Quantcast

Premjerė I. Šimonytė: su Latvija grėsmes matome vienodai

  • Teksto dydis:

Su pirmuoju oficialiu vizitu Latvijoje besilankančios ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės delegacija, kurioje yra ir užsienio reikalų ministras, susitiko su Latvijos prezidentu Egiliu Levitu, premjeru Krišjaniu Kariniu bei parlamento vadove Inara Mūrniece.

„Natūralu, kad, atsivėrus kelionių galimybėms, vienas pirmųjų mano vizitų yra pas kaimynus. Esame suinteresuoti stiprinti ir plėsti strateginę partnerystę su Latvija bei kurti sąlygas dar glaudesniems ryšiams. Ypač džiugu, kad pastaraisiais metais vis daugiau mūsų žmonių lankosi vieni pas kitus", - sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Susitikimuose daug dėmesio skirta nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE) grėsmei visiems Europos Sąjungos (ES) piliečiams ir nuostatoms dėl elektros nepirkimo iš trečiųjų šalių.

„Vienas iš svarbiausių dalykų, kad situaciją vertiname vienodai: Astravo AE yra nesaugi, o jos gaminamos elektros neturi būti ES rinkoje. Vienodai matome ir sinchronizacijos procesą bei spartinsime jį kiek įmanoma. Man svarbu įsitikinti, kad politiškai neturime skirtingų pozicijų. O techninius klausimus artimiausiu metu aptars energetikos specialistai“, – pabrėžė premjerė.

Vienas iš svarbiausių dalykų, kad situaciją vertiname vienodai: Astravo AE yra nesaugi, o jos gaminamos elektros neturi būti ES rinkoje.

Lietuvos Vyriausybės vadovė padėkojo už greitą Latvijos reakciją į Baltarusijos režimo įvykdytą civilinio orlaivio užgrobimą.

„Tik vieninga demokratinės tarptautinės bendruomenės laikysena ir nuoseklus spaudimas gali pasiųsti aiškią žinią režimui, kad nėra kito kelio kaip tik baigti represijas prieš savus piliečius bei išpuolius prieš ES. Mums ypač kelia nerimą akivaizdūs kankinimai, nuolat augantis politinių kalinių skaičius Baltarusijoje, taip pat su režimo žinia ar netgi pagalba organizuojama nelegali migracija per sieną su Lietuva. Jeigu Baltarusijos režimas naudoja nelegalius migrantus kaip ginklą ir spaudimo priemonę prieš ES, tai yra pažeidžiamos ne tik tarptautinės normos, bet ir elementarus žmogiškumas“, – sakė premjerė.

Susitikime didelis dėmesys skirtas bendrų strateginių infrastruktūros projektų įgyvendinimo klausimams – elektros sistemų sinchronizacijai, projektui „Rail Baltica“.

„Šių strateginių projektų įgyvendinimas laikantis ambicingų terminų turėtų ir toliau išlikti mūsų Vyriausybių prioritetas“, – sakė Lietuvos premjerė.

Pasidžiaugta, kad šią savaitę priimtas Latvijos Vyriausybės sprendimas dėl kelionių palengvinimo atveria galimybes tarpusavio kelionėms su skaitmeniniu COVID sertifikatu.

„Tikiuosi, kad šią vasarą Lietuvos ir Latvijos gyventojai, turintys sertifikatus, galės nekliudomai keliauti. Matome vis didėjančią tendenciją mūsų žmonėms dar geriau pažinti vieni kitus“, – sakė I. Šimonytė.

Lietuvos premjerė taip pat pagerbė žuvusiuosius už Latvijos laisvę, padėdama gėlių prie Laisvės paminklo Rygoje, ir sovietinės okupacijos aukų atminimą prie Latvijos Okupacijos muziejaus memorialo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
Geriau būtų nustot erzinti ir provokuoti kaimynines šalis ir pradėti rūpintis savo šalimi? Kaip manot, Šimonyte? O pagal jus, atsistojus ant savo šiukšlių krūvos, geriau matosi kaimyno šiukšlės.

Vida

Vida portretas
Tikiu, ne abu su stebuklingais akinukais..... Beje, kur estai ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių