Quantcast

„Socialdarbiečiai“ tariasi su „valstiečiais“ nekonkuruoti per rinkimus

Socialdemokratų darbo partija (LSDDP) tariasi su valdančiaisiais „valstiečiais“ dėl galimybės nekonkuruoti vienmandatėse apygardose per būsimus Seimo rinkimuose, teigia socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas.

Jis neatmetė ir glaudesnio bendradarbiavimo su „valstiečiais“ per rinkimus sudarant bendrą partijų kandidatų sąrašą.

„Kol kas kalbame apie tai, kad nekonkuruotume vienas prieš kitą apygardose. (...) Aišku, kad lyderiai vienas prieš kitą nesikels. Tai pirmas ir pats lengviausias susitarimas. O paskui gal eisime giliau – tai galima eiti ir iki bendro sąrašo sudarymo“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams pirmadienį sakė G. Kirkilas.

Prezidentas, tęsdamas susitikimus su parlamentinių partijų lyderiais, su „socialdarbiečių“ pirmininku aptarė svarbiausius būsimos pavasario sesijos darbus, taip pat – artėjančius Seimo rinkimus rudenį ir situaciją po jų.  

„Visko dar matysime prieš rinkimus, pačių keisčiausių koalicijų, paminėsite mano žodį“, – prognozavo G. Kirkilas.

Prieš kelerius metus nuo opozicijon pasitraukusių socialdemokratų atskilę „socialdarbiečiai“ šiuo metu yra valdančiosios koalicijos partneriai. Naujausių apklausų duomenimis, jų reitingas tesiekia 2 procentus.

G. Kirkilas teigė esąs linkęs kalbėtis ir dėl galimų koalicijų su kitomis partijomis prieš rinkimus, nes mažesniųjų partijų konsolidacija – neišvengiama.

Jis teigė su G. Nausėda trumpai aptaręs ir „socialdarbiečių“ vėl registruotas įstatymų pataisas, kuriomis siūloma grįžti prie anksčiau nesėkmingai keltos idėjos Seimo rinkimuose atsisakyti vienmandačių apygardų.

Visko dar matysime prieš rinkimus, pačių keisčiausių koalicijų, paminėsite mano žodį.

„Socialdarbiečiai“ siūlo keliose apskričių teritoriniu pagrindu sudarytose daugiamandatėse apygardose balsuoti ne už partijos sąrašą, o už konkretų žmogų.

Panašų rinkimų modelį jie buvo pasiūlę dar 2013 metais, tačiau parlamente šis siūlymas paramos nesulaukė ir nebuvo pateiktas.

„Mes esame vieninteliai likę šiame regione ir apskritai Europoje, išskyrus Jungtinę Karalystę, kuri išeina iš mūsų, su tokia keista mažoritarine sistema“, – pirmadienį sakė G. Kirkilas.

Jis tikino, jog pataisas „socialdarbiečiai“ Seime registravo atsižvelgdami ir į prezidento G. Nausėdos anksčiau skambėjusį raginimą diskutuoti apie rinkimų sistemą.

„Reikia diskutuoti“, – pirmadienį žurnalistams sakė prezidento patarėjas Povilas Mačiulis, paklaustas, ar reikia keisti parlamento rinkimų sistemą Lietuvoje.

Anot P. Mačiulio, su G. Kirkilu taip pat aptartos prezidento iniciatyvos, teikiamos Seimo pavasario sesijai, dėl viešųjų pirkimų pertvarkos, dėl papildomos laisvos poilsio dienos vieną vaiką auginantiems tėvams.

G. Kirkilo teigimu, „socialdarbiečiai“ palaiko šias iniciatyvas.

G. Nausėda jau yra susitikęs su Socialdemokratų partijos pirmininku Gintautu Palucku, Liberalų sąjūdžio vadove Viktorija Čmilyte Nielsen, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

Seimo eilinė pavasario sesija prasidės kovo 10 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valstiečiai laimėjo rinkimus

valstiečiai laimėjo rinkimus portretas
nes deklaravo savo idėjas PRIEŠ SISTEMINES PARTIJAS, nuvaldžiusias Lietuvą. Dabar komuniagos ropščiasi prie lovio ir jau bus BENDRI sąrašai? Kaip socialdemokratų su komunistais ? :)))

tomas

tomas portretas
Nekonkuruos, nes abu liks už borto.

kotas

kotas portretas
Prezidentas labai neatsargus, - privalėjo užsidėti kaukę kalbant su pasmirdusiu pypkiumi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių