Quantcast

Po rinkimų – skolų kupra: labiausiai įsiskolinusi Darbo partija

Skolos slegia ne tik Seimo rinkimus beviltiškai pralaimėjusias partijas, bet ir valdžios viršūnėje atsidūrusius veikėjus. Daugiausia tokių – tarp konservatorių ir Darbo partijos (liberalų) (DP) atstovų.

Įklimpęs ir V.Gedvilas

Seimo rinkimai laimėti, tačiau skolos kreditoriams liko. Įvairių politinių partijų atstovai – patekę ir nepatekę į Seimą – liko skolingi nemažai pinigų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateiktais duomenimis, skolose skendi mažiausiai aštuonios partijos ir dešimtys įvairių politinių veikėjų.

Daugiausia skolų turi Seimo rinkimus laimėjusi valdančioji DP – jos siekia daugiau nei 1 mln. litų. Tarp skolininkų – ir pavieniai šios partijos Seimo nariai, ir politikos užribyje likę veikėjai.

VRK žiniomis, net pats parlamento pirmininkas, DP atstovas Vydas Gedvilas, lig šiol skolingas daugiau nei 6 tūkst. litų. Šios partijos narė, nesėkmingai į Seimą bandžiusi patekti Šiaulių vicemerė Dangutė Martinkienė – beveik 14 tūkst. litų, dabartinis Vilniaus tarybos narys Sergejus Ursulas skolingas apie 4 tūkst. litų.

Saviškiai nepadeda

Visi skolingi politikai daugiau mažiau šneka vienodai – tai, kad pinigus grąžins dalimis. Kai kurie skundžiasi, kad jiems to daryti nepadeda politinės partijos. Antai Vaidas Bacevičius, į Seimą taip ir nepatekęs konservatorių kandidatas, aiškino, kad partija jam nepadeda. Jis tikino dalį skolos jau sumokėjęs, tačiau VRK nepranešė.

„Nesąmonė, kad skolingas 20 tūkst. litų. Liko jau tik 10 tūkst. litų. Planuoju sumokėti pagal galimybes, bet partija man padėti neturėtų“, – trumpai paaiškino V.Bacevičius, parlamente dirbęs praeitą kadenciją.

Kalbėdamas apie skolas dūsavo ir konservatorius, parlamento narys Stasys Šedbaras: „Iš algelės dabar atidavinėju. Žinote, ji sumažinta. Tai taip po truputį ir trupinu. Partija nepadėjo, todėl taip lėtai (tas procesas – red. past.) ir užtruko.“

Į Seimą nepatekęs Liberalų ir centro sąjungos veikėjas Kęstutis Smirnovas iš Šakių kalbėjo labai panašiai.

„Taip, daug pinigų išleidau. Neįmanoma tokios sumos greit grąžinti. Kiekvieną mėnesį po truputį grąžinu. Gal padės partija, bet dalyvauti Seimo rinkimuose buvo mano paties asmeninė iniciatyva“, – dėliojo K.Smirnovas.

Gelbėjo dotacijos

VRK duomenimis, lig šiol didžiausios skolininkės – keturios partijos. DP, „Sąjunga TAIP“, Valstiečių liaudininkų ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos žmonių partija. „Kai teismas atlaisvins mūsų dotaciją – tada visiems sumokėsim“, – paaiškino milijonierius vienas DP lyderių Viktoras Uspaskichas.

O Ramūnas Karbauskis, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, patikino, kad vos gavusi dotaciją partija grąžino visas beveik pusę milijono litų siekusias skolas, tačiau VRK apie tai nepranešė.

Likusioms dviem partijoms skolininkėms – kiek sunkiau. Artūro Zuoko „Sąjunga TAIP“ vis dar negrąžino apie 300 tūkst. litų. „Dalis skolų jau sumokėta“, – aiškino partijos atsakingasis sekretorius Robertas Filistovičius.

Į kebliausią padėtį, regis, pateko žlugusio bankininko Vladimiro Romanovo Lietuvos žmonių partija. Šios partijos skolų kupra – keli šimtai tūkstančių litų. Jokio aktyvaus veikimo nerodančio politinio darinio atstovė, formali partijos lyderė Joana Šimanauskienė dienraščio žurnalistų skambutį ir klausimą apie partijos skolas pasitiko itin priešiškai. „Nu ir ką?!“ – užsiminus apie dideles skolas teištarė J.Šimanauskienė. Ji pradėjo aiškinti, kad skolos – tai VRK, o ne žurnalistų reikalas.

Įstatymas numato, kad kiekvienais metais iki vasario 1 d., iki skola bus padengta, buvęs savarankiškas politinės kampanijos dalyvis privalo pranešti VRK apie skolos įsipareigojimų įvykdymą ir įvykdymo šaltinius. Politinė partija turi teisę padengti skolos įsipareigojimus tik iš partijai nuosavybės teise priklausančio turto, gaunamų aukų ir politinei partijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų, o politinės kampanijos dalyviai fiziniai asmenys – tik iš nuosavų lėšų.


Partijų ir kandidatų skolos po 2012 m. Seimo rinkimų (tūkst. litų)

Darbo partija – 1191

Politinė partija „Sąjunga Taip“ – 647

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 473

Lietuvos žmonių partija – 265

Tautininkų sąjunga – 12

Tvarkos ir teisingumo partija – 10

Demokratinė darbo ir vienybės partija – 6

Lietuvos socialdemokratų sąjunga – 6


Vaidotas Bacevičius (TS-LKD) – 20

Kęstutis Smirnovas (LiCS) – 17

Danguolė Martinkienė (DP) – 14

Stasys Šedbaras (TS-LKD) – 8

Jonas Šimėnas (TS-LKD) – 7

Vidas Urbonavičius (TS-LKD) – 6

Vydas Gedvilas (DP) – 6

Šaltinis: VRK inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių