Quantcast

Pasibaigusios Seimo sesijos darbų rezultatas – per 400 teisės aktų

Daugiau kaip 400 priimtų teisės aktų, 57 surengti plenariniai posėdžiai – tokia praėjusią savaitę pasibaigusios pratęstos pavasario Seimo sesijos statistika.

Didelis dėmesys joje buvo skirtas socialinės apsaugos, ekonomikos ir teisės klausimams.

Kaip nurodoma Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro parengtoje apžvalgoje, parlamentas daug dėmesio skyrė socialinės apsaugos klausimams, ypač susijusiems su vaikų priežiūros ir šeimos gerovės gerinimu. Tarp svarbių pakeitimų – sudaryta galimybė jaunoms šeimoms gauti didesnę paramą pirmajam būstui įsigyti. Pagal priimtas pataisas ji galės būti teikiama kartu su savivaldybės ir (ar) pelno siekiančio juridinio asmens finansine parama.

Priimtomis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisomis Seimas patobulino pernai liepą pradėjusią veikti naują vaiko teisių apsaugos sistemą, pagal kurią vaiko paėmimas iš šeimos bus įmanomas tik kraštutiniais atvejais. Be to, Seimas nuo 2020 m. įtvirtino naują išmokų rūšį – vaiko laikinosios priežiūros išmoką.

Seimas suteikė didesnes galimybes gauti piniginę socialinę paramą, neįskaitant dalies gautų pagal individualią veiklą gautų pajamų, taip pat skiriant šią paramą į šeimos pajamas nebus įskaitomos išmokos vaikams.

Seimo sprendimu socialiniu draudimu drausti įtėviai galės gauti vaiko priežiūros išmokas 12 arba 24 mėn., nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Tikimasi, kad šie pakeitimai paskatins įtėvius įsivaikinti vyresnius negu dveji metai vaikus.

Pagal priimtus pakeitimus pradinukų tėvams suteikta galimybė 14 kalendorinių dienų gauti išmokas vaiko priežiūrai uždarius mokyklas dėl karantino.

Seimas nuo šių metų lapkričio 1 d. uždraudė azartinių lošimų reklamą jaunimui skirtose interneto svetainėse, be to, šalyje bus draudžiama reklamuoti azartinius lošimus, išskyrus azartinius lošimus organizuojančių bendrovių pavadinimus, prekės ženklus ir organizuojamų lošimų rūšis.

Pavasario sesijoje parlamentas priėmė Darbo kodekso pataisas, kurios aktualios darbo ieškantiems gyventojams. Pagal naujas nuostatas darbdaviai bus įpareigoti darbo skelbimuose nurodyti siūlomą darbo užmokestį. Tokiu būdu į darbo pokalbį ateinantis žmogus turės daugiau informacijos ir bus geriau pasirengęs deryboms.

Tarp kitų socialinės apsaugos srities sprendimų – mažus ūkius turintiems asmenims leista suteikti bedarbio statusą, pasipriešinimo (rezistencijos) dalyviai, politiniai kaliniai ir tremtiniai atleisti nuo mokesčio už asmens dokumento išdavimą, o tremtinių statusas bus pripažįstamas ir tremtyje gimusiems asmenims, įteisintas užsienyje gyvenančių lietuvių perkėlimas, esant poreikiui (pvz., ištikus humanitarinei krizei), į Lietuvą, reglamentuota Jungtinės Karalystės (JK) ir Lietuvos piliečių teisinė padėtis po JK išstojimo iš ES dienos be susitarimo.

Seimas priėmė daug su šalies ekonomikos skatinimu ir sąžininga komercine veikla susijusių sprendimų, pavyzdžiui, Elektros energetikos sistemos integracijos į Europos elektros energetikos sistemas įstatymą.

Siekdamas užtikrinti veiksmingesnę konkurencijos apsaugą, Seimas padidino Konkurencijos tarybos įgaliojimus, taip pat nustatė didesnes baudas už nesąžiningą komercinę veiklą. Skiriamas už daugelį reklamos taisyklių pažeidimų ir nesąžiningą komercinę veiklą baudas nuspręsta susieti su ūkio subjekto metinėmis pajamomis. Priimtos įstatymų pataisos mažins verslo piktnaudžiavimą dominuojama padėtimi bei stiprins vartotojų apsaugą.

Seimas nusprendė drausti mažmeninės prekybos įmonėms reikalauti iš tiekėjų nuolaidų ir kitokio tiesioginio ar netiesioginio atlyginimo, jei dėl to nebuvo sutarta raštu, elektroniniu paštu ar kitomis elektroninėmis priemonėmis.

Priimtos Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatymo pataisos, sudarysiančios palankesnes sąlygas Lietuvoje plėtoti startuolius ir ne pelno siekiančioms organizacijoms gauti valstybės paramą. Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimai dėl pasirinkimo sandorių apmokestinimo prisidės prie spartesnio startuolių skaičiaus didėjimo ir Lietuvos konkurencingumo augimo bei patrauklumo, siekiant pritraukti aukštos kvalifikacijos specialistų iš užsienio.

Parlamentas patobulino žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras, nustatydamas terminus ir sudarydamas galimybę dalį procedūrų pavesti atlikti projektą įgyvendinančios institucijos valdymo srities įmonei ar įstaigai.

Pagal priimtas Teritorijų planavimo įstatymo pataisas savivaldybės administracijos direktorius žemės valdos projektų rengimą organizuos ir juos tvirtins ne tik miestuose ir miesteliuose, bet ir laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ) ir pramonės parkuose (PP).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir beveik visi iš jų draudžiamojo, arba apribojančio pobūdžio...

Negalima apie darbą

Negalima apie darbą portretas
spresti iš priimtų istatimu kiekio.Svarbu ne kiekybė o kokybė. Galiu garantuoti kad daugiau kaip pusė iš tų 400 aktų yra nereikalingi ir ,,iškepti"tam kad imituoti darbą.(seku seimo posėdžius).Esminių įstatymų būtinų mūsų visuomenei( pvz.besočių tiekėju ir prekybininkų sutramdymas, medicinos sistemos sutvarkymas ar bankų politikos perdarymas) taip ir liko nepaliesti

...

... portretas
Šiaip, dar daugiau įstatymų liko - KAIP tie š.malikai gali eit atostogų darbų nepabaigę?.. (kai vienąsyk jiems išeit atostogaut neleisim, aprims jų noras taip 'įstatymus' generuot).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių