Quantcast

Seimas planuoja priimti projektus dėl koronaviruso ir išeiti į karantiną

Seimas antradienį renkasi į plenarinius posėdžius, kad priimtų Vyriausybės teikiamus projektus, susijusius su ekstremaliąja situacija dėl koronaviruso plitimo.

„Rytoj bus teikiami projektai, tik susiję su ekstremalia situacija. Posėdžiaus ir komitetai tarp (Seimo – BNS) posėdžių“, – pirmadienį BNS sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Iki vakaro mes turėtume priimti visus tuos projektus, kuriuos Vyriausybė pateikė. Tikimės“, – teigė jis.

Pasak pirmosios parlamento vicepirmininkės „valstietės“ Rimos Baškienės, projektai bus svarstomi ypatingos skubos tvarka – įstatymų pataisos tą pačią dieną bus ir pateiktos, ir priimtos.

Vyriausybė pirmadienį nutarė Seimui teikti šių metų biudžeto įstatymo pakeitimą padidinti  grynojo skolinimosi limitą nuo 904,6 mln. iki 5,401 mlrd. eurų.

Prognozuojant, kad valdžios negautos pajamos šiemet gali siekti 4,21 mlrd. eurų, taip siekiama užtikrinti biudžeto išlaidų finansavimą, valstybės skolos refinansavimą ir valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimą.

Seimui teikiamas projektas, kad dėl nepaprastosios padėties, ekstremalios situacijos ar karantino savivaldybių tarybų posėdžiai galėtų vykti nuotoliniu būdu.

Dėl koronaviruso paskelbtos ekstremalios situacijos metu Vyriausybė taip pat siūlo supaprastinti viešųjų pirkimų procedūras.

V. Pranckiečio teigimu, antradienį planuojama priimti Seimo statutą pataisą, kad parlamento valdyba galėtų suteikti galimybę komitetams dirbti nuotoliniu būdu.

Daugiau plenarinių Seimo posėdžių iki karantino pabaigos nenumatoma.

Seimas kaip institucija veiks, tačiau didelė dalis parlamento kanceliarijos tarnautojų dirbs arba jau dirba nuotoliniu būdu.

Laišku kreipėsi opozicija

Seimo opozicinės frakcijos bendru laišku kreipėsi į Seimo pirmininką V. Pranckietį, prašydamos pertvarkyti Seimo darbą taip, kad iš artimiausių savaičių Seimo darbotvarkių (plenarinių, komitetų ir kitų posėdžių) išbraukti visus klausimus, kurie nėra susiję tiesiogiai su ekstremalios situacijos ir karantino valdymu.

Opozicija ragina susitelkti į įstatymus, kurie operatyviai leistų amortizuoti neigiamas pandemijos ir karantino ekonomines pasekmes Lietuvos ūkiui ir gyventojams bei medikų darbo ir socialinėms sąlygoms pagerinti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė kreipėsi į Seimo pirmininką, reaguodami į sparčiai besikeičiančią padėtį, kylančius sudėtingus ekonominius iššūkius bei pasigirdusius siūlymus, Vyriausybei paskelbus karantiną, artimiausiu metu neorganizuoti Seimo posėdžių.

Opozicija Seimo valdybą ragina šiuo metu spręsti ne rutininius ar iš anksčiau į Seimo sesijos darbų programą įtrauktus klausimus, bet imtis svarbiausių priemonių bei įstatymų pakeitimų, reikalingų tinkamai atremti tiek sveikatos, tiek ekonominius koronaviruso bei karantino sukeliamus iššūkius bei problemas.

Pasak opozicijos frakcijų vadovų, susiklosčius kritinėms aplinkybėms, reikalingi svarbūs biudžetinių, mokestinių ir, tikėtina, kitų įstatymų pakeitimai, kurie padėtų sušvelninti koronaviruso ekonomines pasekmes bei tinkamai atremti sveikatos grėsmes. Opozicinių frakcijų vadovai siūlo pirmumo tvarka užtikrinti, kad nedelsiant į posėdžių darbotvarkę būtų įtraukti klausimai ir Vyriausybės parengti projektai susiję su koronaviruso pandemijos ir karantino poveikiu ekonomikai, viešųjų paslaugų teikimui ir biudžetų vykdymui.

Opozicija taip pat akcentuoja būtinybę suplanuoti ir patvirtinti reikiamas išlaidas papildomiems sveikatos priežiūros paslaugų, medicinos priemonių ir vaistų bei kitiems sveikatos sistemos poreikiams finansuoti, numatyti papildomas lėšas medikų, socialinių darbuotojų ir kitų viešojo sektoriaus darbuotojų padidėjusiems krūviams apmokėti bei platesnėms socialinėms garantijoms užtikrinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
Kol planuos- ir karantinas baigsis..".KOVID-19" išsigąs -pabėgs .. nuo .tokio opozicijos tempo...(visur pirmi)...su pasiūlymais ...)

...

... portretas
ŽIAURIAU nei 'konservai' savo metu: "Vyriausybė pirmadienį nutarė Seimui teikti šių metų biudžeto įstatymo pakeitimą padidinti grynojo skolinimosi limitą nuo 904,6 mln. iki 5,401 mlrd. eurų" - NET 6 (ŠEŠIS!!!) kartus padidinti pinigų ŠVAISTYMĄ, taip savivaliaut net q'b nedrįso! Bet juk q'b buvo SAVAS, o SS formaliai - 'valstiečių', tai ir įpareigojamas konservų Trojos arklys vykdyt jų zadanijas: kad TIK 'konservams' būtų geriau, o Lietuvai - BLOGIAU! O ir čia: "Opozicinių frakcijų vadovai siūlo pirmumo tvarka užtikrinti, kad nedelsiant į posėdžių darbotvarkę būtų įtraukti klausimai ir Vyriausybės parengti projektai susiję su koronaviruso pandemijos ir karantino poveikiu ekonomikai, viešųjų paslaugų teikimui ir biudžetų vykdymui" - neriamasi iš kailio bandant padėt savo statytiniui (jūs TIK pagalvokit KOKIOS nusimato ĮPLAUKOS 'konservams'!), ir... siekiamaparalyžuot Seimo veiklą... nes JEI Broileriukas visus 'konservus' apkrėtė, tai JIEMS ir reikia karantinuotis, prie ko čia Seimas?

Ona

Ona portretas
Kokios dar karantinas?! Dirbkite valstybės labui,turėsite puikias sąlygas.- žurnalistai netrukdys, seimo valgykla gali dirbti,alkani neliksite,o miegoti galėsite minkštuose krėsluose.juk įpratę.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių