Quantcast

Prezidentė – už specialų Pietryčių Lietuvos plėtros fondą

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentė pritaria idėjai įkurti Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondą, kuris padėtų tautinių mažumų gyvenamam regionui ekonomiškai sustiprėti. Dalia Grybauskaitė sako, kad kartu reikia ieškoti fondo finansavimo šaltinių ir jo administratorių.

„Žinau, kad yra tokia iniciatyva, įregistruota opozicinių partijų. Jeigu diskusija vystysis sėkmingai, turėtų prisijungti ir valdantieji. Manau, kad Rytų Lietuvos regionui dėmesio tikrai nėra per daug, o atvirkščiai galbūt“, - ketvirtadienį lankydamasi Vilniaus rajone, teigė

Valstybės vadovės teigimu, tautinių mažumų - lenkų ir rusų - gyvenamam regionui valstybė privalo padėti, kad situacija nepasinaudotų, jos žodžiais, negeranoriški kaimynai.
„Matome, kaip moka tvarkytis patys žmonės, bet visuomet geriau sudalyvauti ir padėti. Yra labai specifinė mūsų mažuma, koncentruotai gyvenanti Pietryčių Lietuvoje, ir turbūt jai geriau skirti dėmesio daugiau negu turėti bėdų, jeigu skirs kokia nors, sakyčiau, ne visai geranoriška kaimynė. Turiu galvoje, aišku, ne Lenkiją“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Todėl palaikyčiau fondo idėją, bet, aišku, reikia galvoti apie finansavimo šaltinius, kas tvarkys ir taip toliau. Tokią didelę programą turėjome 1990-ųjų pradžioje, ji tikrai pasiteisino, padėjo integruotis mūsų tautinei mažumai labiau į Lietuvą, jausti Lietuvą savo namais, savo tėvyne, to ir siekiame“, - pridūrė valstybės vadovė.

Gegužę Seimas po pateikimo pritarė Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondo įstatymo projektui. Jeigu jis būtų priimtas, būtų įsteigtas specialus fondas vienam ekonomiškai silpniausių šalyje regionui remti.

Pasak projektą pristačiusio vieno iš jo autorių konservatoriaus Valentino Stundžio, į regioną būtų galima pritraukti daugiau Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.
Fondas pagerintų verslo sąlygas ir socialinę infrastruktūrą regione, padidintų jo patrauklumą investicijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių