Quantcast

Premjerė: Rusija išlieka didžiausia grėsme euroatlantiniam saugumui

  • Teksto dydis:

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Šiaurės Makedonijos Respublikos vicepremjeru Europos reikalams Nikola Dimitrovu ir aptarė šios šalies integracijos į ES procesus, dvišalius santykius, sakoma pranešime.

„Lietuva nuosekliai remia Šiaurės Makedonijos siekį tapti Europos Sąjungos nare ir linki sėkmingo politinio dialogo. Esame pasirengę ir toliau dalytis savo patirtimi integracijos į Europos Sąjungą, strateginės komunikacijos, kibernetinio saugumo ir kitais klausimais. Mūsų dvišaliai santykiai geri ir draugiški, tačiau galėtų būti intensyvesni ekonomikos, kultūros, aukštojo mokslo bei mokslinių tyrimų srityse“, – sakė premjerė.

Pasak Vyriausybės vadovės, sveikintinas aktyvus bendradarbiavimas įgyvendinant „Twinning“ ir „Horizontas 2020“ projektus. Šiaurės Makedonijos vicepremjeras pabrėžė, kad labai vertina Lietuvos ekspertinę pagalbą, kuri itin naudinga siekiant pasirengti narystei ES.

Kalbant apie saugumo ir gynybos prioritetus akcentuota, kad Šiaurės Makedonija įneša didelį indėlį į euroatlantinį saugumą. Anot I. Šimonytės, NATO durys turėtų būti atviros visiems partneriams – Sakartvelui, Ukrainai, Bosnijai ir Hercegovinai. Lietuva sveikina Šiaurės Makedonijos požiūrį į Bosnijos ir Hercegovinos perspektyvas, susijusias su euroatlantiniais siekiais.

Susitikimo metu pabrėžta, kad Rusija išlieka didžiausia grėsme euroatlantiniam saugumui. Didėja politinė ir karinė Rusijos įtaka Baltarusijoje. Taip pat blogėja ir situacija Kryme bei prie Ukrainos sienos, todėl sankcijas Rusijai privalome tęsti.

Aptariant pandemijos problemas, akcentuota, jog nereguliarus vakcinų tiekimas yra pagrindinis iššūkis, su kuriuo šiuo metu susiduria ES, ir tai trukdo sklandžiai įgyvendinti vakcinacijos strategiją. Diskutuojama dėl koordinuoto ES atsako į COVID-19 ir pagalbos artimiausioms kaimynėms, pirmiausia Vakarų Balkanų ir kaimynystės šalims. ES siekia pasauliniu mastu palengvinti vakcinos prieinamumą, įskaitant ir kontribucijas per COVAX mechanizmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ŠIMONYTĖ, --yra " garsi" politikė, kuri

ŠIMONYTĖ, --yra  " garsi" politikė, kuri  portretas
neatsitiktinai vartoja pačius grėsmingiausius ŽODŽIUS;-kokius tik ž i n o , kad geriau s k a m b ė t ų

'kai

'kai portretas
2 galingi zverys tarpusavy pjaunasi mazesni sakalai laukia kuris laimes ir pasisotynes likucius paliks o musiskiai/ nelaukia ir savo ikiriu pjudimu gali susilaukt atpirkymo ozio pasekmiu politdurnynas nedaugiau?...

Anonimas

Anonimas portretas
Geriau pasiziurek i savo putinuida,o ne musu terliok,atsirado grazuolis,pasiziurek i save,o ne kitus juodink,dziaukis savo putino pripumpuotu plastiku,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių