Quantcast

Prezidentės patarėja: turi būti apginti lietuvio berniuko interesai

  • Teksto dydis:

Sprendžiant situaciją dėl septynmečio lietuvio grąžinimo pirmiausia turi būti atsižvelgta į jo interesus, sako prezidentė patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

„Be jokios abejonės, visų pirma turi būti pasirūpinta vaiko - ne tėvų, ne kokių nors kitų žmonių, bet būtent vaiko, kuris yra Lietuvos Respublikos pilietis, gerove“, - antradienį Žinių radijui sakė patarėja.

Anot jos, prezidentė yra pavedusi užsienio reikalų ministrui, „kad būtų imtasi visų priemonių, kad ši situacija būtų išaiškinta ir išspręsta taip, kaip to reikalauja geriausiai vaiko interesai“.

R.Svetikaitės teigimu, istorija dėl vaiko pagrobimo ir grąžinimo į Norvegiją yra paini ir nevienareikšmė.

„Matyt, ją spręsti reikėtų atidedant visas nereikalingas emocijas į šalį, nes jos tikrai problemos spręsti nepadeda“, - sakė ji.

Žiniasklaidoje skelbta, kad vaiką, kurį Norvegijos tarnybos atskyrė nuo motinos, praėjusią savaitę per susitikimą paėmė artimieji, o berniuko motina Norvegijos policijos buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo. Vaikas netrukus rastas Švedijoje ir grąžintas į Norvegiją. Informacijos, kur šiuo metu yra lietuvis berniukas, Lietuvos institucijos tvirtina neturinčios.

Artimieji kaltina Lietuvos diplomatus, kad jie nesiėmė priemonių, jog berniukas būtų grąžintas į Lietuvą.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad ambasada Švedijoje praėjusį ketvirtadienį iš motinos gavo kreipimąsi ir iš karto ėmėsi veiksmų, susisiekė su Švedijos institucijomis - Užsienio reikalų ministerija, socialinėmis tarnybomis bei policija.

Pirmadienį Lietuvos ambasadorius Švedijoje Eitvydas Bajarūnas lankėsi Švedijos užsienio reikalų ministerijoje ir aiškinosi, kodėl Lietuva nebuvo laiku informuota apie Lietuvos nepilnamečio piliečio Gabrieliaus B. perdavimą Švedijos socialinėms tarnyboms, kodėl Lietuva iki šiol dar nėra gavusi oficialios informacijos, kitas šio įvykio detales.

„Švedijos užsienio reikalų ministerija informavo, kad šis atvejis yra sudėtingas, todėl atsakymas, reikalaujantis kelių Švedijos institucijų indėlio, dar yra rengiamas. Švedijos užsienio reikalų ministerija teigia suprantanti Lietuvos diplomatų susirūpinimą, ir kartu su Lietuvos ambasada ieškosianti būdų, kad ateityje tokia situacija nepasikartotų“, - rašoma antradienį išplatintame Lietuvos URM pranešime spaudai.

Antradienį Norvegijos užsienio reikalų ministerija ketina priimti Lietuvos ambasadorę Norvegijoje Izoldą Bričkovskienę dėl įvykių, susijusių su Lietuvos nepilnamečiu piliečiu Gabrieliumi B.

„Lietuvos ambasada Norvegijoje ir toliau dės visas pastangas, kad bendradarbiaujant su Norvegijos institucijomis bei Lietuvos ir Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnybomis, nepilnametis Lietuvos pilietis teisinėmis priemonėmis būtų grąžintas į Lietuvą, ir būtų užtikrinti Lietuvos piliečių interesai bei vaiko gerovė. Tam Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir ambasada Norvegijoje išnaudoja visus teisėtus kanalus - tiek formalius, tiek neformalius, šiam klausimui skiriamas prioritetinis dėmesys“, - teigta pirmadienį išplatintame Lietuvos URM pranešime spaudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to taigi

to taigi portretas
Netau aiškinti.

Taigi

Taigi portretas
Tai ko važiuojat į tą Norvegiją, sėdėkit Lietuvoje, čia tai apgins jūsų vaikų teises tikrai.....

Manau

  Manau portretas
Lietuva negina savo pilieciu.Kaip gali atimineti vaikus Norvegai ne savu pilieciu? O musu igaliotiniai ambasadoriai sedi ir nieko neveikia.Manau ,kad ir Svedijoj turetu palaikyti rysi su visom tarnybom ,kad zinotu kur kreiptis,kad zinotu,kad Lietuva neapleis savo vaiku. nes Norvegai nera tobuli ir ju vaikai ir jaunimas nera vien geruciai,nesvarbu ,kad isileido istatymus pries tevus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių