Quantcast

Palestina po S. Skvernelio apsilankymo įteikė Lietuvai notą

Premjerą Saulių Skvernelį toliau persekioja nemalonios naujienos po pasibaigusio vizito Izraelyje.

Vyriausybės vadovas sulaukė ne tik pašaipų dėl to, kad vizito metu nekalbėjo angliškai, bet ir palestiniečių notos.

Eltos šaltinių žiniomis, Palestina yra nusivylusi, kad šią savaitę vykusio S. Skvernelio vizito Izraelyje metu premjeras taip ir neapsilankė Palestinoje.

Šaltinių teigimu, palestiniečiai piktinasi, kad S. Skvernelį vizito Rytų Jeruzalėje metu lydėjo Izraelio ambasadorius. Pasak Palestinos, taip Lietuva pažeidė tarptautinės teisės normas ir bendrą Europos Sąjungos politiką.

Palestinos atstovai reiškia priekaištus, kad premjeras S. Skvernelis sulaužė nusistovėjusią vizitų Rytų Jeruzalėje praktiką, pagal kurią ir oficialių, ir privačių vizitų Rytų Jeruzalėje metu, ypač senamiestyje, Europos Sąjungos aukštus pareigūnus lydi Palestinos akredituotų atstovybių vadovai ir tų atstovybių Europos Sąjungos delegacijos apsauga.

Šaltinių teigimu, Palestina prašo patvirtinimo, kad Lietuva nekeičia savo kurso ir laikosi bendros Europos Sąjungos pozicijos. Palestina taip pat klausia, ar Lietuva toliau laikysis tarptautinės teisės nuostatų.

Užsienio reikalų ministerija patvirtina notą iš Palestinos gavusi, tačiau jos turinio nekomentuoja.

„Notą Užsienio reikalų ministerija gavo, jos turinio nekomentuojame“, - Eltai sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Viceministrė: S. Skvernelis pažeidė tarptautinę teisę

Palestiniečių užsienio reikalų viceministrė penktadienį pareiškė, kad premjero S. Skvernelio elgesys per vizitą Izraelyje pažeidė tarptautinę teisę ir Europos Sąjungos (ES) praktiką.

Tai pažeidžia įprastą ES praktiką, tai pažeidžia tarptautinę teisę ir tai siunčia labai neigiamą žinią palestiniečiams.

Palestiniečiai įteikė Lietuvai notą dėl to, kad Rytų Jeruzalėje S. Skvernelį lydėjo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, o pats premjeras neapsilankė Palestinos savivaldoje.

„Tai pažeidžia įprastą ES praktiką, tai pažeidžia tarptautinę teisę ir tai siunčia labai neigiamą žinią palestiniečiams“, – interviu telefonu BNS sakė viceministrė Amal Jadou (Amal Džadu).

Pasak diplomatės, pagal įprastą diplomatinę praktiką ES atstovus Rytų Jeruzalėje paprastai lydi palestiniečių atstovai.

Jos teigimu, Palestinos savivalda nori plėtoti aktyvesnius ryšius su Lietuva ir svarsto atidaryti atstovybę Vilniuje, bet šis įvykis prie to neprisideda.

Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje A. Maimono feisbuke skelbiama nuotrauka, kur jis lydi laisvalaikio apranga apsirengusį S. Skvernelį prie Raudų sienos Rytų Jeruzalėje.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės Rytų Jeruzalę laiko Izraelio okupuota teritorija. Izraelis sako, kad miestas yra nedaloma valstybės sostinė, palestiniečiai Rytų Jeruzalę mato savo būsimos valstybės sostine.

Šią savaitę per vizitą Izraelyje S. Skvernelis neapsilankė Palestinos savivaldoje, nors iki šiol šalies vadovai paprastai nuvykdavo į Ramalą.

Pasak A. Jadou, tokios praktikos laikosi ir kiti ES šalių vadovai.

„Jo (S. Skvernelio) vizitas buvo vienpusiškas, nes visi lyderiai atvyksta į abi šalis – į Palestiną ir į Izraelį. Jūsų premjeras nesikreipė į mus, kad norėtų susitikti su palestiniečių pareigūnais, jis atvyko tik į Izraelį“, – kalbėjo diplomatė.

Premjeras turi teisę pasirinkti

S. Skvernelio vizitas į Izraelį buvo skirtas vienai valstybei, viešint jame negali būti prievolės skirti dėmesio ir Palestinos savivaldai, sako premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Reaguodamas į palestiniečių notą Lietuvai dėl S. Skvernelio vizito Izraelyje metu ignoruotos Palestinos, premjero patarėjas tikina, kad „savarankiškos ir nepriklausomos valstybės, kokia yra Lietuva, premjeras turi teisę pats pasirinkti, kur vykti“.

„Taip yra dabar, taip bus ir ateityje. Šįkart Vyriausybės vadovas vyko į Izraelį. Tai buvo trumpas ir intensyvus vizitas, skirtas vienai valstybei. Nėra ir negali būti jokios prievolės ministrui pirmininkui ar bet kuriam kitam Lietuvos pareigūnui tokio vizito metu būtinai aplankyti ir Palestiną“, – teigė jis.

T. Beržinskas tikino, kad Lietuvos pozicija dėl vadinamojo „dviejų valstybių sprendimo“, kuriuo siekiama nepriklausomos Palestinos valstybės pripažinimo greta Izraelio valstybės, „išlieka nepakitusi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Da Luna

Da Luna portretas
pasižiūrėkime ką ponas ant kopūsto galvos koto uždėjo kokia ermulke taip tas žodis yra papafa ermulke žydo rabino, pakauši dengia , prie raudu sienos verkia bet ar žinojo seniau būdamas kito rango vietoj, net svajoniu nebuvo šyto nabago, o dabar kaip stengiasi, dėl kuo ir kam, juk yra pas mus užsenio reikalu vadovas kuris sprendžia šytas problemas , ir nebus notos , lietuvai siustos , paliestinos apsilankimas oi kiek vertas ar supranta šytas turistas kur kas yra , o kam prezidentae leidi toki fakela užkurti, o gesinti juk nėra kam, laikas baikti, tam ponui tos žaidimus , ir pinigo švaistymus ,

Mhh

Mhh portretas
Labai įdomu, kokią konkrečiai tarptautinės teisės normą pažeidė? Manau nėra tokios normos, kad atvykus į Izraelį privaloma aplankyt ir Palestiną. O praktika visai kitas reikalas, jos nėra privaloma laikytis.

Klensis Bizūnas

Klensis Bizūnas portretas
Išleisk kiaulę iš tvarto, vis tiek dumblo ras.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių