Quantcast

Nuomonė: tyla dėl premjero slapto susitikimo rodytų, kad šešėlinė politika – norma

  • Teksto dydis:

Apie susitikimą su Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu, vykusį praėjusiais metais, turi papasakoti pats ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, nes kitu atveju mes pripažįstame, kad šešėlinė politika – norma. Taip LRT RADIJUI sako Vytauto Didžiojo universiteto politologas Bernaras Ivanovas.

Jam antrina ir portalo DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. Anot jos, šioje situacijoje reikalingas didesnis skaidrumas.

M. Garbačiauskaitė-Budrienė: demokratinėje visuomenėje reikia skaidrumo

M. Garbačiauskaitė-Budrienė tvirtina – siekis išspręsti įsisenėjusį „Orlen“ ir „Lietuvos geležinkelių“ konfliktą nėra blogas, tačiau veiksmų reikėtų imtis kitokių.

„Iškėlėte teisingą klausimą – ar iš tiesų Saulius Skvernelis buvo įgaliotas vykdyti tokias derybas. Manau, kad pats susitikimas ir pastangos išspręsti įsisenėjusį „Orlen“ ir Lietuvos geležinkelių“ konfliktą ar gerinti santykius su Lenkija savaime nėra blogai – tai teigiamas siekis. Vis dėlto mes gyvename demokratinėje visuomenėje, kurioje reikia skaidrumo“, – pabrėžia M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad skiriasi nurodomos susitikimo datos. Lenkijos spauda, pirmoji paviešinusi šį faktą, rašo, kad susitikimas vyko lapkričio mėnesį, o S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas tikino, kad susitikimo metu Lietuvoje dar tik vyko rinkimų kampanija.

„Tada S. Skvernelis net jokios oficialios pozicijos neužėmė. Būtų įdomios detalės. Manau, kad skaidrumo reikėtų daugiau. Žmonės tai lygina su Maišiagalos memorandumu. Reikėtų priminti, kad 1995 m. tuometinis Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas su premjeru susitarė nedideliame rate ir atidavė tam tikras Lietuvos teritorijas Latvijai. Vėliau buvo atšauktas tas susitarimas“, – sako M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

B. Ivanovas: turinį turėtų paaiškinti pats S. Skvernelis

B. Ivanovas mano, kad istorija tikrai nėra tokia jau paprasta, be to, tai nėra ir įprasta praktika. Be to, pabrėžia jis, dabar to susitikimo turinys turi būti maksimaliai išviešintas, o ne slepiamas ir nekomentuojamas.

„Teisingai M. Garbačiauskaitė-Budrienė pastebėjo – iš tikrųjų per tokius susitikimus kartais padaroma labai rimtų klaidų. O šito tikrai nereikia, nes partneriai partneriais, bet čia juk yra ir įvairiausių interesų konfliktų“, – sako B. Ivanovas.

S. Skvernelis, primena politologas, vis dėlto nebuvo privatus asmuo, todėl šiuo atveju turinį turėtų paaiškinti pats S. Skvernelis ir susitikimo dalyviai: „Tai labai svarbu, nes kitu atveju mes pripažįstame, kad šešėlinė politika yra norma, kad galima spręsti už uždarų durų, su niekuo nesikonsultuojant.“

Šiuo atveju, mano B. Ivanovas, „netgi ne taip svarbu, apie ką kalbėta, svarbiausia – kaip kalbėta, kaip tai komentuojama, kaip į tai reaguojama, o  reaguojama į tai absoliučiai netinkamai“.

Premjero patarėjas: T. Pačėsas kitų S. Skvernelio susitikimų nebeorganizuos

„Premjeras jau plačiau komentavo tą susitikimą tiems, kas jo to paklausė. Jei reikia, aš galiu pakartoti dar kartą, kad susitikimas įvyko praėjusių metų rudenį, dar nesibaigus Seimo rinkimų kampanijai. Konkrečiau – tarp pirmojo ir antrojo rinkimų į Seimą turo“, – LRT RADIJUI sako S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas.

Anot jo, „tai buvo privatus S. Skvernelio – tuo metu nei premjero, nei netgi potencialaus kandidato į premjerus, viso labo kandidato į Seimo narius – susitikimas su ponu Kaczynskiu“.

Susitikimo tikslas, teigia T. Beržinskas, – labai paprastas: „Buvo aptarti Lietuvos ir Lenkijos santykiai ir tie dalykai, kurie tuos santykius temdo. Ir, žinoma, tų santykių perspektyva.“

T. Beržinsko žodžiais, susitikimą organizavo buvęs krepšininkas, krepšinio treneris Tomas Pačėsas, Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumo narys, „kuris irgi dirba puoselėjant Lietuvos ir Lenkijos santykius, mėgina eiti ta linkme“.

Tačiau, tikina premjero patarėjas, T. Pačėsas kitų S. Skvernelio susitikimų nebeorganizuos, nes S. Skvernelis jau užima premjero pareigas, tad visus tarptautinius vizitus organizuoja oficiali S. Skvernelio komanda.

Paklaustas, apie ką konkrečiai S. Skvernelis tuomet Lenkijoje kalbėjo, T. Beržinskas teigia, kad detalių negali pasakyti, nes neturėjo galimybės dėl šito pakalbėti: „Bet galiu tik pakartoti – apie Lietuvos ir Lenkijos santykius ir būtent apie tai, kaip reikėtų juos gerinti. O detalės arba tie nesklandumai, tie šešėliai, kurie temdo ar tuo metu temdė Lietuvos ir Lenkijos santykius, matyt, puikiai žinomi iš viešosios erdvės.“

L. Linkevičius: faktas, kad buvo bandoma kalbėtis, yra teigiamas

S. Skvernelio susitikimą Lenkijoje vertinu labai teigiamai, nes visi neformalūs kontaktai su kaimyninių šalių politikais labai svarbūs, LRT RADIJUI sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius: „Tik atkreipčiau dėmesį, kad, mano žiniomis, susitikimas vyko dar prieš premjerui pradedant eiti pareigas. Čia buvo kiek seniau, bet pats faktas, žinoma, yra teigiamas.“

Paklaustas, ar žinojo apie tokį susitikimą, L. Linkevičius tikina, kad jam tai nebuvo naujiena, bet jis žinojo tik patį faktą, o detalių ne.

„Bet, matyt, kaip dabar rašoma, panašiai ir buvo. Vis tiek buvo kalbama ir apie dvišalius santykius. Ypač išskirčiau vieną iš problemų, susijusių su „Orlenu“. Beje, visiškai neseniai, kaip pamename, šis konfliktas buvo išspręstas taikos sutartimi, kas tikrai labai svarbu reguliuojant dvišalius santykius. Manau, kad neformalūs kontaktai prie to irgi prisidėjo“, – kalba L. Linkevičius.

Pasiteiravus, ar dabar premjeras turėtų plačiau pakomentuoti susitikimą, ministras sako, kad, jo manymu, viešoje erdvėje pakanka komentarų: „Juo labiau kad tai seniai buvo, praėjo beveik metai. Pats faktas, kad buvo bandoma kalbėtis, yra teigiamas.“

Be to, tikina L. Linkevičius, ir formalūs, ir neformalūs susitikimai visada yra naudingi, ypač jeigu jie skirti siekiant derinti tarpusavio santykius, glaistyti kai kuriuos konfliktinius momentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Kuriems velniams reklamuojami straipsniai, parašyti priš metus?

kl.

kl. portretas
ir kas gi perkirs tą Gordijaus mazgą? Kas nukirs hidrai, kurios vardas KORUPCIJA , galvą? Niekas?

Laukas

Laukas portretas
Geras, Brazauskas 1995 prie čierkos dalį Lt latviams atidavė... Tuo viskas ir pasakyta..
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių