Quantcast

Prezidentas: sankcijų Rusijai nuovargio negali būti, kalbos apie švelninimą – nepriimtinos

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paragino Europos Sąjungą (ES) toliau stiprinti sankcijas Rusijai dėl invazijos Ukrainoje ir pareiškė, jog kalbos apie galimą ribojimų švelninimą yra nepriimtinos.

„Negali būti jokio sankcijų nuovargio. Kalbos apie sankcijų švelninimą vienokiu ar kitokiu pavidalu yra visiškai nepriimtinos. Kol nuo rusų rankos liejasi ukrainiečių kraujas, turime ir toliau nuosekliai griežtinti ES sankcijų Rusijai politiką“, – pranešime spaudai cituojamas prezidentas, dalyvaujantis ES šalių lyderių susitikime Briuselyje.

Jis taip pat pabrėžė, kad būtina dirbti su trečiosiomis šalimis siekiant užkirsti kelią sankcijų apėjimui, ir paragino kuo greičiau padėti rengti 11-ąjį sankcijų Rusijai paketą.

Lietuva siūlo šiame pakete numatyti sankcijas Rusijos atominės energetikos milžinei „Rosatom“ bei priešinasi iniciatyvoms švelninti ribojimus Maskvą remiančios Baltarusijos trąšų eksportui.

Sausį Europos Komisija pradėjo konsultacijas dėl sankcijų Baltarusijai taisymo, numatant išimtį trąšoms, BNS teigė šaltiniai.

ES sankcijos baltarusiškoms trąšoms buvo įvestos per kelis kartus dar iki Rusijos invazijos į Ukrainą pernai.

Didžiąją dalį Baltarusijos trąšų eksporto dalį sudarė įmonės „Belaruskalij“ produkcija – šios trąšos į užsienį vežtos per Klaipėdos uostą, gabenant jas per Lietuvą geležinkeliais.

Šis tranzitas nutrauktas pernai vasarį, argumentuojant tarptautinėmis sankcijomis ir rizikomis nacionaliniam saugumui.

Kreipdamasis į Europos Vadovų Tarybą (EVT), kur nuotoliniu būdu dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, G. Nausėda pasveikino sprendimą dėl ES bendrų amunicijos Ukrainai pirkimų, toliau ragino dėti visas pastangas įsteigti Specialųjį tribunolą Rusijos agresijos Ukrainoje nusikaltimui nagrinėti.

Lietuvos prezidentas taip pat akcentavo, jog ES turi įvertinti tai, kad Ukraina daro pažangą įgyvendinant reformas ir Europos Komisijos (EK) rekomendacijas nepaisydama karo šalyje. Valstybės vadovo teigimu, derybos dėl Ukrainos narystės ES turėtų būti pradėtos jau šiais metais.


Šiame straipsnyje: Gitanas Nausėdakaras Ukrainojesankcijos Rusijai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių