcinos pirkimo proceso organizavimas yra itin svarbus visuomenės sveikatos užtikrinimo klausimas, už kurį yra tiesiogiai ir asmeniškai atsakingas sveikatos apsaugos ministras. Vakcinos nuo COVID-19 pirkimo procesas jau yra pradėtas, o ministro siekis atsikratyti savo tiesioginės atsakomybės gali būti siejamas su pradėtais ikiteisminiais tyrimais dėl ankstesnių ministerijos vykdytų pirkimų“, – Eltai atsiųstame komentare teigia prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius.

Pasak jo, prezidentui šiuo metu nekyla jokių abejonių, kad COVID-19 vakcina turi būti perkama. Šalies vadovo nuomone, tvirtina patarėjas, svarbiausia yra užtikrinti skaidrų ir efektyvų procesą.

„Prezidento nuomone, VGT ateityje gali būti organizuojamas sprendžiant strateginius kovos su COVID-19 protrūkiu klausimus. Tačiau šiuo konkrečiu atveju prezidentui nekyla abejonių, jog vakcina turi būti perkama, o pasirinktas būdas tai daryti kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasirašant atitinkamą sutartį su Europos Komisija dar birželį yra tinkamas. Tačiau pirkimas turi vykti skaidriai ir efektyviai. Prezidento nuomone, ministras savo dėmesį, laiką ir ryžtą turėtų skirti savo tiesioginių pareigų vykdymui, o ne bandymams išvengti atsakomybės“, – komentare tvirtina D. Kuliešius.

Vakcinos nuo COVID-19 pirkimo procesas jau yra pradėtas, o ministro siekis atsikratyti savo tiesioginės atsakomybės gali būti siejamas su pradėtais ikiteisminiais tyrimais.

A. Veryga sukritikavo Prezidentūrą

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga antradienio vakarą pareiškė, kad Prezidentūra ignoruoja Vyriausybės iniciatyvą aptarti atsakomybės klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo VGT.

Socialiniame tinkle „facebook“ ministras pabrėžė, kad prezidento patarėjas nacionaliniam saugumui D. Kuliešius nesusipažinęs su Vyriausybės dokumentais nusprendė, kad nėra pakankamo pagrindo šaukti VGT ir svarstyti vakcinos įsigyjimo klausimą.

„Panašu, kad Valstybės gynimo tarybos (VGT) formate gali ir neatsirasti galimybės su koronaviruso (COVID-19) vakcinos įsigijimo klausimu supažindinti prezidentą ir kitus VGT narius. Prezidento patarėjas nusprendė, kad pateikti dokumentai nėra pakankamas pagrindas, nors su jais nesusipažino, nes nesutiko pasirašyti standartinės Europos Komisijos (EK) nustatytos konfidencialumo deklaracijos ir negavo rakto tiems dokumentams atidaryti“, – feisbuke rašė A.Veryga, akcentuodamas, kad jau šią savaitę Lietuva turi apsispręsti dėl papildomų lėšų vakcinų paramos fondui skyrimo.

Sveikatos ministro nuomone, VGT yra formatas, kuriame nekart buvo svarstomi Krašto apsaugos įsigijimai, energetikos ir susisiekimo sektoriaus klausimai, todėl ir vakcinų įsigijimo klausimas, reikalaujantis plataus valdžių šakų sutarimo, niekuo savo svarba nenusileidžia galimiems geležinkelių projektams

Kilus abejonių dėl prisiimamų rizikų Ministrų kabinetas pastarosios savaitės trečiadienį nusprendė kreiptis į VGT, kad ši priimtų sprendimus, susijusius su planuojamu bendru Lietuvos ir ES valstybių koronaviruso vakcinos įsigijimu. Šis Vyriausybės sprendimas priimtas po to, kai kilo abejonių bendrove, iš kurios ketinta pirkti vakciną.

Valdantieji nori dalintis atsakomybe

Tiek A. Veryga, tiek „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis neslepia, kad siekis vakcinos įsigijimo klausimą svarstyti VGT yra susijęs su noru pasidalinti atsakomybę su kitomis institucijomis po to kai  Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) paskelbė atliekanti tyrimą dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo.

„Šiandien yra klausimas dėl vakcinos įsigijimo (...) Po šio įvykio, kai valdininkai, kurie atliko savo pareigas ir dirbo naktimis kartu su medikais, jie dabar apkaltinti ir jie sako, kad mes nepasirašysime po vakcinų pirkimu“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis, akcentuodamas, kad dėl to į planuojamą vakcinų nuo koronaviruso pirkimą turėtų įsijungti ir Prezidentūra.

Premjeras S. Skvernelis po pastarąją savaitę vykusio Vyriausybės posėdžio teigė, kad kol kas neaišku, kaip Lietuva turėtų elgtis procesuose dėl vakcinos nuo COVID-19 infekcijos įsigijimo.

„Kiekvienas valstybės tarnautojas bijo priimti bet kokį sprendimą, bet kokią iniciatyvą rodyti, ypač kai yra didelis neapibrėžtumas. Vakcinos šiandien nėra, tai yra procesas, kur dalyvauja iš esmės viena įmonė kartu su kitomis ES valstybėmis. Yra nustatyta išankstinė kaina, yra nustatytas mažiausias kiekis, nėra 100 proc. garantijos, kad vakcina bus sėkminga ir kad tuo laikotarpiu neatsiras dar kelios vakcinos, kurios bus pigesnės, efektyvesnės“, – sakė S. Skvernelis.

R. Karbauskis: ne A. Veryga, o Prezidentūra vengia atsakomybės

R. Karbauskis teigia, kad ne sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, o būtent Prezidentūra vengia atsakomybės ignoruodama Vyriausybės iniciatyvą aptarti klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo Valstybės gynimo tarnyboje (VGT). R. Karbauskis taip pat įsitikinęs, kad kai kurie G. Nausėdos patarėjai aktyviai dalyvauja rinkimų procese ir bando susidoroti su bet kokiais valdančiųjų sprendimais.

Ne kartą anksčiau Prezidentūrą kritikavęs R. Karbauskis ir šį kartą, teigė, kad tokios deklaruotos pozicijos reiškia netinkamą G. Nausėdos komandos elgesį. „Valstiečių“ lyderis įsitikinęs, kad patarėjai Ridas Jasiulionis ir Darius Kuliešius aktyviai dalyvauja rinkiminėse kovose ir nori, kad Seimo rinkimus spalį laimėtų opozicija.

„Ši retorika yra prezidento patarėjų, kuomet ji negali būti kitokia. Kuomet, pavyzdžiui, Ridas Jasiulionis yra konservatorių partijos buvusio premjero A. Kubiliaus patarėjas. Taip pat D. Kuliešius nuo R. Jasiulionio savo požiūriu niekuo nesiskiria (...) Absoliučiai, 100 proc. kai kurie prezidento patarėjai dalyvauja rinkimų procese“, – Eltai sakė R. Karbauskis ir pabrėžė, neturintis abejonių, kad prezidentą supantys patarėjai siekia susidoroti su LVŽS.

Absoliučiai, 100 proc. kai kurie prezidento patarėjai dalyvauja rinkimų procese.

„Jeigu man kas nors pasakys, kad prezidento patarėjas R. Jasiulionis neturi jokių politinių interesų ir kad prezidento retorika po jo atėjimo į prezidentūrą nepasikeitė? Skaitykite pranešimus, retorika akivaizdžiai pasikeitė. Tai yra patarėjas, juk prezidentas pats tekstų nerašo. Pats G. Nausėda tikrai prie to nesėdi. Dabar patarėjų rate dominuoja žmonės akivaizdžiai turi sąsajas arba yra dirbę, priklausę opozicijai. Jie aiškiai veikia, kad kita valdžia po Seimo rinkimų būtų jiems artimos politinės jėgos konservatoriai ir liberalai, todėl ir bandoma susidoroti su LVŽS“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis tvirtina, kad ne sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, o būtent Prezidentūra vengia atsakomybės, neįsitraukdama į vakcinos pirkimo klausimus.

„Prezidentūros patarėjai nesitikėjo, kad bus toks ėjimas iš ministerijos pusės, kad ministerija paprašys su jais pasidalinti atsakomybe. Ministerija krizės metu juk visą informaciją siuntė Prezidentūrai. Prezidentūra viską ir visus žinojo. Gal jie tuomet ir nedalyvavo tiesiogiai procese, bet viską stebėjo iš šalies. Jeigu jiems kilo tuomet kažkokių abejonių, tai jie turėjo sakyti ir sakyti stop. Jokių signalų iš tos pusės nebuvo. Jokių. Tikrai nėra taip, kad tik dabar jie viską sužinojo ir todėl kyla abejonės dėl ministerijos ir A. Verygos. Ne, dabar yra rinkimai. Štai ir visas atsakymas“, – teigė LVŽS lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Sodint ta plikiu ir kuo gteišiau

čia viskas aišku

čia viskas aišku portretas
geriausia gynyba - puolimas. Buvo keista, kai Veryga susidėjo su jais, atrodė šis žmogus negali to padaryti, o dabar matosi viskas visu gražumu.

Apgailėtini

Apgailėtini portretas
Dabartinių gandragalvių valdymu patenkinti tik patys gandriniai.Argi gali nesipiktinti bent kiek padoresni žmonės tokiu niekšeliu Veryga,nepraustaburniu juodnugariu Skverneliu,melagiu per visą pilvą Karbauskiu ir visa kita mėšlina kompanija.Tokio purvyno Seimas nėra iki šiol matęs.
VISI KOMENTARAI 74

Galerijos

Daugiau straipsnių