Quantcast

Opozicija sustabdė senosios LRT įstatymo projekto versijos svarstymą

Opozicija sustabdė senosios Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) įstatymo projekto versijos svarstymą komitetuose.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) trečiadienį konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio siūlymu projektas išimtas iš darbotvarkės. Už tai balsavo penki mažumos frakcijų atstovai, trys komiteto nariai buvo prieš ir vienas susilaikė.

NSGK buvo paskirtas papildomu komitetu apsvarstyti po kritikos darbo grupei tobulinti perduotam LRT įstatymo projektui, o be papildomų komitetų išvados projekto negali svarstyti pagrindinis Kultūros komitetas.

Savo siūlymą stabdyti projekto svarstymą G. Landsbergis argumentavo tuo, jog ši versija – nebeaktuali, nes darbo grupė prie Kultūros komiteto yra parengusi naują įstatymo projekto variantą.

„Siūlau išimti klausimą iš darbotvarkės, palaukti, kad Kultūros komitetas registruotų naują įstatymo versiją, tada mūsų priėmimas-atmetimas būtų neaktualus“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių atstovas patvirtino, kad komitetui visgi nusprendus svarstyti LRT įstatymo naujos redakcijos projektą, opozicija sugriautų kvorumą ir vis viena projektas liktų neapsvarstytas.

Valdančiųjų atstovai siūlė projektą svarstyti ir jam nepritarti, kad sprendimą dėl jo galėtų priimti pagrindinis Kultūros komitetas.

LRT įstatymo projekto senąją versiją įtraukus į šios savaitės NSGK ir Žmogaus teisių komiteto posėdžius, LRT tarybos nariai pirmadienį paskelbė paliekantys Kultūros komiteto sudarytą darbo grupę dėl naujo visuomeninio transliuotojo įstatymo.

„Iškilus abejonėms dėl darbo grupės tikslingumo ir proceso sąžiningumo, informuojame, kad stabdome LRT tarybos narių dalyvavimą darbo grupės veikloje, kol nebus atšauktas beprasmis pradinės LRT įstatymo redakcijos nagrinėjimas papildomuose komitetuose“, – pareiškime sakė LRT tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis.

Naujos redakcijos LRT įstatymo projektui po pateikimo pritarta Seime, tačiau buvo sudaryta darbo grupė jam tobulinti.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad tokiais veiksmais projekto svarstymas iš viso vilkinamas, nes su darbo grupe patvirtinti pakeitimai į projektą būtų įrašomi per svarstymą pagrindiniame komitete.

Pagal opozicijos siūloma variantą, iš naujo registruojant projektą, taptų ilgesnis jo priėmimo kelias – būtų pradedama nuo pirmosios, pateikimo, stadijos.

Darbo grupė įstatymo projektui tobulinti sudaryta po kritikos, kad LRT valdybos modelį, tarybos sudarymo principus keisti siūlantis projektas gali kelti grėsę visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui. Tokiems pakeitimams priešinasi LRT vadovybė.

Naują įstatymo redakciją prieš metus registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis su LRT veiklą tyrusios komisijos nariais. Projektas parengtas pagal LRT veiklą tyrusios komisijos išvadas, tačiau joms nepritarė Seimas.

Taip pat Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad sprendimas sudaryti Seimo tyrimo komisiją prieštaravo Konstitucijos straipsniui, ginančiam žodžio laisvę ir LRT nepriklausomumą nuo politikų.

„Valstiečių“ pataisos siūlo, kad naujai steigiama valdyba būtų atsakinga už LRT valdymą, struktūros planavimą, ūkinę veiklą, sutarčių, jei sandorio suma yra didesnė kaip 29 tūkst. eurų, sudarymą.

Valdyba prižiūrėtų LRT generalinio direktoriaus veiklą, galėtų teikti siūlymus LRT vadovui atšaukti jo sprendimus, jei šie prieštarauja įstatymams, LRT tarybos ar valdybos sprendimams. Kaip ir tarybos, valdybos sprendimai LRT būtų privalomi.

Daug kritinių pastabų minėtam projektui yra pateikusi Vyriausybė. Ji kritikavo siūlomas formuluotes dėl nacionalinio transliuotojo tarybos formavimo principų, valdybos ir ombudsmeno funkcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių