Quantcast

Pasibaigusios Seimo sesijos darbų rezultatas – per 400 teisės aktų

Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pataisos leis efektyviau paskirstyti Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas ir panaudoti jas valstybinės ir vietinės reikšmės kelių tinklui plėtoti, taip pat nutarta padidinti jos finansavimą ir nustatyti programos tvirtinimo datą.

Seimas įvedė akcizą neapdorotam tabakui. Šiuo sprendimu siekiama užkirsti kelią kontroliuojančių institucijų nustatytiems piktnaudžiavimo atvejams, kai neapdorotas tabakas panaudojamas nelegaliai apdoroto tabako gaminių gamybai ar prekybai.

Pritarta siūlymui kreiptis į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją dėl pakartotinės UAB Revolut Bank ir UAB Revolut Payments patikros.

Pavasario sesijoje priimti Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pakeitimai leis efektyvinti valstybės nekilnojamojo turto valdymą. Naujos nuostatos leis beveik per pusę sumažinti valstybės administracinės paskirties nekilnojamojo apimtis ir atitinkamai sumažinti išlaidas tokio turto valdymui ir priežiūrai. Numatoma, kad 2020 m. centralizuotai bus valdomas visas administracinės paskirties valstybės nekilnojamasis turtas.

Seimas pakeitė gyventojų pajamų mokesčio perskirstymo savivaldybėms tvarką – įtvirtintas finansinio rodiklio verslo plėtros sąlygoms gerinti dydis ir sumos, apskaičiuotos taikant šį dydį, paskirstymas savivaldybėms. Tikimasi, kad naujos nuostatos paskatins savivaldybes gerinti verslo aplinką savo regione.

Viešojo administravimo įstatymo pataisomis nuspręsta nuo lapkričio 1 d. įgalioti ir Vyriausybei neatskaitingus viešojo administravimo licencijas išduodančius subjektus naudotis Licencijų informacine sistema.

Seimas priėmė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisas, kuriomis siekiama VTEK veiklą padaryti efektyvesnę ir stiprinti jos, kaip tarnybinės etikos konsultanto, vaidmenį, taip pat stiprinti VTEK ir įstaigų vadovų įgaliojimus ir kt.

Įtvirtintos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus kadencijos, sudarytos teisinės prielaidos statutinėse įstaigose teikti sielovados paslaugas vidaus tarnybos sistemos pareigūnams, pritarta naujos redakcijos Vidaus kontrolės ir vidaus audito įstatymui, kuriuo atsižvelgiama į poreikį nustatyti pagrindinius vidaus kontrolės, sukūrimo, jos įgyvendinimo, veikimo priežiūros ir tobulinimo principus.

Tarp svarbiausių Seimo pavasario sesijos darbų – priimtos Konstitucijos pataisos, kuriomis įteisintas individualus konstitucinis skundas ir sudaryta galimybė kiekvienam asmeniui nuo rudens kreiptis į Konstitucinį Teismą. Parlamentas detaliau nustatė piliečių kreipimosi į Konstitucinį Teismą tvarką.

Sesijoje priimtomis Teismų įstatymo pataisomis siekiama užtikrinti spartesnį bylų nagrinėjimą, prisidėti prie aukštos kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos teisėjų korpuso formavimo bei padidinti teisėjų atrankos procedūrų skaidrumą. Naujos nuostatos leis sustiprinti teismų nepriklausomumą ir skaidrumą.

Parlamentas išplėtė su laisvės atėmimu nesusijusių baudžiamosios atsakomybės formų (bausmių, probacijos, baudžiamojo ir auklėjamojo poveikio priemonių) taikymą asmenims, padariusiems nusikalstamas veikas. Taip pat patikslintos Baudžiamojo kodekso nuostatos dėl laisvės atėmimo iki gyvos galvos.

Seimas leido Lietuvoje registruoti Europos politines partijas bei Europos politinius fondus, išplėtė galimybes daugiau asmenų gauti antrinę teisinę pagalbą, įtvirtino atsakomybę už draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nesilaikymą.

Priimtame Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme naujai reglamentuotas ginklų, ginklų priedėlių, šaudmenų klasifikavimas, sugriežtinta kai kurių pusiau automatinių ginklų kontrolė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir beveik visi iš jų draudžiamojo, arba apribojančio pobūdžio...

Negalima apie darbą

Negalima apie darbą portretas
spresti iš priimtų istatimu kiekio.Svarbu ne kiekybė o kokybė. Galiu garantuoti kad daugiau kaip pusė iš tų 400 aktų yra nereikalingi ir ,,iškepti"tam kad imituoti darbą.(seku seimo posėdžius).Esminių įstatymų būtinų mūsų visuomenei( pvz.besočių tiekėju ir prekybininkų sutramdymas, medicinos sistemos sutvarkymas ar bankų politikos perdarymas) taip ir liko nepaliesti

...

... portretas
Šiaip, dar daugiau įstatymų liko - KAIP tie š.malikai gali eit atostogų darbų nepabaigę?.. (kai vienąsyk jiems išeit atostogaut neleisim, aprims jų noras taip 'įstatymus' generuot).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių