Quantcast

D. Grybauskaitė: Malta puikiai supranta Lietuvos interesus

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su ES Tarybai pirmininkaujančios Maltos prezidente Marie Louise Coleiro Preca, su kuria aptarė Lietuvai aktualius ES darbotvarkės klausimus ir pasidalijo mūsų šalies pirmininkavimo patirtimi.

Šiomis temomis šalies vadovė taip pat kalbėsis su Maltos ministru pirmininku Josephu Muscatu.

Pasak prezidentės, ES Tarybai pirmininkaujanti Malta labai gerai supranta Lietuvos energetinio saugumo interesus. Ilgą laiką buvusios energetinės salos, Lietuva ir Malta šiandien yra laikomos sėkmės pavyzdžiais, kaip išsivaduoti iš energetinės izoliacijos.

Malta, kaip ir Lietuva, priėmė drąsius ir ryžtingus sprendimus, nusitiesė elektros jungtį su Italija ir prieš mėnesį atidarė SGD terminalą. Lietuva jau yra sukaupusi ekspertinių žinių, kaip skatinti su SGD susijusių verslų plėtrą ir investicijas, diegti inovacijas, ugdyti naujas kompetencijas, todėl ši visos šalies konkurencingumą skatinanti patirtis yra vertinga Maltai. O Lietuvai yra svarbus ES pirmininkaujančios Maltos palaikymas, kad Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa sulauktų ES paramos.

Lietuvos vadovė taip pat atkreipė Maltos dėmesį į ES pasienyje kylančias tarptautinių saugumo reikalavimų neatitinkančias atomines elektrines, kurios kelia grėsmę visos Europos saugumui.

Susitikimuose su Maltos vadovais apžvelgiamas migracijos klausimų sprendimas, taip pat – bendradarbiavimas su Ukraina, kitomis ES Rytų partnerėmis ir kaimynėmis pietuose. Agresyvus Rusijos elgesys didina nestabilumą visoje ES kaimynystėje, o tai tiesiogiai atsiliepia Europos žmonių saugumui. Todėl, Prezidentės teigimu, tvirta ir nuosekli ES parama Ukrainai, Gruzijai ir kitoms partnerėms – gyvybiškai svarbi. Šalies vadovė pabrėžė, jog Maltos pirmininkavimo metu būtina užbaigti ES ir Ukrainos asociacijos sutarties ratifikavimą ir kuo greičiau užtikrinti bevizį režimą Ukrainos ir Gruzijos žmonėms.

Šalių vadovai apžvelgia ir pasirengimą artėjančioms deryboms dėl „Brexit“. Jungtinėje Karalystėje gyvena nemažai Lietuvos ir Maltos žmonių, todėl abi šalys sieks užtikrinti, kad ES piliečiai Jungtinėje Karalystėje nebūtų diskriminuojami.

Susitikimuose su Maltos vadovais aptariama, kaip stiprinti Europos žmonių saugumą. Pasak šalies vadovės, kova su propaganda ir kibernetinėmis atakomis turi tapti visų ES šalių prioritetu. Lietuvai ir Maltai, esančioms prie ES išorės sienų, taip pat svarbu, kad ES investuotų į modernias sienų apsaugos technologijas.

Moterų pasaulio lyderių tarybai pirmininkaujanti šalies vadovė su Maltos Prezidente aptarė tarybos veiklą, priemones, kaip paskatinti daugiau moterų aktyviai dalyvauti savo šalių politiniame gyvenime. Maltos Prezidentė taip pat yra Moterų pasaulio lyderių tarybos narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mastytojas

mastytojas portretas
jo oras lietuvoj nera geras siaucia gripai tai ko nepasidziaugti saule
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių