Quantcast

Politologas: jei vėl pasirodys V. Uspaskichas, DP atgaus populiarumą

  • Teksto dydis:

Darbo partijos (DP) pirmininkė Loreta Graužinienė po tokių prastų rinkimų rezultatų neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pasitraukti iš partijos vadovės pareigų, mano Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas politologas Vytautas Dumbliauskas. Pasak jo, DP dar gali atgauti populiarumą, bet reikėtų, kad prieš Seimo rinkimus viešumoje pasirodytų DP veidas Viktoras Uspaskichas, kurio – dėl nežinomų priežasčių – per savivaldos rinkimų kampaniją nebuvo matyti.

„Manau, [DP populiarumas] priklauso nuo pono V. Uspaskicho elgesio. Jei jis prieš kitų metų Seimo rinkimus grįš į viešąjį gyvenimą, į viešąją erdvę, dalyvaus visose televizijos laidose ir ves partiją į rinkimus, manau, partijos rezultatai pagerės. Nežinau, kodėl, bet šiuose savivaldos rinkimuose ponas Viktoras išvis nesikišo ir nedalyvavo kaip partijos garbės pirmininkas. Žinoma, dar daug kas priklauso nuo to, kokį lyderį jie pasirinks dabar ir kaip tas lyderis keis veiksmų planą“, – sako V. Dumbliauskas.

Jo nuomone, ryškus partijos lyderis yra labai svarbus veiksnys, lemiantis ir partijos sėkmę. „Partijos lyderis yra savotiška vėliava, savotiškas partijos prekės ženklas. Pagal jį žmonės atpažįsta tą partiją kaip tam tikrą organizaciją, su ja sieja tam tikrus lūkesčius. [...] Manau, kad pono Viktoro jau yra numatyti favoritai iš jaunosios kartos, kurie taps tuo lyderiu [ir pakeis L. Graužinienę]. Lyderis yra labai svarbu. Lyderis tam tikra prasme yra partijos sėkmės garantas“, – tvirtina MRU dėstytojas.

Politologo manymu, DP šiuose rinkimuose pasirodė prastai, ir partijos pirmininkė L. Graužinienė negalėjo kitaip pasielgti, kaip tik pasitraukti iš pareigų. „Toks prastas pasirodymas reikalauja partijos pirmininko asmeninės politinės atsakomybės“, – įsitikinęs V. Dumbliauskas.

Anot jo, jei ne tokie palyginus nesėkmingi rinkimai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijai, galbūt jos pirmininkas Andrius Kubilius, iš pareigų pasitraukęs pirmadienį, būtų toliau kandidatavęs į partijos vadovo postą. „Bet kadangi rinkimai ne tokie sėkmingi, kaip tikėjosi, jis pasielgė garbingai, pasitraukė ir siūlo vietoj savęs kitą žmogų“, – teigia politologas.

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojas politologas Bernaras Ivanovas, paklaustas, kodėl, jo manymu, po savivaldos rinkimų TS-LKD ir DP vadai atsistatydino iš einamų pareigų, sako, kad partijos, matyt, iš tikrųjų įvertino problemas, kurios akivaizdžiai pasimatė būtent per šiuos rinkimus.

„Ir komunikacijos, ir naujų veidų problema – ji buvo gana ryški. Tad manau, kad tas apsisprendimas normalus ir natūralus. Tik gal tikrai reikėjo daugiau orientuotis į Seimo rinkimų situaciją ir galbūt po Seimo rinkimų priimti kažkokius sprendimus. Nors turbūt tenka sutikti ir su tais, kurie sako – vargu ar tai būtų iš esmės pakoregavę rezultatus savivaldybių rinkimuose. Bet manau, kad tai galėjo turėti įtakos, jei iš tiesų į rinkiminę kompaniją būtų pasižiūrėta rimčiau galbūt iš partijos vadovybės pusės, galbūt kai kurių niuansų būtų išvengta“, – svarsto politologas.

Pirmadienį TS-LKD lyderis A. Kubilius paskelbė nebekandidatuosiantis partijos pirmininko rinkimuose. Tai jis pareiškė pirmadienį per prezidiumo posėdį. Pasak A. Kubiliaus, vienas iš faktorių, lėmusių jo apsisprendimą, buvo ir partijos pasirodymas per savivaldos rinkimus. Savo įpėdiniu jis pasiūlė rinkti Europos Parlamento narį Gabrielių Landsbergį. Seimo vadovė L. Graužinienė iš DP pirmininkės pareigų atsistatydino antradienį. L. Graužinienės teigimu, ji tokį žingsnį nusprendė žengti, prisiimdama asmeninę atsakomybę už savivaldos rinkimų rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių