Quantcast

Parlamentarai ragina spręsti specialiųjų poreikių vaikų problemas

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nariai Vilija Targamadzė ir Tomas Bičiūnas kitų metų biudžete siūlo numatyti papildomus 28,8 mln. eurų bazinių švietimo paslaugų specialiųjų poreikių vaikams užtikrinimui.

Tokį pasiūlymą biudžeto projektui registravę Seimo nariai pabrėžia, kad šiuo metu dalis specialiųjų poreikių vaikų bendrojo ugdymo mokyklose lieka be bazinių paslaugų.

„Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, jau dabar mokyklose trūksta daugiau nei 6,4 tūkst. švietimo pagalbos specialistų ir specialiųjų pedagogų. Tuo metu kitų metu biudžeto projekte tam reikalingos lėšos nėra numatytos. Tai reiškia, kad nemaža dalis specialiųjų poreikių vaikų jau šiandien lieka be bazinių paslaugų teikimo, o mokytojams tenka didelis krūvis – būtent jie ugdyme turi sunkumų“, – sako Seimo narė V. Targamadzė.

Tai reiškia, kad nemaža dalis specialiųjų poreikių vaikų jau šiandien lieka be bazinių paslaugų teikimo, o mokytojams tenka didelis krūvis – būtent jie ugdyme turi sunkumų.

Pasiūlymą biudžetui teikiantys parlamentarai primena, kad dar 2010 m. Seimas ratifikavo Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvenciją.

Pagal ją Lietuva įsipareigojo užtikrinti jos nuostatų įgyvendinimą ir imtis atitinkamų priemonių, kad asmenys „dėl savo neįgalumo nebūtų šalinami iš bendros švietimo sistemos ir neįgaliesiems vaikams nebūtų atimta galimybė įgyti nemokamą ir privalomą pradinį arba vidurinį išsilavinimą, taip pat sudaryti sąlygas jiems visapusiškai ir lygiai su kitais dalyvauti švietimo procese“.

„Jei norime, kad konvencijos nuostatos būtų įgyvendintos, Lietuva turi užtikrinti bazines švietimo pagalbos paslaugas. Tai – ir mokinio padėjėjai, ir pagalbos mokiniui specialistų pareigybių įsteigimas, taip pat metodinės konsultacijos pagalbos stiprinimas, neformaliojo vaikų švietimo prieinamumo didinimas ir t. t. Kol kas tam biudžete pinigų nėra numatyta“, – teigia LSDP frakcijos narys T. Bičiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aistis

Aistis  portretas
Štai ir išlindo yla iš maišo: LR Sveikatos apsaugos ministras PSICHOLOGAS AR PSICHOTERAPEUTAS, per keturis metus taip ir nesugebėjo pasirūpinti savos specialybės GLOBOTINIAIS- PROTIŠKAI ATSILIKUSIŲ VAIKŲ UGDYMU IR LAVINIMU, Jų šeimų valstybine globa. Kaip į tokį psichologą turėtų žiūrėtų žiūrėti per 15000 sutrikusio intelekto ŠEIMŲ?

Šita Kargamazė

Šita Kargamazė portretas
yra grynaveislė komuniaga palikta reziduoti :D).Kokie jos darbai? Paguglinkit.:D) Mane labjausiai žavi kad ji daug metu ne tik nesikišo į griaunamos ir plėšiamos Lietuvos reikalus- jiems nei žodeliu nesipriešino, bet ir ramiai sėdėjo LRT taryboje. Kur matydama kaip valdomas Nacionalinis transliuotojas NIEKO NEDARĖ... Ji ir dabar nieko nedaro tik va dairosi į ,,sroves" ir ,,srautus":D). Rūpinasi kažkuo nepavojingu o kad antradienį seime sustabdė vaikų pinigus tai čia nieko tokio?:D)

ar

ar portretas
tik nebus eilinis pinigu plovimo budas vaiku saskaita? socmafija priims konservatoriai pritars...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių