Quantcast

Premjerė: artimiausias iššūkis bus efektyviai panaudoti vakcinas

Lietuvą pasiekiant dideliems vakcinų kiekiams, pagrindinis iššūkis bus jas efektyviai panaudoti, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Pagrindinis artimiausio laiko iššūkis ir uždavinys bus kaip įmanoma geriau panaudoti tas vakcinas, kurių šią savaitę tikrai gausime, lyginant su bet kuriomis savaitėmis anksčiau, jau labai nemažai ir šią savaitę savivaldybėms yra jau arba bus paskirta daugiau negu 130 tūkst. dozių, iš kurių pirmajai dozei galima bus skirti 96 tūkstančius“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministrė pirmininkė.

Pasak jos, paskirstymas savivaldybėms suplanuotas taip, kad jos, galėtų imtis priemonių paskiepyti „nemažai rizikos grupėje esančių asmenų“.

„Mes turime dar maždaug 300 tūkstančių žmonių, kurie yra amžiaus 65+ ir dar panašiai tiek žmonių, kurie yra jaunesni, bet turi įvairias ligas, dėl kurių jie taip pat yra skiepijami prioriteto tvarka. Per tą laiką, per artimiausią pusantro mėnesio, yra svarbiausia šiuos žmones paskiepyti kaip įmanoma greičiau, kaip įmanoma daugiau“, – kalbėjo premjerė.

I. Šimonytė sakė, kad šiuo metu Valstybinė ligonių kasa skaičiuoja įkainį dėl darbo poilsio ir švenčių dienomis, kuris bus taikomas nuo balandžio ir leis savivaldybėms plačiau spręsti dėl vakcinacijos savaitgaliais.

„Jeigu tik savivaldybės nuspręs, kad organizuoja vakcinaciją taip pat ir savaitgalį, tai, manau, kad joms su šiuo nemažu vakcinų kiekiu susidoroti turėtų pavykti“, – teigė ji.

Skiepijimo tvarka keisis „dar ne kartą“

I. Šimonytė sako, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymo nuostatos dėl profesijų, kurių atstovai gali būti skiepijami prioriteto tvarka, bus keičiamos dar ne kartą.

Tai ministrė pirmininkė sakė atsakydama į žurnalistų klausimus apie situaciją, kai Lietuvos teisėjai gavo Sveikatos apsaugos ministerijos išaiškinimą, kad jie gali būti skiepijami prioriteto tvarka, nors ir nėra tiesiogiai įvardyti kaip prioritetinė grupė ministro Arūno Dulkio įsakyme.

Teisėjai, priešingai nei policijos, žvalgybos ar pasienio pareigūnai, nėra tiesiogiai įvardyti ministro įsakyme kaip prioritetinė grupė. Tačiau įsakyme yra palikta nuostata, kad prioriteto tvarka gali būti skiepijami ir „kiti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdantys darbuotojai, kontaktuojantys su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu“.

Mūsų pagrindinė problema bus skiepyti pakankamai sparčiai, o ne aiškintis, kas dirba svarbesnį darbą visuomenei.

Teisėjų taryba kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją išaiškinti, ar jie gali pakliūti į šią kategoriją, ir antradienį gavo teigiamą atsakymą, kad teisėjai kartu su teismo posėdžių sekretoriais ir teismo raštinių darbuotojais gali būti skiepijami prioritetine tvarka.

Ministerija nurodė, kad teisėjai dėl skiepijimo turėtų kreiptis į savivaldybės skiepų koordinatorių.

I. Šimonytė trečiadienį spaudos konferencijoje sakė detaliai nežinanti šios situacijos, tačiau teigė, kad nuostata dėl svarbias funkcijas vykdančių profesijų keisis dar ne kartą.

„Mano supratimu, ta formuluotė pakeliui dar turbūt pasikeis ne kartą ir tikrai nenorėčiau priešinti vienų profesijų su kitom profesijom, manau, kada mes prieisime prie šito sąrašo punkto, mūsų pagrindinė problema bus skiepyti pakankamai sparčiai, o ne aiškintis, kas dirba svarbesnį darbą visuomenei“, – spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Ji kartu išsakė savo nuomonę, kad artimiausiu metu svarbiausia skiepyti vyresnius ir įvairiomis ligomis sergančius žmones.

„Toliau jau šias grupes paskiepijant mums reikės ir pačią skiepijimo taktiką šiek tiek keisti, pereiti taip pat prie skiepijimo dideliuose kolektyvuose, įmonių, kur galima vienu metu paskiepyti daug žmonių. Tai manau, kad ta kategorija, kuri dabar vadinasi visuomenei svarbias funkcijas atliekantys asmenys, ji arba smarkiai keisis pakeliui, kai mes prie jos priartėsim, arba išvis taps ne tokia svarbia, nes vakcinų kiekis tuo metu turėtų būti labai didelis“, – teigė premjerė.

Remiantis ministro A. Dulkio įsakyme numatytu prioritetu švietimo darbuotojams,  šią savaitę taip pat buvo paskiepyta per tūkstantis Vytauto Didžiojo universiteto darbuotojų. Diskusijų dėl jų skiepijimo prioriteto tvarka sukėlė tai, kad dauguma iš jų dirba nuotoliniu būdu.

Lietuvą antradienį pasiekė 22,8 tūkst. dozių „Moderna“ vakcinų, pirmadienį – 44,46 tūkst. dozių, „Pfizer-BioNTech“ vakcinos. Anksčiau šią savaitę premjerė sakė, kad savaitės pabaigoje Lietuvą turėtų pasiekti ir per 60 tūkst. dozių „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
prievartos negali buti tai badykis pats/i/...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių