Quantcast

P. Saudargas: dėl civilinės sąjungos ir dekriminalizavimo įstatymų koalicija nesugrius

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas teigia, kad Seimą pasiekus Civilinės sąjungos įstatymo ir kanapių dekriminalizavimo įstatymo projektams, grėsmių dėl valdančiosios daugumos nekyla.

Jo teigimu, tai nėra nei Vyriausybės programoje, nei koalicijos sutartyje pagrindiniai projektai, todėl jis esą būtų labai nustebęs, jei dėl jų griūtų valdančioji dauguma.

„Dėl valdančiosios daugumos aš tikrai nesakyčiau, kad šitie projektai turėtų ją kažkaip išbalansuoti. Nors tokių pamąstymų buvo prieš Civilinės sąjungos įstatymo pateikimą, buvo pasišaudymų, net ir premjerė šį tą pasakė, kad niekas prie kojos nelaiko pririštų. Tai tie pasišaudymai rodė, kad koalicijos viduje bent jau buvo prašymų, reikalavimų ar kažkokių kitų dalykų paremti frakcijai ar frakcijoms rūpimą projektą“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

P. Saudargas akcentuoja, kad Civilinės sąjungos ir dekriminalizacijos įstatymų projektai nėra pagrindiniai, todėl dėl jų neturėtų griūti koalicija.

Dėl valdančiosios daugumos aš tikrai nesakyčiau, kad šitie projektai turėtų ją kažkaip išbalansuoti.

„Kad dėl to sugriūtų koalicija, aš būčiau labai nustebęs, nes tai nėra kažkokie pagrindiniai mūsų projektai ir Vyriausybės programoje, ir koalicijos sutartyje, jie nėra pirmais punktais įrašyti kaip privalomai tai, ką mes turime kartu padaryti“, – kalbėjo P. Saudargas.

ELTA primena, kad tvirtinant Seimo pavasario sesijos darbų programą, užvirė aštrios diskusijos dėl siekio į ją įtraukti Partnerystės įstatymą. Prieš metus ši iniciatyva nesulaukė parlamentarų paramos ir neįveikė pateikimo stadijos. Tuometinį įstatymo projektą sukritikavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.

Visgi šio pavasario Seimo sesijoje pristatytas, valdančiųjų teigimu, kompromisinis variantas – Civilinės sąjungos įstatymo projektas, kuriam ketvirtadienį po pateikimo Seimas pritarė.

Taip pat praėjusį pavasarį Seimo plenarinį posėdį pasiekė vienas iš prioritetinių – Laisvės partijos mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektas, kuriuo siekiama perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK).

Įstatymo projektas įveikė pateikimo stadiją ir po diskusijų su ekspertais buvo apsvarstytas visuose šio klausimo svarstymui paskirtuose komitetuose. Visgi priėmimo stadiją pasiekęs projektas galiausiai buvo atmestas.

Dar šią savaitę Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) parengė naują projektą, kuriame baudžiamąją atsakomybę siūlo naikinti tik mažo kiekio kanapių turėtojams.

Kanapių dekriminalizavimo projektas atitinka susitarimus

Projektas dėl kanapių dekriminalizavimo atitinka susitarimus su koalicijos partneriais, skirtingai nei ankstesnis projektas, kuriuo siekta dekriminalizuoti visus narkotikus, sako Seimo vicepirmininkas konservatorius P. Saudargas.

„Šis projektas, konkrečiai liečiantis dekriminalizavimą mažo kiekio marihuanos, jis tikrai yra toks, apie ką kalbėta buvo nuo pradžių, tai mes galime sutikti, kad tokį galime svarstyti“, – Žinių radijui trečiadienį sakė parlamentaras.

Seime antradienį registruotos naujos pataisos, pagal kurias už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti grupė parlamentarų siūlo taikyti administracinę, o ne baudžiamąją  atsakomybę, kaip yra dabar.

Pataisos teikiamos po to, kai parlamentas pernai atmetė Laisvės partijos siūlymą dekriminalizuoti ne tik kanapių, bet ir kitų narkotikų turėjimą mažais kiekiais.

Šis projektas, konkrečiai liečiantis dekriminalizavimą mažo kiekio marihuanos, jis tikrai yra toks, apie ką kalbėta buvo nuo pradžių, tai mes galime sutikti, kad tokį galime svarstyti.

Pasak P. Saudargo, anas projektas pritarimo nesulaukė būtent todėl, kad apėmė visus narkotikus.

„Mes iš tikrųjų pamatę projektą buvome tikrai stipriai sunerimę, kodėl čia taip atsitiko, nes idėjos buvo vienos, o realybėje buvo surašyta visiškai kiti dalykai“, – sakė jis.

P. Saudargas sako manantis, jog projekte vis dėlto turėtų būti numatytos didesnės baudos.

Po pataisomis pasirašė Laisvės frakcijos lyderė Aušrinė Armonaitė, konservatoriai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Stasys Šedbaras ir Irena Haase, taip pat socialdemokratas Julius Sabatauskas. Visi penki parlamentarai dirba Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete. 

Tarp pasirašiusiųjų nėra nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo iniciatorės Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės. Ji BNS sakė, jog projekto registravimas jai buvo staigmena.

„Savo tobuląjį variantą mes jau buvome pateikę tokį, koks turi būti, ir ten buvo mano autorystė. Po šitu turbūt ir nepasirašyčiau. Tai labai gerai, kad komitetas patys ir užregistravo. Čia jau jų. Mano buvo, bet nepraėjo“, – kalbėjo Seimo narė.

Seimui pernai atmetus M. Danielės siūlymą dekriminalizuoti disponavimą nedideliais kiekiais visų rūšių narkotikais ir grąžinus jį tobulinti Teisės ir teisėtvarkos komitetui, politikė pareiškė, kad valdančioji koalicija turės kalbėti, kaip dirbti toliau.

Atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą išbraukimas iš Baudžiamojo kodekso ir įrašymas į Administracinių nusižengimų kodeksą numatytas Laisvės partijos programoje.

Seimas yra patvirtinęs Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, kurioje įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau kaip ir aišku

Jau kaip ir aišku  portretas
konservatoriai neatsiejami nuo liberalių , o dabar dar ir nuo laisvai margų . Esate pati blogiausia seimo daugumos koalicija , pone konservatoriau Saudargai : narkotikų dekriminilizavimas , " partnerystė " ir t.t. - balsavimai už .

> ,,galetu,,

> ,,galetu,, portretas
pataikei kaip viduriniu pirstu anukeliuj y raukus...

galetu

galetu portretas
be grimo cirke vaidinti kupranugari
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių