Quantcast

Prezidentės patarėja: Ukraina sutarties nepasirašė, bet daugelį keltų sąlygų išpildė

  • Teksto dydis:

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politiko klausimais Jovita Neliupšienė apgailestauja, kad Ukraina nepasirašė asociacijos susitarimo su Europos Sąjunga (ES), tačiau sako, jog visoje situacijoje galima įžvelgti ir pozityvių dalykų - tai Ukrainos padaryta pažanga.

"Gaila, kad Ukrainos vadovybė nerado savyje politinės valios pasirašyti asociacijos susitarimą, bet galima žiūrėti ir pozityviau į visą šitą situaciją - per pasirengiamąjį laikotarpį, buvo iškeltos net dešimt sąlygų, kurias Ukraina turėjo įgyvendinti norėdama pasirašyti asociacijos sutartį, ir bent aštuonios su puse sąlygos buvo įgyvendintos, liko nepriimtas prokuratūros įstatymas ir selektyvaus teisingumo klausimai neišspręsti. Vis tik rezultatai yra, mažiau matomi, daugiau matomi, belieka tikėtis, kad Ukrainos vadovybė atras kada nors politinės valios susitarimą pasirašyti, nes ES lieka atvira tam", - interviu Žinių radijui antradienį sakė J.Neliupšienė.

Gruzija ir Moldova penktadienį Vilniuje pr Rytų partnerystės viršūnių susitikimą parafavo asociacijos ir laisvos prekybos sutartis su Europos Sąjunga, tačiau Ukraina atsisakė pasirašyti istorinį susitarimą. Vertindama susitikimą prezidentės patarėja pažymėjo, kad pasiekta ir daugiau rezultatų - klausimai dėl palengvinto vizų režimo ir t.t.

"Visų pirma, parafuotos dvi sutartys, asociacijos ir laisvos prekybos, su Gruzija ir Moldova. Tai iš tiesų ypatingai didelės apimties sutartys, kurios, viena vertus, paskatins politinę asociaciją su ES ir gilesnę ekonominę integraciją su Europa, pasirašytas palengvintas vizų režimas su Azerbaidžanu, paskelbta, kad Moldova pradės judėti link bevizio režimo, ir, žinoma, pasirašyta sutartis su Gruzija dėl dalyvavimo tarptautinėse misijose. Tai konkretūs, apčiuopiami šio susitikimo rezultatai", - kalbėjo J.Neliupšienė.

"Kitas, paralelinis procesas, kuris ne toks matomas, apčiuopamas, yra reformos, kurias vykdo Rytų Europos valstybės, siekdamos pasirašyti vieną ar kitą sutartį, tos reformos - tai teisiniai, socialiniai, energetikos srities. Reikia tikėtis, kad Vilniaus susitikimas nėra pabaiga, ir iki  kitų metų pabaigos Gruzija ir Moldova galės pasirašyti parafuotas asociacijos ir laisvos prekybos sutartis", - pridūrė patarėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių