Quantcast

Prezidentė: Gegužės 3-iosios Konstitucijos idealai svarbūs ir šiandien

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Konstitucinio Teismo pirmininku Dainiumi Žalimu ir Lenkijos Konstitucinio Tribunolo pirmininke Julia Przylebska bei pradėjo bendrą Lietuvos ir Lenkijos diskusiją „1791 m. gegužės 3 d. Konstitucija: reikšmė ir pamokos Europai“.

Diskusija surengta Gegužės 3-iosios Konstitucijos 228-ųjų metinių išvakarėse. Kreipdamasi į jos dalyvius, šalies vadovė pabrėžė, kad istorinė Abiejų Tautų ir pirmoji Europoje rašytinė Konstitucija mums yra pasididžiavimo šaltinis.

Pasak prezidentės, tai dokumentas, kuris tapo Lietuvos ir Lenkijos konstitucinės tradicijos dalimi, įtvirtino konstitucinės viršenybės ir pamatinius demokratinės teisinės valstybės principus.

Nepaisant sudėtingų to meto aplinkybių, Konstitucija paskatino pirmąsias reformų užuomazgas ir pažangą, įkūnijo siekį modernizuoti valstybę, atsispirti užsienio įtakai ir išsaugoti nepriklausomybę. Jau tuomet buvo galima įžvelgti ir mūsų tautos kelio į būsimą valstybingumo atgimimą pradžią.

Šalies vadovės teigimu, reformos, net ir nuslopintos, nelieka be pėdsako. Gegužės 3-iosios Konstitucija lietuvių ir lenkų tautoms bei visai Europai padovanojo išskirtinę idėjinę patirtį ir vertybes, be kurių negali gyvuoti nė viena valstybė ar visuomenė. Todėl šio politinio dokumento idealai išlieka reikšmingi ir šiandien.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad svarbu nepamiršti Lietuvą ir Lenkiją jungiančio istorinio ir vertybinio bendrumo, kuris atsispindi ir prieš 25 metus pasirašytoje mūsų šalių bendradarbiavimo sutartyje.

Diskusijoje dalyvavo Lietuvos ir Lenkijos parlamentų nariai, diplomatai, teisininkai ir akademinės bendruomenės nariai.

Iniciatyva drauge su Lenkija aukščiausiu lygiu paminėti Gegužės 3-iosios Konstituciją kilo iš prieš metus priimto bendro Lietuvos ir Lenkijos prezidentų pareiškimo dėl šio svarbaus abi šalis jungiančio dokumento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar ne?

Ar ne? portretas
Kokia gėda! Lenkų ambasadoje AK veteranas kalbą rėžia! Na, taip, tada jis buvo jaunas, nelabai suprato, ką daro. Tačiau šiandien jis, būdamas KATALIKAS - kaip drįsta kelti koją ten, kur žmonių kraują liejo? Tai gal ir Kremliaus Vagnerio „didvyrius” priimkime, ir jų II-jo karo veteranus? Juk skirtumo nėra, kokios tautybės okupantas. Okupantas lieka okupantu! Jis siunčiamas žudyti ir užgrobti.

Žemyna

Žemyna portretas
Girdėjote naują tarpukario okupacijos aiškinimą? Kai nesutikę nutautėti, savo kalbos atsisakyti buvo jei ne išžudyti, tai bent lauk išvaryti? Pasirodo, tai nebuvo okupacija! :) Pasirodo, taip Lenkija Lietuvos Nepriklausomybę nuo Kremliaus gynė :) ... O rytoj nuo Nepriklausomybės a. 10 val. pajudėsianti lenkų procesija vėl „puošis” Lenkijos vėliavomis? Tomis pačiomis, su kuriomis Vilnija buvo užgrobta ir žmonės žudyti. Ne tik stoję prieš AK, bet ir taikūs kaimiečiai bei miestiečiai? Šis visas šurmulys skirtas tam, kad užmigdytų valdančiųjų budrumą (kurio jie neturi), ir toliau pratęsti nelygiateisę ir neteisėtų reikalavimų pilną sutartį. Pvz., jų užgrobtas vietoves žymėti lenkiškais rašomais vietovardžiais? Ir pavardes pasuose rašyti taip, kad chamai litvinai jų perskaityti negalėtų? O, kaip ir įtariau - Trakuose vaikai turėjo nešti SVETIMAS vėliavas, pasitikdami garbų svečią. Kuproto nė grabas neištaisys. Okupantu gimęs taikos balandžiu neskraidys.

...

... portretas
Ir vėl lenkai ėmė kliedėt apie Lietuvos padalijimą.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių