Quantcast

Parengiamojoje EVT sesijoje – dėmesys klimato kaitai ir santykiams su Rusija

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda, dalyvaudamas nuotolinėje parengiamojoje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje, skirtoje pasirengti gegužės 24-25 dienomis vyksiančiam EVT susitikimui, pabrėžė, kad valstybėms narėms svarbu turėti koordinuotą poziciją dėl įvairių ribojimų atlaisvinimo ir artimiausiu metu susitarti dėl žaliojo sertifikato, kuris, tikimasi, bus pradėtas taikyti šių metų birželio mėnesį.

„Vakcinų gamybos ir vakcinacijos procesai ES spartėja. Todėl itin svarbu, kad, pasitelkdami dalijimosi vakcinomis mechanizmą ir sustiprintą komunikaciją, skirtume daugiau dėmesio ES matomumui pasaulyje", – pažymėjo Lietuvos vadovas.

G. Nausėda kartu su Bulgarijos, Graikijos, Maltos ir Suomijos lyderiais aptarė klausimus, susijusius su klimato kaita ir COVID-19 pandemijos valdymu, santykius su Rusija, vykstantį Palestinos ir Izraelio konfliktą.

Prezidentas taip pat informavo, kad praėjusią savaitę Lietuva nusprendė iki 2021 m. trečiojo ketvirčio skirti 200 tūkst. vakcinų Rytų partnerystės šalims – Moldovai, Ukrainai ir Sakartvelui.

Turime pasiųsti aiškų signalą Rusijai, kad bet kokie agresyvūs veiksmai sulauks tvirto ES atsako, įskaitant naujų sektorinių ir individualių sankcijų įvedimą.

G. Nausėda pažymėjo, kad Lietuva pritaria ES siekiui iki 2030 m. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį mažiausiai 55 proc., o iki 2050 m. pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos.

Anot šalies vadovo, siekiant šių ambicingų tikslų, būtinas sąžiningas pastangų ES viduje pasiskirstymas ir tinkamo finansavimo užtikrinimas. Būtina išlaikyti dabartinę pastangų pasidalijimo struktūrą, grindžiamą BVP vienam gyventojui rinkos kainomis kriterijumi, bei atsižvelgti į tokias valstybių narių nacionalines aplinkybes kaip energetinis skurdas, ŠESD išmetimo struktūra, gyventojų skaičiaus mažėjimas.

Prezidentas taip pat išreiškė susirūpinimą, kad kaštų efektyvumo principo taikymas sąlygotų neadekvatų įsipareigojimų augimą valstybėms, patiriančioms didžiausius socialinius ir ekonominius iššūkius, ypač transporto ir žemės ūkio sektoriuose.

Lietuvos vadovas taip pat priminė, kad, įgyvendinant praeitų metų gruodžio mėnesio EVT sprendimus, vis dar laukiame Europos Komisijos įvertinimo dėl galimų ES priemonių, siekiant užkirsti kelią komerciniam elektros importui iš trečiųjų šalių branduolinių jėgainių, kurios neatitinka ES saugos standartų.

Diskusijoje dėl Rusijos prezidentas akcentavo, kad, Rusijos agresyviai laikysenai nesikeičiant, būtina vieninga ir principinga, vertybinėmis nuostatomis pagrįsta ES pozicija.

„Turime pasiųsti aiškų signalą Rusijai, kad bet kokie agresyvūs veiksmai sulauks tvirto ES atsako, įskaitant naujų sektorinių ir individualių sankcijų įvedimą“, – sakė prezidentas.

Mažojo formato EVT susitikimai rengiami prieš pagrindinę EVT sesiją ir yra svarbūs valstybėms narėms apsikeičiant nuomonėmis ir priimant sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių