Quantcast

Premjeras žada skirti papildomų lėšų gynybos finansavimui

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį pranešė, jog skirs papildomų lėšų, kad gynybos finansavimas šiemet pasiektų 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Jeigu tai reikės padaryti, tai mes padarysime ir šiemet“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.

Taip jis kalbėjo paaiškėjus, kad Lietuva rizikuoja dvejus metus iš eilės neįvykdyti įsipareigojimo gynybai skirti 2 proc. BVP, nors pažadėjo šį rodiklį pasiekti dar 2018 metais.

Šių metų gynybos biudžetas siekia 948 mln. eurų. Tokia suma buvo numatyta skaičiuojant, kad finansavimas krašto apsaugai sieks 2,01 proc. BVP.

Tačiau išaugus ekonominėms prognozėms, praėjusią savaitę NATO paskelbtuose skaičiavimuose teigiama, jog Lietuva šiemet gynybai skiria 1,98 proc. BVP.

Panaši situacija buvo susidariusi ir pernai, tačiau Vyriausybei net ir paskyrus papildomus 21,5 proc. gynybai, 2 proc. ribos pasiekti nepavyko.

„Kitais metais gal reikia daugiau šiek tiek paplanuoti, tikintis, aš tikrai tikiu, kad mes ir toliau augsime“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak jo, kitų metų gynybos biudžetas viršys 2 proc. BVP pagal dabartines ekonomikos augimo prognozes.

Kitais metais gal reikia daugiau šiek tiek paplanuoti, tikintis, aš tikrai tikiu, kad mes ir toliau augsime.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis paragino Vyriausybę sparčiau didinti finansavimą, kad nereikėtų balansuoti ties 2 proc. riba.

Premjeras atkirto, kad toks balansavimas nėra unikalus.

„Balansuojame mes daug, nes yra daug sričių, kur turime subalansuoti mūsų poziciją“, – sakė ministras pirmininkas.

Parlamentinės politinės partijos, išskyrus socialdemokratus, yra sutarusios iki 2030 metų krašto apsaugai skirti 2,5 proc. BVP.

Apgailestauja, kad neatiteko svarbus ES postas

S. Skvernelis apgailestauja, kad Vidurio ir Rytų Europos politikui po kelias dienas trukusių derybų neatiteko svarbus Europos Sąjungos (ES) postas.

Visgi premjeras džiaugėsi, kad ES šalių lyderiams pavyko pasiekti kompromisą.

„Šiuo atveju akivaizdžiai matosi, kad geografinis balansas nebuvo išlaikytas, bet yra pasiektas kompromisas, jis yra greitas ir svarbiausia, kad yra pasiektas rezultatas“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

ES šalių vadovai antradienį sutarė, kad Europos Komisijos vadove taptų Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen), Europos Vadovų Tarybai pirmininkaus Belgijos premjeras Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), ES užsienio politikai vadovaus Ispanijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), o Europos centriniam bankui – dabartinė Tarptautinio valiutos fondo vadovė prancūzė Christine Lagarde (Kristin Lagard).

Dėl Europos Parlamento pirmininko posto trečiadienį susirungė keturi politikai iš Italijos, Vokietijos, Ispanijos ir Čekijos.

S. Skvernelis teigė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė su juo nederino savo pozicijos per ES postų dalybas.

Jis taip pat sakė, kad Lietuva savo atstovą Europos Komisijoje pasiūlys, kai Europos Parlamentas patvirtins U. von der Leyen komisijos vadove.

Premjeras teigė, kad šalis turi „ne vieną“ kandidatą, bet jo neįvardijo. Jis nekomentavo ir atsakomybės srities Europos Komisijoje, į kurią pretenduotų Lietuva.

„Bet kokiu atveju važiuos arba mano įgaliotas atstovas, arba aš pats ir kalbėsimės apie matymus, apie kandidatus, apie portfelius“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Tikimės pasiūlyti patį geriausią kandidatą ir gauti patį svarbiausią mūsų valstybei reikalingą portfelį“, – tvirtino jis.

ES šalių lyderiai svarstė ir D. Grybauskaitės kandidatūrą tapti Europos Komisijos vadove, tačiau jos šansus labai sumažino nepartiškumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aras

Aras portretas
Pririskit prie sienos Sirinskiene ir Putinui gyvenime nepasistos pulti ir sutaupyti pinigai

ubagas

ubagas portretas
Butinai reikia bent viena koki sena tanka nupirkt,,pensininkai apsieis ir be dantu ir be duonos,o gal geriau pasidomet is kur per 30 metu tokie turtai pas muitininkus ir pasieniecius?gal jie galetu armijai paaukot?

tiesa

tiesa portretas
melagis zadejo grazinti koncervatoriu pavogta dali pareigunu pensiju o dabar mato rusai jau puola ir ruosia apkasus nuo ju tanku ryt pirks raketu nes rudeni pagauseja spoku o kas juos nuvys jei ne melagis
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių