Quantcast

A. Pranckevičius: tikimės, kad ES vakcinų dalijimosi mechanizmas pradės veikti artimiausiu metu

  • Teksto dydis:

Antradienį užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Bendrųjų reikalų tarybos (BRT) ministrų vaizdo konferencijoje, kurioje vyko pasiruošimas vasario 25–26 d. Europos Vadovų Tarybos (EVT) narių vaizdo konferencijai ir jos darbotvarkės klausimams – atsakui į COVID-19 pandemijos koordinavimą, saugumo ir gynybos politikai, ES kaimynystės klausimams.

Ministrai taip pat aptarė Europos demokratijos veiksmų plano įgyvendinimą, Konferencijos dėl Europos ateities organizavimą bei ES ir Jungtinės Karalystės santykius, sakoma Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

COVID-19 pandemijos klausimu viceministras A. Pranckevičius pabrėžė: „Svarbiausia yra sklandus vakcinų tiekimas ir nacionalinių skiepijimo strategijų įgyvendinimas, todėl būtina šalinti kliūtis visoje vakcinų tiekimo grandinėje. Be to, pradėjus masinę vakcinaciją, ypač svarbu sustiprinti komunikaciją ir kovą su dezinformacija apie vakcinos saugumą ir veiksmingumą. Kartu išlieka itin aktualus pagalbos partnerėms artimiausioje kaimynystėje klausimas, todėl tikimės, kad ES vakcinų dalijimosi mechanizmas pradės veikti jau artimiausiu metu“.

Viceministras taip pat pabrėžė poreikį užtikrinti ES bendrosios rinkos sklandų veikimą, laikantis ES Tarybos rekomendacijos dėl koordinuoto požiūrio į judėjimo ribojimus ES viduje, ypač „žaliųjų koridorių“ principų užtikrinimą.

Saugumo ir gynybos klausimu viceministras patikino, kad Lietuva remia kovą prieš hibridines ir kibernetines grėsmes. Pabrėždamas ES atsparumo didinimą, akcentavo ES bendradarbiavimo su strateginėmis partnerėmis svarbą: „Transatlantinė partnerystė yra mūsų saugumo pagrindas, turime stiprinti papildomumą su NATO, suteikti mūsų strateginėms sąjungininkėms galimybę dalyvauti ES struktūruoto bendradarbiavimo projektuose.“

Viceministras pasveikino ES Užsienio reikalų taryboje priimtą politinį sprendimą taikyti sankcijas už Aleksejaus Navalno įkalinimą ir represijas prieš taikius protestuotojus atsakingiems Rusijos valdžios pareigūnams, pagal ES globalų žmogaus teisių sankcijų režimą bei paragino išlaikyti ES dėmesį šiam klausimui aukščiausiu lygiu.

Posėdyje ministrai diskutavo dėl Europos demokratijos veiksmų plano įgyvendinimo ir priemonių, kurių Europos Komisija ir ES valstybės narės ketina imtis užtikrinant rinkimų sistemų atsparumą, žiniasklaidos laisvę ir kovą su dezinformacija. Lietuva aktyviai įsitrauks į jų įgyvendinimą. „Pabrėžiame Europos politinių partijų ir politinės reklamos finansavimo skaidrumą. Ypač remiame kovą su dezinformacija ir dėmesį dezinformacijos sukeliamos ekonominės žalos klausimams bei piktavališkiems bandymams kištis į ES sprendimų procesą“, – sveikindamas iniciatyvas, sakė viceministras.

ES Tarybai pirmininkaujanti Portugalija informavo apie Konferencijos dėl Europos ateities rengimo eigą. Konferencija, dėl kurios surengimo artimiausiu metu turėtų būti pasirašyta tarpinstitucinė deklaracija tarp Europos Komisijos, Europos Parlamento ir ES Tarybos, galėtų prasidėti gegužės 9 dieną, joje turėtų būti itin aktyviai įtraukti Europos piliečiai, o pandemijos akivaizdoje plačiai išnaudojamos skaitmeninės priemonės.

BRT posėdyje pristatyta esama padėtis dėl Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės susitarimų įgyvendinimo. „Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės kontekste ypač svarbu, kad Jungtinė Karalystė netaikytų skirtingo darbo vizų prašymo mokesčio penkių ES valstybių narių, tarp jų ir Lietuvos (taip pat Estijos, Slovėnijos, Rumunijos ir Bulgarijos) piliečiams, idant būtų užtikrintas vienodas ES piliečių traktavimas“, – pabrėžė A. Pranckevičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių