Quantcast

P. Mačiulis: ne futbolo varžybos, kad reikėtų vertinti, kiek veto laimėjo prezidentas

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis teigia, kad trečiadienį prezidento vetuotą žvalgybos kontrolieriaus institutą įteisinantį įstatymą nereikėtų vertinti kaip nesutarimą tarp šalies vadovo ir valdančiųjų. Anot jo, natūralu, kad yra daugybė temų, kuriose G. Nausėda ir valdančioji dauguma bei Vyriausybė turi skirtingą nuomonę.

„Kalbant apie santykius su valdančiaisiais ar Vyriausybe, tai turbūt nėra vieno žodžio ar sakinio, kuriuo būtų galima juos apibrėžti. Yra daugybė temų ir sričių, kuriose susitinka prezidentas ir Seimo valdančioji dauguma ar Vyriausybė. Vienur yra sutarimas ir susitarimas, kitur yra požiūrių skirtumas“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė P. Mačiulis.

Kiek anksčiau prezidentas vetavo įstatymo pataisas, pagal kurias nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19 bei Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje įstatymo pataisas. Visgi, vetuotus įstatymus valdantiesiems pavyko atmesti. Anot P. Mačiulio, vetuotų įstatymų nereikėtų vertinti kaip laimėjimų ar pralaimėjimų.

Galbūt labai dažnai yra akcentuojami nesutarimai, veto ar panašūs dalykai, tačiau yra gerų pavyzdžių.

„Čia ne futbolo varžybos, kad reikėtų vertinti, kiek veto laimėjo prezidentas ir kiek veto laimėjo Seimas“, – teigė P. Mačiulis.

„Galbūt labai dažnai yra akcentuojami nesutarimai, veto ar panašūs dalykai, tačiau yra gerų pavyzdžių. Pavyzdžiui, šiandien Seime svarstys kelių finansavimo reformą, kuri pasiekta bendromis susisiekimo ministro, prezidento ir Seimo narių pastangomis. Aišku, aš čia avansu ir optimistiškai žiūriu, kad šiandien šis klausimas bus priimtas, bet tokių pavyzdžių pasitaiko“, – pridūrė prezidento vyriausiasis patarėjas.

ELTA primena, kad trečiadienį G. Nausėda, vadovaudamasis Konstitucija, grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Žvalgybos kontrolierių įstatymą ir su juo susijusius įstatymus, siūlydamas laikyti juos nepriimtais.

Šalies vadovas pabrėžia, kad Seimas, steigdamas atskirą žvalgybos kontrolierių įstaigą, kuria politinės įtakos žvalgybos institucijoms įrankį, kuriuo gali būti naudojamasi siekiant tenkinti ne valstybės, o atskirų politikų interesus.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu žmogaus teisių ir laisvių užtikrinimą žvalgybos institucijų veikloje prižiūri Seimo kontrolierių įstaiga. Ypatingas Seimo kontrolierių statusas žmogaus teisių ir laisvių apsaugos užtikrinimo srityje yra įtvirtintas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijoje. Seimo priimtu įstatymu būtų apribojami Seimo kontrolierių įgaliojimai vertinant žmogaus teisių užtikrinimą žvalgybos institucijų veikloje, būtų silpninamas Seimo kontrolierių Konstitucijoje nustatytas vaidmuo ginant žmogaus teises.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MUMU

MUMU portretas
kaip boilerį vertinti?

Žmonės

Žmonės portretas
Savi valdoje dirbęs klapčiukas be kabineto..? stebūklingai permetamas prezidento patarėju..? Partijos klano dėdė ožį rado "reikalams"..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių