Quantcast

Skola nužudytiems Lietuvos ministrams

"Kauno dienai" pranešus, kur NKVD užkasė Maskvoje sušaudytus tarpukario Lietuvos ministrus, sužibo viltis, kad po ilgų dešimtmečių pavyks įamžinti jų atminimą.

Į publikaciją atsiliepė Lietuvos ambasada Rusijoje ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC), kurio viena iš veiklų – tirti ir paženklinti totalitarizmo teroro aukų žudynių vietas. Rašinyje nurodytas Maskvos pašonėje veikęs mirties poligonas Butovo-Komunarka – tai 1937–1953 m. žudynių ir nužudytųjų palaikų slėpimo vieta, kurioje, kaip paaiškėjo, užkasta apie 150 lietuvių.

Jų pagerbimas ir atminimo puoselėjimas – visos tautos pareiga.

Remiantis Andrejaus Sacharovo centro ir visuomeninės organizacijos "Memorialas" sudarytu ir dokumentais patvirtintu sąrašu, nustatyta, kad tarp čia užkastų lietuvių yra ir trys tarpukario Lietuvos ministrai: Kazimieras Skučas, Julius Čaplikas, Antanas Tamošaitis. Šių pareigūnų palaidojimo vietos nebuvo žinomos net 75 metus.

"Kauno diena" drauge su Užsienio reikalų ministerija (URM) ir LGGRTC ketina vykdyti bendrą projektą, kurio tikslas – įamžinti Butovo-Komunarkoje nužudytų ir užkastų lietuvių aukas.

Šiuo tikslu Lietuvos diplomatai jau aplankė Komunarką. Susitikęs su laikinuoju objekto valdytoju, stačiatikių dvasininku tėvu Ermogenu Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas aptarė lietuvių aukų įamžinimo galimybes, galimą bendradarbiavimą tvarkant memorialo teritoriją, dalyvavimą šioje vietoje vykstančiuose aukų atminimo renginiuose.

R. Motuzas pasiūlė inicijuoti bendras jaunimui skirtas edukacinio pobūdžio veiklas, į kurias būtų įtraukiamos Lietuvos ir kitų šalių bendruomenės. Maža to, ambasadoriaus R. Motuzo pastangomis jau nustatyta, kad ministrai J. Čaplikas ir K. Skučas sušaudyti bei užkasti būtent Komunarkoje.

Pasak LGGRTC Specialiųjų tyrimų skyriaus vadovo Ryto Narvydo, Butovo-Komunarka pamažu virsta atminimo memorialu, kuriame jau yra iškilęs ne vienas paminklas teroro aukoms.

"Jų pagerbimas ir atminimo puoselėjimas – visos tautos pareiga. Todėl būtina išsamiai ištirti Butovo ir Komunarkoje atgulusių Lietuvos žmonių biografijas bei siekti, kad ten iškiltų paminklas aukoms atminti ir kad tai pavyktų įgyvendinti bendromis su URM pastangomis. Juolab kad dabar įvairiose valdžios struktūrose padvelkė nauji vėjai, kurie, tikiu, sumažins biurokratizmą, trukdžiusį tinkamai pagerbti ir paženklinti mūsų tautiečių žudynių vietas", – sakė R. Narvydas.


Šiame straipsnyje: NKVDatminimasgenocidas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių