Quantcast

Prezidentūra apie Lietuvą pasiekiančias vakcinas: situacija bus labai gera

Prezidentūra sako, kad Lietuvos galimybių užtikrinti sklandų visuomenės vakcinavimo procesą neturėtų sukliudyti sprendimai dėl „Astra Zeneca“ ar „Johnson & Johnson“  gaminamų skiepų.

Pasak šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, Lietuva, skirtingai nei, pavyzdžiui, Latvija, užsitikrino įvairių gamintojų vakcinų tiekimą.  

Todėl, pažymi patarėja, tai, kad skiepijimas „Johnson&Johnson“ vakcina Lietuvoje kol nepradėtas, neturėtų turėti didesnės neigiamos įtakos. Lietuvą antradienį pasiekė pirmosios 4,8 tūkst. dozių JAV kompanijos „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID-19. Tačiau kiek anksčiau šią savaitę JAV atsakingos institucijos rekomendavo atsargumo sumetimais sustabdyti vakcinos naudojimą, kol bus nagrinėjamas bet koks galimas ryšys tarp vakcinos ir kraujo krešulių susidarymo.

Pasak A. Skaisgirytės, kalbant apie skiepijimą šiomis vakcinomis, svarbiausia bus atsižvelgti į tai, ką pasakys Europos vaistų agentūra bei ekspertai.

„Vis dėlto atsiremiame į jos nuomonę, ar tai saugi vakcina, ar nesaugi vakcina. Kol kas sakoma, kad ji yra saugi, kad nauda, kurią duoda vakcinacija, nusveria potencialią žalą. Čia reikia ekspertų žodžio ir ekspertai, o ne politikai turi pasakyti, ar galima šią vakciną naudoti, ar ne“, – LRT radijui sakė ji.

Čia reikia ekspertų žodžio ir ekspertai, o ne politikai turi pasakyti, ar galima šią vakciną naudoti, ar ne.

Bet kuriuo atveju, teigė A. Skaisgirytė, Lietuvos situacija dėl ją pasiekiančių vakcinų yra gera. Ypač, pažymėjo patarėja, kai paaiškėjo, kad Lietuvą iki birželio pabaigos pasieks 310 tūkst. papildomų „Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 dozių. Apie tai trečiadienį pranešė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Mes manome, kad gavus (papildomų – ELTA) „Pfizer“ vakcinų mūsų situacija bus labai gera“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Iš viso per antrąjį šių metų ketvirtį gausime pusantro milijono vakcinų iš „Pfizer“, – pridūrė ji.

„Tai labai gera naujiena, nes tokie kiekiai leistų paskiepyti tiek žmonių, kiek gyvena Klaipėdoje, Šiauliuose ir Alytuje kartu sudėjus“, – akcentavo A. Skaisgirytė.

Šiuo atžvilgiu, tęsė patarėja, Lietuvos situacija žvelgiant į vakcinų pasirinkimą yra kur kas geresnė nei kaimyninėje Latvijoje.

„Kai buvo sudaromas vakcinų krepšelis, Latvija kaip vyraujančią vakciną pasirinko „Astra Zeneca“, o Lietuva ją pasirinko tik kaip vieną iš vakcinų, šalia „Pfizer“, „Moderna“ ir kt. Mūsų krepšelis yra daug įvairesnis ir tai pasiteisino, nes dabar mes gauname daugiau „Pfizer“ nei Latvija, – sakė patarėja.

ELTA primena, kad ,nepaisant Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos vaistų agentūros rekomendacijų tęsti skiepijimą „Vaxzevria“ skiepais, Danija šių vakcinų atsisakė. Tuo tarpu Latvija sakosi, kad aiškinsis, ar gali gauti šios šalies nepanaudotas „Vaxzevria“ vakcinos nuo COVID-19 dozes. Susidomėjimą Danijos nepanaudotomis „Vaxzevria“ vakcinomis pareiškė ir Čekija.

Kaip skelbė žiniasklaida, Europos Komisija (EK) nusprendė ateinančiais metais neatnaujinti susitarimų dėl vakcinų pirkimo iš „AstraZeneca“ ir „Johnson&Johnson“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visur kur atsisako slamsto

Visur kur atsisako slamsto portretas
Lietuviams tiks, penciju nereiks moket!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių