Quantcast

Opozicija surinko parašus dėl interpeliacijos K. Navickui, jam – tik vienas klausimas

Opozicinė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija skelbia surinkusi 39 parašus dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Jie jau perduoti Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen.

„Visi reikalingi parašai surinkti. Nunešti Seimo pirmininkei“, – BNS ketvirtadienį sakė frakcijos atstovas Kęstutis Mažeika.

Pagal Seimo statutą interpeliaciją ministrams gali inicijuoti ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Interpeliacijos iniciatoriai užtruko, kol sutarė dėl klausimų K. Navickui. Iš pradžių buvo apie pusšimtis klausimų, dabar liko vienas, bet, kaip BNS sakė socialdemokratų frakcijos pirmininkė Orinta Leiputė, „labai platus“. 

Pasak iniciatorių, jau kelis mėnesius tęsiasi protestai dėl labai mažų pieno supirkimo kainų,  Žemės ūkio ministerijoje ir pavaldžiose įstaigose vyrauja chaosas, Lenkijoje po ūkininkų protestų atsistatydino žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras Henrykas Kowalczykas (Henrikas Kovalčikas), o atsistatydinęs premjerės patarėjas Ignas Jankauskas pasakė, kad Lietuvoje yra didžiausia žemės ūkio krizė.

Klausimai bus pateikti salėje, kad jis gyvai atsakinėtų, o ne skaitytų savo traktatus ir užimtų laiką.

„Koks yra protesto akcijos terminas, kuriam suėjus jūs paliktumėte Žemės ūkio ministro pareigas?“ – klausia ministro interpeliaciją inicijuojanti opozicija. 

Nepasitikėjimą ministrui reiškiantys parlamentarai atsisakė kitų anksčiau žadėtų K. Navickui užduoti pusšimčio klausimų ir žada klausimus pateikti plenarinių posėdžių salėje. 

„Klausimai bus pateikti salėje, kad jis gyvai atsakinėtų, o ne skaitytų savo traktatus ir užimtų laiką. Venas klausimas liko, kad būtų galimybė ir liktų laiko užduoti rūpimus klausimus skirtingoms opozicijos frakcijoms salėje“, – BNS sakė O. Leiputė.  

Ministras dabar privalės ne vėliau kaip per dvi savaites atsakyti į interpeliacijos klausimą ir pateikti atsakymą Seimui. Išklausius jo bus sudaroma speciali komisija, kuri pasiūlys parlamentui pritarti arba nepritarti.

Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas nepatenkinamu ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks Seimo nutarimo projektas turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės, tai yra ne mažiau kaip 71 Seimo nario balsu.  

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkui Kaziui Starkevičiui antradienį pareiškus, kad sprendimas dėl žemės ūkio ministro likimo gali būti priimtas dar iki interpeliacijos, K. Navickas BNS tuomet pareiškė pats trauktis neketinantis. 

Interpeliacijos iniciatoriai padėtį žemės ūkio sektoriuje vadina kritine ir abejoja ministro gebėjimu ją suvaldyti.

K. Navickas netrukus turėtų gauti Seimo nario įgaliojimus – jis užims mandato atsisakiusio buvusio konservatoriaus Mykolo Majausko vietą.

Ministrui interpeliacija grasinama ne pirmą kartą. Pareigas jis išsaugojo 2022 metų birželio pradžioje, tada inicijavusi nepasitikėjimą ministru opozicija nenumatytame posėdyje protestuodama nedalyvavo.

2018 metais, kai „valstiečių“ jis buvo deleguotas į aplinkos ministrus, tą pačią procedūrą jam inicijavo socialdemokratai, bet interpeliacija nepavyko, tačiau tų pačių metų gruodį tuometinis premjeras Saulius Skvernelis motyvuodamas poreikiu „perkrauti“ Ministrų kabinetą, atleido K. Navicką. Aplinkos ministerijai K. Navickas vadovavo 2016-2018 metais.  

2020 metais rinkimus laimėję konservatoriai K. Navicką pasiūlė į žemės ūkio ministrus. Jis buvo antras konservatorių pasiūlytas kandidatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Ūkininkai už toną pieno gauna150 eurų , o BURŽUJAI pardavę 83 litrus , jau nugriebto pieno , padengia pirkimo išlaidas , o dar lieka 917 litrų , tik ministre neaiškink , kad tai tie 917 litrų įeina į 83 litrų nugriebimo savikainą .

Anonimas

Anonimas portretas
kai ismes si veikeja ar NEbijos iseiti i gatve po tokiu veju !?

Svente arteja.

Svente arteja. portretas
Su ministru turetu pasitraukti ir premjere, juk zadejo jei bent vienas ministras tures iseiti tai iseis ir ji. Tad jei ne skuduras ir uz savo zodzius atsako, tai bus didele svente Lietuvoje!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių