Quantcast

Premjerė: konkretus lėšų poreikis dujų ir elektros kainų kompensavimui paaiškės vėliau

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad konkretus lėšų poreikis, kuris reikalingas kompensuoti dujų ir elektros kainų augimą, gali paaiškėti vėliau, kai biudžetas grįš antrą kartą į Vyriausybę.

Pasak jos, rengiant kitų metų biudžetą, vis dar yra neapibrėžtumo dėl lėšų, kurios bus reikalingos energetikos kainų kompensacijoms gyventojams, nes situacija rinkoje nestabili.

„Per paskutinį mėnesį dujų kainos buvo pakilusios iki 350 eurų, o dabar yra maždaug per pusę mažesnės ir laikosi šitame lygmenyje. Nuo šitų dalykų priklauso, kiek iš tikrųjų tų lėšų faktiškai mums reikės, bet, manau, Vyriausybė, jei negalės labai patikimai pasakyti dabar, tai galbūt galės patikimiau pasakyti, kai biudžetas grįš antram skaitymui į Vyriausybę patikslinimui ir tada jau galutinius skaičius susidėlios“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjerė.

Ji patikino, kad Vyriausybė biudžetą Seimui išsiųs spalio pirmą savaitę, o jo pateikimas galės įvykti spalio 11 dieną.

Prezidentūrai paskelbus apie preliminarius Vyriausybės skaičiavimus, kad dujų ir elektros kainos gyventojams 2023 metais galėtų didėti du kartus po 40 proc., o skirtumą iki rinkos kainų jiems kompensuotų valstybė, I. Šimonytė antradienį pareiškė, kad Vyriausybė turi įvairių skaičiavimų, kiek lėšų reikėtų kompensacijoms esant skirtingoms rinkos kainoms.

„Vyriausybė nėra įvardijusi jokio konkretaus „plano“, nors turi visą pluoštą visokių skaičiavimų tam, kad būtų maždaug suvokiamas kompensacijoms reikalingų lėšų poreikis prie skirtingų rinkos kainų“, – BNS antradienį sakė I. Šimonytė.

Finansų ministerija BNS nurodė, kad Prezidentūros įvardyti skaičiai yra tik viena iš galimų alternatyvų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė trečiadienį sakė, kad Prezidentūros pateikta informacija jau yra pasenusi.

Vyriausybės atstovai iki šiol nekomentuoja, kokios bus kompensacijos gyventojams nuo sausio. Tiek premjerė I. Šimonytė, tiek finansų ir energetikos ministrai nuolat kartojo, kad jos paaiškės parengus 2023 metų biudžeto projektą.

I. Šimonytė yra sakiusi, kad kompensacijoms reikės nuo 0,5 mlrd. iki daugiau nei 1 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lenzberginiai

Lenzberginiai portretas
Sukciai

sveiki

sveiki portretas
klausimas, sildausi elektra, oras vanduo siurbliu, zaliosos energetikos stebuklu, be CO2 emisiju ir t.t., esu zaliasis, naudoju elektra, kuri kainuoja 21 procenta PVM superstai valstybei,,,paramos jokios, nes uzdirbame. tai sakote gerai, bet bet bet,,,kodel mieste zmonės neatsizvelgiant ar gyvena uz milijona eur bute centre, ar rajona uz 100 stuku gauna 0 PVM sildymui....? kodel? kodel? kodel? sakote tikriausiai dekite saules elektrine ir bus nemokama elektra...na gerai, pateikeme ESO monopoliui lietuvos laidu, paraiska deti saules elektrine, ESO sako reikia keisti linijas, per senos, netinka, o tas kainuos 9500 EUR...gal jums su galva kazkas ne taip...esam klientai ESO, mokam 9 centu dedamasias nuo kiekvieno kwh ir dar sako pakeisti visai gatvei laidus...tiek to...ka i tai premjere atsakys?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių