Quantcast

Prezidentūra: pandemijos metu dėmesys krašto gynybai ir saugumui negali mažėti

Pandemijos metu dėmesys krašto gynybai ir saugumui negali mažėti, o šalies institucijos turi užtikrinti informacinio saugumo reikalavimus.

Tai po šalies vadovo Gitano Nausėdos ir krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko susitikimo pirmadienį pareiškė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius.

„Viena iš pagrindinių žinučių iš prezidento ir krašto apsaugos ministro susitikimo yra ta, kad pandemijos, ekstremalių situacijų metu dėmesys krašto gynybai ir saugumui negali mažėti“, – žurnalistams sakė šalies vadovo patarėjas.

Jis teigė, kad susitikime ministras šalies vadovui pristatė šių metų prioritetines krašto apsaugos vystymo sritis ir planus.

Anot patarėjo, Lietuvoje būtina daugiau dėmesio skirti infrastruktūros projektams.

„Yra sričių, kur reikia proveržio, kur reikia prioritetinio dėmesio. Tai yra susiję su infrastruktūros strateginių projektų vystymu, kadangi turime ambiciją, norą stiprinti Lietuvos saugumą turint kuo daugiau užsienio pajėgų nuolatinio buvimo“, – teigė D. Kuliešius.

„Kad tos pajėgos čia galėtų veikti, treniruotis, mes turime užtikrinti greitą, efektyvų mūsų infrastruktūros projektų vystymą“, – pridūrė jis.

Institucijos turi pasirūpinti informaciniu saugumu

D. Kuliešius taip pat tvirtino, kad šiuo metu pastebimas išaugęs kibernetinių incidentų skaičius, todėl institucijos turi pasirūpinti savo informaciniu saugumu.

„Lyginant praeitus metus su šiais metais, buvo pristatyta, jog apie 25 proc. yra išaugęs kibernetinių incidentų skaičius“, – sakė D. Kuliešius.

„Kibernetinio saugumo centras yra institucija, daranti didžiulį darbą tam, kad mes būtume saugūs, bet supraskime, kad vieno centro nepakanka ir kalbėjome, jog šitoje vietoje turime reikalauti iš visų institucijų užtikrinti informacinį saugumą“, – tvirtino jis.

Anot jo, institucijų vadovų pareiga įgyvendinti galiojančius saugumo standartus, tačiau ne visur tos pareigos laikomasi, vienas pavyzdžių – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Deja, tam, kaip matome nesenus pavyzdžius su NVSC, tikriausiai nebuvo skiriamas pakankamas dėmesys“, – teigė prezidento patarėjas.

Jis pridūrė, kad už informacinio saugumo įgyvendinimų reikalavimą numatyta ir atsakomybė. Kaip reikalavimų laikomasi, turėtų atidžiau stebėti ir Nacionalinis kibernetinio saugumo centras.

Reikalavimų turėtų laikytis ir privatus verslas

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad informaciniu saugumu turėtų rūpintis ir privatus verslas.

„Mes kalbame apie institucijų atsakomybę (...) Bet ir pačių civilių institucijų vadovų atsakomybė įvertinti tas grėsmes, imtis laiku reikalingų priemonių. Tai yra bendras dalykas. Tiesą sakant, ne tik valstybės institucijų, bet ir privataus verslo taip pat“, – žurnalistams sakė ministras.

Jo teigimu, Nacionalinis kibernetinio saugumo centras informavęs institucijas apie tai, kokių reikalavimų reikia laikytis.

„Kiek aš žinau, Kibernetinio saugumo centras yra išsiuntinėjęs institucijoms ir dabar, dar kartą, savo pasiūlymus, kaip užtikrinti reikalingą saugumą, kokių priemonių reikia imtis. Netgi toms privačioms bendrovėms, kurios administruoja, kad ir internetines svetaines, į kurias buvo patalpinta po kibernetinių saugumo incidentų savo laiku sukurta informacija“, – teigė A. Anušauskas.

Jis pridūrė, kad priemonių reikia imtis dar iki nutinkant galimiems incidentams.

Gruodį nuo elektroniniais laiškais platinto viruso nukentėjo NVSC ir dar kelios šalies institucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
užkniso tie valdžioje nepatikrinti psich dispanserije.Jie juk privogę per tuos 30 metų turto,dabar kuria armija,kad sukilus tauta ne atimtu.

durneliai

durneliai  portretas
vis svaigsta.Neturi ka veikt tik vis tuo pačiu lojimu loja

Pirmiausia ministras

Pirmiausia ministras portretas
turėtų išmokti rašyti valstybine kalba! O ne vartoti "pravažiavimas", "praėjimas"!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių