Quantcast

Opozicija: valdantiesiems bus sunku atmesti prezidento veto

Opozicinių frakcijų lyderiai teigia, kad, jei prezidentas Gitanas Nausėda visgi nuspręstų vetuoti įstatymą, mažinantį Seimo rinkimų kartelę iki 3 procentų partijoms ir 5 procentų koalicijoms, valdantiesiems būtų sunku surinkti reikiamą 71 balsą, būtiną valstybės vadovo veto atmetimui.

Kita vertus, jei G. Nausėda, skeptiškai įvertinęs šias Seime jau pritarimo sulaukusias pataisas, kartu pasiūlytų rinkimų kartelę nuleisti šiek tiek nuosaikiau – iki 4 ir 6 proc. – šiai iniciatyvai opozicija greičiausiai nepritartų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikisi, kad, prezidentui nusprendus vetuoti įstatymą, Seimas išliks nuoseklus ir savo pozicijos nekeis.

„Seimas priėmė sprendimą. Jeigu bus veto, Seimas priiminės sprendimą, koks jis bus, toks bus, aš nematau, dėl ko čia reiktų labai stipriai ginčytis. T. y. mes priėmėme sprendimą 3 procentų, tikriausiai Seimas liks nuoseklus, jeigu neužteks balsų, bus kitas variantas. Jeigu bus vetuojama su pasiūlymu, tai tokiu atveju, jeigu veto nebus atmestas, bus priimtas pasiūlymas, jeigu bus vetuojama be pasiūlymo, tokiu atveju nebus nieko. T. y., jeigu neatmes veto, liks taip, kaip buvo“, – Eltai paaiškino R. Karbauskis.

„Valstiečių“ pirmininkas galvoja, kad Seimas greičiausiai bandys atmesti veto.

„Įsivaizduoju, kad Seimas vis tiek pabandys atmesti veto“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Visgi, R. Karbauskio įsitikinimu, Seimo rinkimų kartelės mažinimas prisideda prie demokratijos didėjimo.

Savo ruožtu, Viktorijos Čmilytės–Nielsen teigimu, valdantieji turi galimybę surinkti reikiamą 71 balsą, būtiną prezidento veto atmetimui. Visgi, Seimo narės nuomone, tai realiai padaryti nebus lengva.

„Manau, kad tai yra įmanoma, bet valdantiesiems tai nebus lengva, kadangi 71 balsą jiems ir apskritai labai sudėtinga surinkti, nes valdančioji dauguma nestabili ir tik kai kuriais klausimais susiburia. Čia, matyt, ir pasimatys, ar valdančiųjų, būtent „valstiečių“, frakcija yra vieninga šiuo klausimu. Manau, kad iš visos opozicijos (nusistatymo. – ELTA) akivaizdu, kad palaikymo (prezidento. – ELTA) veto atmetimui nebus“, – Eltai savo nuomonę pareiškė V. Čmilytė-Nielsen.

Įsivaizduoju, kad Seimas vis tiek pabandys atmesti veto.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė įsitikinusi, kad, G. Nausėdai nusprendus vetuoti įstatymą, visos prašymą pasirašiusios opozicinės partijos nebekeis savo pozicijos.

„Manyčiau, kad tos frakcijos, kurios pasirašė prašymą dėl veto, tos pozicijos ir laikysis“, – sakė parlamentarė.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat patvirtino, kad, jei prezidentas nuspręstų pasiūlyti rinkimų kartelę nuleisti iki 4 procentų partijoms ir 6 procentų koalicijoms, ji pati tokio pasiūlymo nepalaikytų. Kartu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė tikino, kad planuoja inicijuoti įstatymo pataisą, kuri užtikrintų, kad bet kokie rinkimų taisyklių pakeitimai įsigaliotų tik po artėjančių Seimo rinkimų.

„Prezidentas tikrai yra išreiškęs palaikymą 4 procentų idėjai, tačiau šitoje situacijoje aš asmeniškai laikyčiausi tos pačios pozicijos, kad keisti rinkimų taisykles, likus taip mažai laiko (iki rinkimų. – ELTA), būtų nekorektiška. Todėl aš siūlyčiau pataisą, kad pakeitimai įsigaliotų tik po artėjančių Seimo rinkimų“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Savo ruožtu opozicijos lyderis, Socialdemokratų frakcijos narys Julius Sabatauskas sakė manantis, kad, prezidentui nusprendus vetuoti pataisas, Seimo pozicijai deklaruoto Prezidentūros veto nepavyktų atmesti.

Opozicijos lyderio teigimu, Socialdemokratų partija, kaip ir didžioji dalis opozicijos, pasisako prieš rinkimų barjero mažinimą.

„Mūsų frakcijoje visi pasisako prieš, opozicija – taip pat“, – teigė socialdemokratas.

Nepaisant to, pasak J. Sabatausko, prezidentui pasiūlius rinkimų kartelę mažinti iki 4 procentų partijoms ir 6 koalicijoms, Socialdemokratų partija tokį pasiūlymą apsvarstytų.

„Dėl 4 procentų, tai mes tada svarstytume eigoje“, – teigė opozicijos lyderis.

Mes matome, kad jie visai nesiskaito su prezidento pozicija dėl ministro Narkevičiaus.

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti liberalė Aušrinė Armonaitė neatmeta galimybės, kad valdantiesiems pavyktų surinkti balsus, norint atmesti prezidento veto.

„Priklausys nuo to, kiek Ramūnas Karbauskis norės kažką asmeniškai įrodyti Gitanui Nausėdai. Mes matome, kad jie visai nesiskaito su prezidento pozicija dėl ministro Narkevičiaus. Prezidentas pasakė, kad susikompromitavusiu ministru nepasitiki, o iš karto po to Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad ministras dirbs toliau. Matome, kaip žiūri valdantieji į prezidento poziciją. Čia lygiai tas pats, manau, kad, jeigu norės, tai tikrai atmes“, – savo nuomonę Eltai išsakė A. Armonaitė.

Parlamentarė patvirtino mananti, kad opozicija vieningai palaikytų prezidento veto, tačiau pridūrė, kad iš pačios opozicijos ir kilo šis daug prieštaringų nuomonių susilaukęs rinkimų kartelės mažinimo pasiūlymas.

„Manau, kad dabar jau bus daugiau mažiau vieninga opozicija, aišku, nepamirškime, kad šito projekto nebūtų, jei ne Liberalų sąjūdžio iniciatyva mažinti kartelę, likus mažiau nei metams iki rinkimų, iki 4 procentų“, – akcentavo politikė.

ELTA primena, kad Seimo opozicija prašo G. Nausėdos vetuoti rinkimų slenkstį mažinančias įstatymo pataisas, kurios, pasak opozicijos atstovų, didins politinį nestabilumą ir fragmentaciją. Prezidento prašoma atsižvelgti ir į tai, kad rinkimų taisyklės keičiamos, likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų.

Prezidentas G. Nausėda patvirtino, kad dėl Seimo rinkimų kartelės mažinimo išlieka skeptiškas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių