Quantcast

Prezidentas prašo teismo greitai nagrinėti bylą dėl „gpaso“, pats į KT nesikreips

Prezidentas Gitanas Nausėda paragino Konstitucinį Teismą (KT) „maksimaliai greitai“ išnagrinėti dalies Seimo narių kreipimąsi dėl galimybių paso konstitucingumo, tačiau pats atskirai į teismą nesikreips, sako jo atstovas.

„Prezidentas kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šita byla (...) būtų kuo greičiau išnagrinėta, maksimaliai greitai“, – žurnalistams trečiadienį sakė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

„Prezidento atskiro kreipimosi į Konstitucinį Teismą nėra“, – teigė jis.

Pasak R. Jasiulionio, šalies vadovas prašo bylą išnagrinėti greitai, turint omenyje jos reikšmę visuomenei.

Lapkritį Konstitucinis Teismas priėmė nagrinėti grupės opozicinių parlamentarų prašymą įvertinti, ar Vyriausybės nutarimas dėl galimybių paso, skirto valdyti koronaviruso pandemijai, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Tačiau į teismą kreipusis prezidentui, galimybių pasas nustotų galioti, kol būtų pateiktas teismo išaiškinimas.

Kreiptis į Konstitucinį Teismą prezidentą trečiadienį paragino grupė žinomų žmonių, visuomenininkų, įteikę kreipimąsi su, kaip jie patys teigia, daugiau nei 100 tūkst. žmonių parašų.

Vienas peticijos iniciatorių, psichologas Edvardas Šidlauskas sako išgirdęs prezidento palaikymą, ypač dėl to, jog ir toliau būtų užtikrinamos galimybės nemokamai periodiškai testuotis vaikams.

Atsižvelgdamas į tai, kaip tai vyksta, prezidentas svarstys galimybę kreiptis į Konstitucinį Teismą, jei šitos galimybės vaikams nebūtų užtikrinamos.

„Pokalbyje su prezidentu išgirdome palaikymą, kad jis girdi tuos balsus, kurie čia surinkti, jau yra iniciatyva Konstituciniame Teisme užregistruota seniau, jis stebi tą procesą, ir, kiek supratau, palaiko, yra už tą, kad nebūtų segregacijos, kad vaikai galėtų testuotis arba skiepytis, bet nebus taip, kad turės mokėti už skiepus ir tai tarsi bus kažkokia prievartinė priemonė“, – žurnalistams teigė E. Šidlauskas.

Anot jo, prezidentas leido suprasti, jog palaiko parlamentarų kreipimąsi į Konstitucinį Teismą ir „pagal poreikį reaguos“.

Praėjusią savaitę G. Nausėda gavo kitą prašymą kreiptis į KT – judėjimas „Basos mamos“ prašė šalies vadovo skųsti galimybių paso taikymo vaikams konstuticingumą.

Pasak R. Jasiulionio, dėl šio prašymo prezidentas apsispręs vėliau, kai įvertins, ar valstybė sudaro tinkamas sąlygas vaikams mokyklose nemokamai testuotis galimybių pasui gauti.

„Atsižvelgdamas į tai, kaip tai vyksta, prezidentas svarstys galimybę kreiptis į Konstitucinį Teismą, jei šitos galimybės vaikams nebūtų užtikrinamos“, – sakė G. Nausėdos atstovas.

E. Šidlauskas tvirtino, kad „kas įmanoma, tas daroma“.

„Aišku, nesu iki galo patenkintas, pasas lieka“, – pridūrė jis.

Galimybių pasas asmeniui leidžia lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, maitinimo, laisvalaikio, pramogų vietose, renginiuose. Jis gali būti gaunamas pasiskiepijus ar persirgus COVID-19.

Nuo sausio 10-osios galimybių paso nebebus galima gauti nepasiskiepijus sustiprinančiąja doze, o tik turint antikūnų.

Nuo šios savaitės galimybių pasas minėtose vietose privalomas ir nuo 12 metų, dokumento nereikia mokyklose ar būreliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idiotai

Idiotai portretas
Kad Savickas ne kartą girą ant galvos užsimetęs provokatorium tapo nėra nieko keisto. O Storpirštis matyt kaip brolis visai baigia smegenis pragerti?

ale tai,

ale tai, portretas
kad nusipenėjo prezidentas Žiūrint per teliką pagurklis toooks...

o

o portretas
konkreciai dek veto visai saikai ir nepasiduok tai saikai kitu atveju rsi istorinis 0 tautos atminty zinojai kur eini tai mokek ir iseiti garbingai be apgaules bei /karzygio/ liaupsiu kurios veidmainiskai niekynes===
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių