Quantcast

Panevėžio politikai siekia įspėti Vitebską nutraukti prievartą prieš gyventojus

Panevėžio politikai kitą savaitę svarstys rezoliuciją, kuria savo miestą partnerį Baltarusijoje Vitebską ragina nutraukti prievartą prieš taikius piliečius ir paleisti politinius kalinius.

Sprendimo projekte nurodyta, kad reaguoti nuspręsta gavus kreipimąsi iš Baltarusijos miestų partnerių solidarumo judėjimo pirmininko Aleksandro Ivanchou „dėl visiško teisinio įsipareigojimų nevykdymo šalyje“.

„Dėl šios priežasties ir dėl sufabrikuotų bylų šimtai baltarusių šiuo metu yra kalėjimuose ir ikiteisminio kalinimo centruose. Kaltinamieji beveik neturi vilties būti išteisinti. Jie kali, nes užima kitokią poziciją nei šalies vadovybė“, – teigiama savivaldybės Komunikacijos skyriaus parengtame projekte.

Pažymima, kad politinių kalinių šeimos prarado galimybę bendrauti su artimaisiais, daugelis jų nebegali išmaitinti savo vaikų.

„Kaliniai ir jų šeimos yra sunkios psichologinės būklės, tačiau jie nenustoja tikėti. Politiniams kaliniams tarptautinis palaikymas yra labai svarbi parama. Taip jie tiki, kad nėra vieniši ir viliasi pergalės“, – pabrėžia savivaldybės atstovai.

Politiniams kaliniams tarptautinis palaikymas yra labai svarbi parama. Taip jie tiki, kad nėra vieniši ir viliasi pergalės.

Dokumente, kuriuo kreipiamasi į Vitebsko valdžią, pažymima, kad po pernai vykusiu Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir vakarai laiko suklastotais, prasidėję taikūs gyventojų protestai Minske ir kituose miestuose buvo malšinami smurtu, taip „pažeidžiant pamatines žmogaus teises, demokratiją ir teisės viršenybę“.

Kartu nurodoma, kad Panevėžio miesto taryba „visapusiškai palaiko Vitebsko ir kitų Baltarusijos regionų pilietinės visuomenės atstovus, jų siekį kurti savo valstybės ateitį pagal žmogaus teisių, demokratijos ir teisės viršenybės principus“.

„Panevėžio miesto savivaldybės taryba (...) ragina nutraukti prievartos naudojimą prieš taikius Baltarusijos piliečius, užtikrinti laisvai reiškiamų įsitikinimų, susirinkimų, mitingų, eitynių, demonstracijų ir piketų teises, nedelsiant paleisti visus kalinamus opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovus“, – sakoma rezoliucijos projekte.

Vitebsko valdžios atstovai kviečiami „stabdyti bet kokį valstybinių jėgos struktūrų smurtą“ prieš taikius gyventojus tiek savo veiksmais, tiek raginant tą daryti centrinę Baltarusijos valdžią.

Savivaldybės atstovai BNS informavo, kad rezoliucija parengta vadovaujantis Lietuvos užsienio politikos gairėmis, savivaldybės poziciją palaiko ir Užsienio reikalų ministerija.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus pernai pasiskelbė nugalėtoju ir vėliau buvo prisaikdintas šeštajai kadencijai, nors balsavimą kritikavo tarptautinė bendruomenė, o šalies opozicija laiko suklastotu.

Valstybės institucijos jėga atsakė į po rinkimų prasidėjusias demonstracijas ir skyrė griežtas įkalinimo bausmes šimtams žmonių. Tikrąja rinkimų nugalėtoja save laikanti Sviatlana Cichanouskaja pasitraukė į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Ir man gėda, kad esu lietuvis. Jau seniai gėda, kad esu tokios kvailos tautos atstovas.

deinis

deinis portretas
Prieš kokius gyventojus ,kurie nenori dirbti ,pažiūrių belarus24 ten visi dirba ,tik Cixanovskaja norėjo sustabdyti bekarus kalij,kur tukstančiai dirbančiūjų,rekia mažiau kištis į svetimos valstybės reikalus ir mažiau nukentės mūsų žmonės ,ar dar nepajutot

>jonas

>jonas portretas
Koks tu lietuvis, tu vatinis jemelia kvailelis.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių