Quantcast

Opozicija kaltina E. Jovaišą slapčia bandant išsaugoti LEU

Šią savaitę Seimas nutarimu patvirtino bendrojo ugdymo mokyklos kaitos gaires. Už dokumentą vieningai balsavo valdantieji valstiečiai žalieji ir socialdemokratai. Opozicinė Tėvynės sąjunga kaltina, kad švietimo pokyčius turinčiu inicijuoti nutarimu Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša slapčia bando išsaugoti Lietuvos edukologijos universitetą (LEU), kuriame daug metų dirbo. E. Jovaiša kaltinimus neigia.

Paskutinį pavasario sesijos posėdį Seimas ypatingos skubos tvarka patvirtino valstiečių žaliųjų atstovo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko E. Jovaišos inicijuotas bendrojo ugdymo mokyklos kaitos gaires. Seimo nutarimu patvirtintame dokumente konstatuojama, kad tarptautinėje mokinių pasiekimų vertinimo programoje, vadinamoje tarptautiniu PISA vardu, kurioje viso pasaulio penkiolikmečiai laiko tokį patį gamtos mokslų, matematikos ir skaitymo gebėjimų egzaminą Lietuvos pasiekimai žemesni už tyrime dalyvaujančių šalių vidurkį.

Seimo opozicija teigia, kad esamos švietimo būklės analizė – vienintelė vertinga kaitos gairių dalis. Tačiau esą pagal jas neaišku, kaip ją gerinti. Liberalai balsavime išvis nedalyvavo, pareiškę, kad dokumentą rengė keli valstiečių žaliųjų atstovai, nepasitarę nei su kitais politikais, nei su plačiąja visuomene.

„Kaip dirbsime su tais vaikais, kuriems sekasi sunkiau sekasi mokytis, nes kaip žinome, kad valstybės, kurios siekia geriausių rezultatų pirmiausia dėmesį skiria čia, ką mes darome su emocine sveikata. Tai iš tiesų klausimų yra daugiau, negavau atsakymų, aš tikrai nemanau, kad šį dokumentą mes galime laikyti bendru Seimo nutarimu“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Aušrinė Armonaitė.

Dauguma Tėvynės sąjungos atstovų balsavo prieš.

„Pagal tuos pačius PISA tyrimus Lietuvoje besimokančių vaikų, kurie rodo blogus rezultatus, yra dvigubai daugiau negu ES vidurkis ir dvigubai blogiau nei Estijoje. Ar ką nors atsako štai šis dokumentas į tokius labai aiškius klausimus? Aš raginu, atsipeikėt! Jeigu mes norim rimtai kalbėt apie švietimą, tai tuomet negalima šitaip atmestinai numesti ant stalo dokumento, prie kurio net nė viena žinomesnė asociacija ar ekspertas savo nuomonės nepareiškė“, – kalbėjo Seimo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kubilius.

„Čia yra gairės, ir jokiu būdu jos nepretenduoja imtis vykdomosios valdžios darbo. Tai yra Seimo kaip įstatymo leidėjo, kuris taip pat atsakingas už švietimo kultūrą, švietimo kokybę, matymas, kuriuo keliu turėtų žengti“, – teigė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E. Jovaiša.

Konservatoriai kaltina, kad šis nutarimas turi ir paslėptą tikslą, nes jame, parašyta, kad mokytojus turi rengti edukologijos mokslinius tyrimus vykdantys universitetai, užtikrinantys tinkamas pedagoginės praktikos sąlygas.

„Mes žinom, kad dokumentą rengia Eugenijus Jovaiša. Kis yra atėjęs iš Lietuvos edukologijos universiteto – ne sykį jį gynęs viešai, pasisakęs. Mes manome, kad gindamas universiteto interesus jisai gali bandyti šiuo dokumentu tą universitetą išsaugoti“, – nuogąstavo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Nu klausykit, jūs rankose laikote gaires – ar ne? Jūs matote, kad tai yra vienas sakinys, skirtas šitam reikalui. Vienas! Uno! Tai apie kokį čia saugojimą? Tai bet kam čia yra gairės, bet kas gali imtis edukologinių tyrimų ir dirbti. Apie ką mes čia šnekam“, – teigė E. Jovaiša.

Seimo nutarimai neturi tokios galios kaip įstatymai, tačiau jais gali vadovautis Vyriausybė, priimdama savo sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemokytoja

Nemokytoja portretas
Sunaikinkite LEU, bet kas rengs mokytojus? Skaičiau, net KTU, grynai technologijų universitetas, žada rengti pedagogus. Didesnio absurdo negali būti. Pasidairykite aplinkui. Kas gi dirbo su tais mokiniais šimtukininkais, kurių šiemet tiek daug? Taigi LEU parengti mokytojai. Juk nuo mokytojų priklauso mūsų vaikų gyvenimo kokybė, žinios, pasiekimai. Pagaliau ir mūsų ateitis. Ir nekaltinkime mokyklos dėl dalykų, kuriuos lemia mūsų socialiniai veiksniai. Taigi, ponai, dirbkite, nagrinėkite, gilinkitės ir priimkite rimtus sprendimus, Sunaikinti universitetą lengva, bet galvokite apie padarinius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių