Quantcast

Prezidentės patarėjas: Lietuvos pirmininkavimas ES buvo sėkmingas

  • Teksto dydis:

Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES) buvo sėkmingas, nors laikotarpis ir buvo sudėtingas, konstatuoja prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė.

"Pirmininkavimas pasibaigęs, kitų šalių vertinimu, specialistų vertinimu, turim kuo pasidžiaugt, kad tai buvo sėkmingas pirmininkavimas. Lietuvai pirmą kartą tekus šitai misijai, laikotarpis buvo sudėtingas, teko ir didesnis krūvis, ir tam tikrose srityse ir didesnė atsakomybė, tarp tokių dalykų ir suderėtas ir suderintas septynerių metų daugiaplanis finansinis biudžetas, dėl to du su puse karto daugiau dokumentų reikėjo suderinti, nei įprastais metais", - antradienį interviu Žinių radijui sakė M.Lingė.

Lietuva antradienį baigia pusę metų trukusį pirmininkavimą ES ir perduoda šias pareigas Graikijai. Nuo liepos 1 dienos šešis mėnesius Lietuva buvo atsakinga už ES Tarybos, į kurią renkasi visų šalių atstovai, veiklą, atstovavo šiai institucijai derybose su Europos Komisija ir Europos Parlamentu bei pristatė ES poziciją santykiuose su trečiosiomis šalimis ir tarptautinėmis organizacijomis.

Pirmininkaudama ES Tarybai, Lietuva pasiekė sutarimą dėl 2014-2020 metų 960 mlrd. eurų ES biudžeto ir vienos esminių Bankų sąjungos dalių - bendro pertvarkymo mechanizmo.

Tačiau pirmininkavimo metu būta ir didžiulio nusivylimo, kai svarbiausiame tarptautiniame pirmininkavimo renginyje - Vilniaus Rytų partnerystės viršūnių susitikime - Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES, pasirinkdamas glaudesnius santykius su Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių