Quantcast

Prezidento rinkimų finišas: laukia išskirtinė transliacija

"Abu kandidatai iš esmės turi vienodas galimybes tapti prezidentu", – apie tai, kas taps naująja valstybės galva, svarsto žurnalistas Edmundas Jakilaitis. LRT televizijos žiūrovų ir vilniečių bei sostinės svečių rytoj laukia išskirtinė Lietuvos prezidento rinkimų transliacija.

Neapsieis be muzikos

Įkvėpta visuomenės dėmesio prezidento rinkimų transliacijoms ir rekordinių TV debatų žiūrimumo, LRT prezidento rinkimų nakties transliaciją rengs viešoje erdvėje – Vilniaus Simono Daukanto aikštėje prie prezidento rūmų.

"Sekmadienio rinkimų nakties transliacija visų pirma yra išskirtinė tuo, kad mes kviečiame visuomenę, pirmiausia vilniečius, gyvai laukti rinkimų rezultatų, stebėti naujausią informaciją iš rinkimų apylinkių Vilniuje, S.Daukanto aikštėje, priešais prezidento rūmus, įrengtuose ekranuose. Ten mes tikimės apie vidurnaktį sulaukti ir išrinktojo prezidento su pergalės kalba. Transliacijos metu skambės dainos apie Lietuvą, o tarpuose bus pokalbių su politikais, politikos ekspertais", – žada E.Jakilaitis, kuris kartu su žurnaliste Nemira Pumprickaite ves šią transliaciją.

Aikštėje susirinkusiems ir per televiziją įvykius stebintiems žiūrovams dainuos Kostas Smoriginas, Bjelle, Egidijus Sipavičius, Vaidas Baumila, Violeta Riaubiškytė-Tarasovienė, Dainotas Varnas, Eugenijus Chrebtovas, grupė "Original Copy", grieš "Vilniaus sinfoniettos" orkestras, vadovaujamas Vytauto Lukočiaus.

"Abu kandidatai į prezidentus taip pat apsilankys aikštėje, kol bus skaičiuojami rinkimų rezultatai, na, o vienas iš jų atvyks dar kartą – kai bus aišku, kas išrinktas nauju Lietuvos vadovu", – priduria E.Jakilaitis.

Visuomenės klausimai

Vakar toje pačioje S.Daukanto aikštėje LRT rengė ir kandidatų į prezidentus paskutiniuosius debatus. "Šie debatai turbūt išskirtiniai dėl to, kad pirmą kartą Lietuvos istorijoje jie vyko atvirame ore, ir žmonės, kurie susirinko į aikštę, taip pat turėjo galimybę užduoti klausimų patiems kandidatams", – pastebi E.Jakilaitis.

Debatuose nuskambėjo klausimų, kuriuos surinko ir viena sociologinių apklausų kompanija, visoje Lietuvoje apklaususi žmones. Apklausos vykdytojai domėjosi, ko respondentai norėtų paklausti būsimojo Lietuvos prezidento.

"Todėl čia debatų moderatoriaus vaidmuo visai kitoks – jis tik moderuoja pačius debatus, bet klausimų, iš esmės, nerengia. Atsakymai buvo į pačių žmonių klausimus", – sako paskutinius prezidentinius debatus moderavęs E.Jakilaitis.

Didelis susidomėjimas

LRT televizijos transliuotus kandidatų į prezidentus debatus prieš pat pirmąjį rinkimų turą bent trumpam įsijungė beveik 442 tūkst. žmonių.

E.Jakilaitis sako, kad prezidentinių debatų laidų populiarumas visada buvo labai įvairus. "Būdavo debatų labai populiarių, būdavo mažiau populiarių. Aš turbūt galėčiau prisiminti debatus, kuriuos man teko vesti prieš šešiolika metų, paskutinį penktadienį prieš antrąjį rinkimų turą. Tada vedžiau debatus tarp Valdo Adamkaus ir Rolando Pakso. Jau po rinkimų gavus žiūrimumo duomenis pamatėme, kad juos žiūrėjo, jeigu aš dabar teisingai prisimenu, apie 800 tūkst. Lietuvos žmonių. Tie debatai tikrai buvo labai svarbūs ir daug ką lemiantys", – prisimena žurnalistas.

Pasak jo, ir dabar susidomėjimas debatais yra didelis vien dėl to, kad jų nėra daug. "Kandidatai antrajame ture apsisprendė dalyvauti tik dviejuose debatuose, kuriuos rengė LRT, ir dar vienuose debatuose, kuriuos rengė "Lietuvos ryto" televizija, ir kuriuos taip pat organizavo Vyriausioji rinkimų komisija. Tai yra tik treji debatai, na, o paskutiniai visada yra patys įdomiausi", – priduria E.Jakilaitis.

Pasak prezidentinius debatus taip pat moderavusios N.Pumprickaitės, prezidento rinkimai visada sulaukia didesnio susidomėjimo, nei savivaldos ar Seimo rinkimai. "Prezidento rinkimais žmonės visada domisi labiau, nes renka personalijas, renka vieną žmogų. Natūralu, kad žmonės labiau domisi. Be to, tai yra šalies vadovas, aukščiausias pareigas užimantis žmogus", – įsitikinusi ji.

Abu kandidatai iš esmės turi vienodas galimybes tapti prezidentu.

Pasiruošę – tikrai ne visi

N.Pumprickaitė sako, kad prieš rinkimus rengti debatai parodė, jog prezidento pareigoms buvo pasiruošę tikrai ne visi postą užimti pretendavę kandidatai. Jos manymu, geriausiai pasirodė būtent tie asmenys, kurie dalyvaus antrajame rinkimų ture ir iš kovos jau pasitraukęs premjeras Saulius Skvernelis. "Natūralu, kad eidamas tokias pareigas jis buvo visiškai normaliai pasirengęs", – priduria N.Pumprickaitė.

E.Jakilaitis neskuba vertinti debatų dalyvių pasirodymų. "Kaip debatų vedėjas, aš vengiu tokių dalykų, bet mes turbūt, net ir neįvardydami kandidatų pavardžių, aiškiai suvokiame, kad kai kurie kandidatai prezidento rinkimus naudojo tiesiog savo, kaip politikų, žinomumui didinti. Kai kurie siekė populiarinti savo politines jėgas, partijas, o kai kurie realiai siekė prezidento posto. Tikriausiai tai ir išryškėjo rinkimų rezultatuose. Manau, ir visuomenei aišku, kurie kandidatai į rinkimus žiūrėjo kaip į politinės karjeros trampliną, o kurie realiai varžėsi dėl prezidento pareigų", – svarsto jis.

Iki paskutinių apylinkių

Matydamas tam tikras sociologines prognozes ir išankstinio balsavimo aktyvumo duomenis E.Jakilaitis prognozuoja, kad rytoj kandidatų į prezidentus laukia apylygė kova. "Abu kandidatai iš esmės turi vienodas galimybes tapti prezidentu. Vieno stiprioji pusė yra sociologinė aprėptis, kad gali taikyti į įvairesnes visuomenės grupes, o kitas kandidatas turbūt turi labiau ištikimus rinkėjus", – svarsto jis.

"Be to, vyksta Europos Parlamento (EP) rinkimai, kurie vienam iš kandidatų tikrai atves rinkėjų. O kitam naudos iš EP rinkimų tiek daug nematau. Bet sakyčiau, kad kova bus apylygė, ir mes gal net lauksime rezultatų iš paskutinių apylinkių tam, kad pamatytumėme, kas gi bus naujas Lietuvos prezidentas", – prognozuoja E.Jakilaitis.

Koks pirmadienis po sekmadienio nakties laukia Lietuvos? N.Pumprickaitė tiki, kad "jis bus geras bet kuriuo atveju".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada Kaunas

Kada Kaunas portretas
Paspirtukininkus sutvarkys? Ar lauksite kada meras pasikeis? Palangoje tai bent meras cool! Paspirtukininku ir elektrinių motociklų siautėjima bando apriboti?

>El..

>El.. portretas
eik tu sikt su ta senmerge. Ar neužteko ka viena parsidavus kiaurai supuvusiai partjai ir rašydama Tulpiu paštą į savo ofšoru saskaita pinigus dėjo? O gal nori pasakyti kad ateinanti bus nepriklausoma nors ir gavo iš Tvartelio 300 000 paramos rinkiminėm reklamom ir kitem pasirodymam? Jau nekalbant apie ta kad visai neseniai buvo pagrindinė Kubilo niekšybiu bendraautorė. Neieškok durnių beretini

El prisionero político

El prisionero político portretas
Šeima prezidentui tai pančiai neleidžiantys atiduoti Valstybei savęs viso. Šeima prezidentui tai privačių interesų generatorius. Na o kur privatūs interesai, ten iškỹla ir privačių bei Valstybės interesų konfliktas. Ar mums reikia tokio prezidento, kuriam gręsia įpulti į valstybinių ir privačių interesų koliziją? Geriau prezidentė, kuriai nebus net progos į tokią koliziją įpulti. Šito juk nebuvo su dabartine Prezidente (Ji bešeimė). Šito nebuvo su Prezidentu Adamkumi (Jis bevaikis ir be meilužės), o va su prezidentu Brazausku, kuris turėjo net dvi šeimas, tai buvo. Todėl ponia Ingrida — geresnis pasirinkimas.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių