Quantcast

Teismas pradėjo nagrinėti Panevėžio mero R. M. Račkausko piktnaudžiavimo bylą

Šiaulių apygardos teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Panevėžio mero Ryčio Mykolo Račkausko baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo.

Drauge su juo teisiama mero patarėja Gintarė Maskoliūnienė ir bendrovės „Lukrecijos reklama“ direktorius Marius Vaupšas.

Kaip BNS sakė teismo atstovas Vytautas Jončas, byla ketvirtadienį pradėta nagrinėti iš esmės, perskaitytas kaltinamasis aktas.

Po jo pasisakę kaltinamieji teigė savo kaltės nepripažįstantys.

Taip pat teismas sulaukė R. M. Račkausko advokato prašymo bylą grąžinti prokurorui.

„Byla prasidėjo nuo to, kad kaltinamojo mero gynėjas pagarsino anksčiau pateiktą prašymą, kad byla būtų grąžinta prokurorui. Pagrindinis argumentas – advokatas teigia, jog kaltinimai yra suformuluoti neaiškiai, neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso normų ir iš jo ginamojo atimta teisė gintis“, – sakė V. Jončas.

Kitų kaltinamųjų gynėjai sakė nėra susipažinę su šiuo prašymu, tačiau teigė, jog neaiškumų byloje buvo ir jiems.

Prokurorė prašymą prašė atmesti. Ji teigė, jog kaltinamieji pabaigus bylos nagrinėjimą susipažinto su byla ir tuomet suprato, kuo yra kaltinami.

Byloje padaryta trumpa pertrauka, kad proceso dalyviai galėtų susipažinti su pateiktu prašymu, tačiau, pasak V. Jončo, G. Maskoliūnienė teigė, jog jai dėl karščio yra sudėtinga įsigilinti į prašymą ir prašė bylos nagrinėjime padaryti pertrauką.

Teismas prašymą atmetė, argumentuodamas, kad byloje dalyvauja jos advokatė.

Teismas taip pat netenkino prašymo grąžinti bylą prokurorei.

„Teismas konstatavo, kad grąžinti bylą prokurorui galima ir kitose bylos nagrinėjimo stadijose ir jeigu bus būtinybė, tai teismas priims atitinkamą sprendimą“, – sakė teismo atstovas.

Ketvirtadienio posėdyje teismui taip pat pateikti prašymai leisti teisiamiesiems vykti į komandiruotes. Jį nuspręsta tenkinti.

Taip pat kaltinamųjų gynėjai prašė, kad būtų panaikintas draudimas bendrauti R. M. Račkauskui ir G. Maskoliūnienei. Jų vertinimu, bylai pasiekus teismą, ši kardomoji priemonė netenka prasmės.

Prokurorė su prašymu nesutiko, ji pabrėžė, kad byloje dar nepradėtas įrodymų tyrimas. Teismas šiuos prašymus atmetė.

Kitas posėdis byloje numatytas rugpjūčio 20 dieną.

Panevėžio meras kaltinamas per patarėją davęs neteisėtus nurodymus savivaldybės tarnautojams, taip siekiant, kad viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų konkursų, organizuojamų savivaldybės, laimėtoja taptų su M. Vaupšu susijusi įmonė.

Taip pat įtariama, kad su juo iš anksto suderintos paslaugų kainos, perkamų paslaugų apimtys, kitos detalės. Buvo susitarta ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, kad konsultacines paslaugas Panevėžio miesto savivaldybė ir ateityje pirks iš M. Vaupšo atstovaujamos bendrovės.

Bylos duomenimis, naudingų konsultacijų R. M. Račkauskui galėjo būti suteikta ir asmeniškai, kaip politikui.

Teisėsauga skaičiuoja, kad Panevėžio miesto savivaldybė patyrė mažiausiai 5 tūkst. eurų žalą, kai galbūt už tokias asmeniškai suteiktas paslaugas nepagrįstai buvo sumokėta miesto biudžeto lėšomis.

Ši byla išskirta iš didesnio tyrimo dėl galimos korupcijos Panevėžio savivaldybėje, ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai birželį.

Šiaulių teisme byla nagrinėjama Panevėžio apygardos teismo pirmininko prašymu, siekiant pašalinti abejones dėl galimo šališkumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Tokis nuostabus zmogus ir turi kenteti teisingumo pikta ranka.Persekios jus karma.Leiskit zmogu i Japonija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių